Cum s-au furat 16 saci plini cu bani de la Poșta din Timișoara. „Fix în noaptea în care sunt cei mai mulţi bani în Poşta Română cineva a ştiut să meargă exact unde trebuie”

Directorul Poştei Române, Valentin Ştefan, a explicat că cei 10 milioane de lei furați din sediul central al Poştei din Timişoara, au fost lăsați într-o cameră, nu într-un seif pus în buncăr, așa cum prevede protocolul, iar o persoană care cunoaşte detalii din interior a furnizat informații hoților.
Potrivit șefului Poștei Române, incidentul de la Timişoara reprezintă „o excepţie”.
„Nu există o problemă sistemică în Poşta Română şi acest incident de la Timişoara este o excepţie mai degrabă decât regula. Există nişte protocoale interne, noi colaborăm cu firme private care se asigură că în cazul declanşării unei alarme intervine prompt şi totuşi la Timişoara fix în noaptea în care sunt cei mai mulţi bani în Poşta Română cineva a intrat într-o clădire de 18.000 de metri pătraţi şi a ştiut să meargă exact unde trebuie şi să sustragă acea sumă de bani impresionantă”, a declarat directorul Poştei Române, la Antena3, citat de News.ro.
Valentin Ştefan crede că o persoană care cunoaşte detalii din interior a furnizat informaţii celor care au comis jaful.
„E o certitudine că au existat informaţii de la o persoană sau de la mai multe persoane care cunosc bine compania. Noi nu ştim dacă a fost o persoană care este angajată, fost angajat sau de la una dintre firmele care ne prestează diferite servicii, de la renovarea sediului până la sistemele de alarmă care sunt instalate de firme private”, a explicat Valentin Ştefan.
El a mai adăugat cel mult zece persoane aveau responsabilităţi în gestionarea banilor.
„Cel mai important a fost să colaborăm cu Poliţia Română şi să le punem la dispoziţie tot ceea ce ne-au solicitat. Intern am luat măsuri ca în toată ţara ne asigurăm că nu există o vulnerabilitate şi trebuie să tragem la răspundere salariaţii care erau responsabili de gestionarea acestor sume de bani, de la directorul judeţului, până la salariaţii din casierie. Nu este un cerc foarte mare de persoane care aveau această responsabilitate. Vorbim de o echipă de maxim zece persoane”, a declarat directorul Poştei Române.
Cum s-a produs jaful
Șeful Poștei Române a explicat și cum s-a produs jaful, precizând că la Timişoara nu au fost respectate procedurile interne.
„Există camere şi în interiorul clădirii şi în acea încăpere şi în exteriorul clădirii există sistem de alarmă conectat la o firmă de intervenţii şi există şi pază umană. Fiind o clădire atât de mare, 18.000 de metri pătraţi, e aproape imposibil să te asiguri că există toate uşile acoperite. Aşa că pe undeva s-a intrat în clădire şi s-a ajuns fix la această încăpere”, a spus acesta.
„Mai mult, banii nu au fost în buncăr, într-un seif unde noi depozităm sumele acestea de bani. Asta este cu siguranţă o neglijenţă. La sfârşitul programului de lucru toţi banii se închid în seif, dar la Timişoara nu e doar un seif, e un seif într-un buncăr. Este undeva într-o zonă şi mai protejată. Au fost lăsaţi într-o cameră. O cameră securizată, cu cameră cu alarmă, dar totuşi nu s-a respectat protocolul intern”, a mai explicat Valentin Ştefan.
El a precizat că persoanele care nu au respectat procedurile interne vor fi concediate.
„Putem să vedem cine a închis uşa, cine a fost ultima persoană care a plecat din acea încăpere şi care era persoana care trebuia să încuie banii în acel seif. Pentru mine este foarte simplu să identificăm lucrurile acestea. Acei oameni vor fi concediaţi, nu există nicio şansă ca ei să continue la Poşta Română, dar mult mai important pentru noi este să înţelegem dacă acest lucru era un gest care se petrecea în fiecare seară, adică nu se încuiau banii de fel sau dacă pur şi simplu a fost o scăpare”, a mai afirmat Valentin Ştefan.
Doi bărbați au furat 16 saci în care se aflau 10 milioane de lei de la sediul central al Poștei Române din Timișoara. Au fost prinși în urma unui control de rutină al polițiștilor, iar unul dintre ei a fost reținut pentru 24 de ore.