Sari direct la conținut

Cum se explică faptul că depozitele de gaze ale țării sunt pline în proporție de 101%? / „Nu avem un supraplin”

HotNews.ro
Instalații depozit de gaze, Foto: Šálek Václav / ČTK / Profimedia
Instalații depozit de gaze, Foto: Šálek Václav / ČTK / Profimedia

La fel ca toamna trecută, și în debutul acestui sezon rece autoritățile din sectorul energetic vorbesc de faptul că depozitele de gaze ale României sunt pline într-o proporție mai mare de 100%, pentru a ne liniști că nu vom duce lipsă de resurse pentru iarnă.

„Cu certitudine suntem pregătiţi pentru iarna 2024-2025, ba chiar stăm mai bine decât anul trecut. Suntem în continuare în supraplin, cu peste 101% grad de umplere, mai mult decât media europeană. De altfel, este unul dintre capitolele la care România a excelat şi ne-am îndeplinit această obligaţie cu 70 de zile înainte de termenul stabilit de Comisia Europeană pentru toate statele-membre”, a afirmat ministrul Energiei, Sebastian Burduja, ieri, la Forumul Gazelor organizat de Financial Intelligence.

Dar cum este posibil ca un depozit de gaze să fie plin în proporție de 101%?

Potrivit lui Vasile Cârstea, directorul general al Depogaz, compania care operează depozitele de gaze, este vorba despre o capacitate suplimentară de stocare aflată în perioada de teste. Aici se depozitează gaze, însă capacitatea nu este luată încă în calcul ca fiind în exploatare la modul oficial.

  • „Multă lume vorbește că am ajuns deja la un supraplin, 101%. Nu, nu avem un supraplin. Este o capacitate de 150 de milioane de metri cubi în plus care s-a adăugat prin investițiile Depogaz: 100 de milioane la depozitul Ghercești și 50 de milioane la Sărmășel.
  • Această capacitate este în teste. Noi suntem obligați să o testăm timp de doi ani înainte de a o pune în piață și de a anunța-o oficial. Aceasta este deja a doua iarnă când testăm cu succes noua capacitate, iar din ciclul care începe la 1 aprilie 2025 va fi operațională în mod oficial”, a spus Cârstea, pentru HotNews.ro.

El a adăugat că nu doar în România găsim această situație, ci în multe țări europene, iar explicația este similară.

Potrivit Gas Infrastructure Europa, în acest moment Portugalia are, spre exemplu, un grad de umplere de 102%.

Capacitatea totală de înmagazinare a României este de 3,3 miliarde de metri cubi.

Cât gaz consumă astăzi România și unde exportăm

Marți, potrivit Transgaz, România consumă 42,8 milioane de metri cubi. Odată cu venirea frigului, ne apropiem de consumul mediu pentru o zi de iarnă (50 milioane de metru cubi).

Producția internă este marți de 23,9 milioane de metri cubi, din depozite se extrag 22,1 milioane de mc, iar din import vin 5,2 milioane mc.

Din acest total, 8,4 milioane de metri cubi merg la export: 2,4 milioane pleacă spre Republica Moldova, iar 6 milioane de metri cubi spre Ungaria.

INTERVIURILE HotNews.ro