Sari direct la conținut

Cum se va conforma OMV Petrom noului cod de guvernanță corporativă al BVB. Unii acționari minoritari se tem că nu vor fi îmbunătățite regulile de management

HotNews.ro
Platformă petrolieră offshore, Foto: OMV Petrom
Platformă petrolieră offshore, Foto: OMV Petrom

Comitetul pentru Guvernanță al OMV Petrom s-a reunit vineri pentru a discuta despre noi reguli de management, propuneri, modul și momentul în care vor fi aplicate, au declarat pentru HotNews surse din zona de acționariat. Noul cod de guvernanță al BVB a fost discutat și într-o întâlnire avută de conducerea Petrom cu ministrul Sebastian Burduja, la sfârșitul lunii ianuarie, potrivit unor surse din Ministerul Energiei.

Crearea comitetului nu a fost anunțată pe bursă, chiar dacă discuțiile au loc în contextul în care companiile listate trebuie să aplice un nou Cod de guvernanță corporativă.

Unele aspecte legate de guvernanța corporativă ar putea fi discutate de către conducerea OMV Petrom cu premierul Marcel Ciolacu, pe 14 februarie, când este programată o vizită a acestuia pe platformele petroliere din Marea Neagră.

HotNews a transmis către OMV Petrom, în urmă cu o săptămână, un set de întrebări pe tema noilor reguli de guvernanță corporativă, însă compania nu a răspuns până în acest moment.

OMV Petrom este o companie listată pe bursă, acționarul majoritar fiind OMV din Austria, cu 51%. Statul român, prin Ministerul Energiei, deține aproape 21%, iar printre acționarii minoritari se regăsesc cu procente semnificative și fondurile de pensii private locale dar și mii de români, persoane private.

Noile reguli de guvernanță corporativă vizează 2025, dar vor fi comunicate abia peste un an

Legat de noile reguli de guvernanță, Christina Verchere, CEO OMV Petrom, a declarat, la începutul acestei săptămâni, că acestea vizează anul în curs, însă vor fi comunicate abia în 2026.

„Avem o practică de a revizui documentele de guvernantă corporativă periodic. Noul cod BVB a fost publicat, conține recomandări, le vom revizui. Prima cerință de a comunica legat de acest lucru este în prima parte a lui 2026, cu referire la 2025. În concordanță, vom revizui, vom evalua și vom oferi update-uri”, a declarat Christina Verchere, potrivit Financial Intelligence.

Bursa de Valori București a publicat, în decembrie, Codul de guvernanță corporativă revizuit pentru piața din România, pentru a fi aplicat de la 1 ianaurie 2025. BVB şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) au colaborat pentru a revizui codul, aliniindu-l la modificările recente de reglementare, la standardele internaţionale actuale şi la priorităţile participanţilor la piaţă, mai arată Financial Intelligence.

Codul este aplicabil tuturor companiilor listate pe piața principală a Bursei de Valori București. Primul an de raportare a conformității cu noul cod este 2026, pentru exercițiul financiar 2025. BVB va monitoriza conformitatea emitenților cu codul de guvernanță corporativă anual și va publica rapoarte de monitorizare agregate anual.

Regulile de guvernanță ale Petrom nu sunt actualizate la bunele practici ale OECD, au precizat surse din piață pentru HotNews. Potrivit acestora, unii acționari minoritari, inclusiv SIF- uri si fonduri de pensii, au solicitat conformarea la noul Cod al BVB, acuzând lipsa de transparență legate de decizii majore ale acționarului majoritar, compania austriacă OMV.

Din partea acționarilor minoritari există temerea că acționarul majoritar va împiedica îmbunătățirea guvernanței corporative, fapt care le-ar putea afecta interesele, inclusiv legate de modul de comunicare la nivelul Consiliului de Supraveghere.

Un exemplu este faptul că OMV Petrom nu a transmis informări și clarificări legate de contractul de vânzare a gazului din perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră, semnat între OMV Petrom şi Uniper din Germania.

Românii din Consiliul de Supraveghere încearcă eliminarea intervențiilor acționarului majoritar OMV în deciziile manageriale

Reamintim că membrii români din Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom sunt într-un conflict cu managementul companiei. Aceștia au inițiat un proces de revizuire a regulilor de funcționare a companiei.

Modificările vizează eliminarea ingerințelor acționarului majoritar OMV în actul managerial curent al companiei și respectarea independenței consiliului director.

„Se încearcă actualizarea regulilor de funcţionare, actul constitutiv, regulile pri­vind funcţionarea directoratului şi a consi­liului de supraveghere“, au declarat surse din piaţă pentru ZF. Potrivit ZF, accesul la informaţii al Consiliului de Supraveghere la contracte importante este limitat.

Potrivit regulilor actuale, membrii Consiliului de Supraveghere sunt notificați doar asupra contractelor mai mari de 1 miliard de euro. Un exemplu este primul contract de vânzare a gazului din perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră, semnat între OMV Petrom şi Uniper din Germania. Contractul este estimat de experții din piață la circa 400 milioane de euro.

În aceste condiții, la întâlnirea cu premierul Marcel Ciolacu, de peste o săptămână, ar putea fi adusă în discuție de către reprezentanții OMV Petrom schimbarea membrilor Consiliului de Supraveghere nominalizați de stat.

Românii ocupă 3 dintre cele 9 poziții ale Consiliului de Supraveghere.

Codul BVB de guvernanță corporativă

OMV Petrom funcționează în sistem dualist, având un Consiliu de Supraveghere și Directorat.

Potrivit noului Cod BVB, Consiliul trebuie să aprobe strategia Societăţii, recomandările strategice majore, apetitul și politica de risc, bugetele anuale, planul de afaceri, inclusiv principalii indicatori de performanţă (KPI).

Consiliul trebuie, de asemenea, să contribuie la stabilirea și monitorizarea punerii în aplicare a obiectivelor corporative și de performanță și să supravegheze conducerea executivă.

„Consiliul împreună cu conducerea executivă trebuie să stabilească o cultură corporativă puternică, să promoveze conduita etică în afaceri și să ghideze comportamentul membrilor de Consiliu, conducerii executive și angajaților. Ca element cheie al cadrului de guvernanță corporativă, Consiliul contribuie la asigurarea funcționării eficiente a tuturor celorlalte componente de guvernanță”, se mai arată în Codul BVB.

Codul reflectă schimbările cadrului juridic și evoluțiile practicii de guvernanță corporativă care au avut loc de la publicarea ediției anterioare a Codului în 2015. Acesta stabilește standarde aşteptate comparabile cu cele din alte state membre ale Uniunii Europene și OCDE. Codul se bazează pe legislația românească și europeană.

INTERVIURILE HotNews.ro