Sari direct la conținut

Cum se răzbună Rusia pe Youtube pentru blocarea canalelor de propagandă rusă

HotNews.ro
YouTube, Foto: M. A. Soliman, Dreamstime.com
YouTube, Foto: M. A. Soliman, Dreamstime.com

Platforma video YouTube se confruntă în Rusia cu probleme de funcționare care se manifestă prin încetinirea încărcărilor în Rusia. Probleme au apărut după ce platforma a blocat un număr record de canale care difuzau propagandă rusă în perioada mai-iunie 2024, potrivit unui studiu realizat de Novaya Gazeta Europa, relatează publicația independentă rusă Meduza.

Jurnaliștii publicației au analizat rapoartele trimestriale ale Grupului de analiză a amenințărilor (TAG), care au fost publicate de divizia de securitate cibernetică a Google începând din 2020.

Potrivit acestor date, din 2020, YouTube a blocat aproximativ 9.400 de canale care răspândesc propagandă rusă. Cele mai multe dintre acestea – 8.800 – au fost eliminate după declanșarea războiului din Ucraina.

„Vârful blocării a avut loc în mai și iunie 2024, când a fost blocat accesul la 38% din numărul total de canale șterse”, scrie publicația. În total, potrivit jurnaliștilor, aproximativ 3,6 mii de conturi de propagandă rusească au fost blocate în această perioadă.

Novaya Gazeta Europa sugerează că Roskomnadzor ar fi decis să încetinească YouTube în Rusia ca răspuns la blocarea în masă a canalelor rusești.

În Rusia, au existat întreruperi în funcționarea YouTube în iulie și august. O sursă Meduza de pe piața telecomunicațiilor a declarat că acest lucru s-a datorat deciziei autorităților de a încetini Youtube.

În același timp, furnizorul Rostelecom a susținut că au apărut probleme tehnice în funcționarea serviciului Google Global Cache, care contribuie la creșterea vitezei de descărcare a videoclipurilor pentru utilizatori. Google a răspuns că nu au existat probleme tehnice din partea companiei.

Foto: Dreamstime.com

INTERVIURILE HotNews.ro