Cum se ascunde incompetenta in spatele degetului crizei internationale. Azi: AVAS
De vreo doua luni se vorbeste la TV doar despre criza financiara internationala si cum, din cauza ei, o sa avem probleme si in Romania. Este adevarat, nimeni nu este imun la criza financiara internationala: si angajatii, si familiile lor, si companiile, si institutiile si guvernele. Unele firme cotate la bursa pot profita de pretul scazut al actiunilor, asa cum am aratat intr-o postare recenta privind contabilitatea creativa si riscurile pentru auditori, scrie Emil Stoica, pe blogul lui.
Criza actuala este si o scuza perfecta pentru managementul incompetent: daca nu merge firma se da vina pe criza. Daca ajunge in pierdere, tot criza e de vina. Cam asta face si AVAS cu Oltchim cand anunta ca doreste sa o ajute financiar printr-un plan de salvare. Actionarul majoritar al Oltchim este statul, prin intermediul AVAS.
In timp ce firmele din industria auto, inclusiv Dacia, isi ajusteaza productia si orele lucrate de angajati la cerere, Oltchim asteapta finantare de la bugetul de stat, adica de la noi toti. Dl. Atanasiu, presedintele AVAS, se plange ca Oltchim plateste pentru materii prime un pret de doua ori mai mare decat pe piata. Dar cine a impiedicat Oltchim sa-si diversifice aprovizionarea din mai multe surse? Sau am uitat incidentele de acum 18 luni cand Arpechim era sa fie inchis pe motive ecologice?
Incompetenta se gaseste si in sistemul privat, desigur, si s-a vazut destul de clar cum firme mari din SUA, de exemplu, au ajuns in faliment. Insa, in aceasta perioada cetoasa, cand guvernele sunt vazute mai bine decat firmele private, este mai usor pentru guvern sa vanda gogosi pe banii contribuabililor, iar Oltchim este un exemplu in acest sens.
Oltchim, impreuna cu CEC si cu alte firme controlate de stat, ar fi trebuit de mult privatizate. In conditiile actuale, privatizarea este indepartata. Si, intre timp, romanii vor contribui la finantarea acestor structuri. In loc sa ajute firmele care isi amana planurile de investitii datorita dobanzilor de 20% in lei, guvernul tot pompeaza bani in aceleasi gauri negre.
Comenteaza pe Jeopardy.