Cum se vede din Rusia discuția telefonică dintre Trump și Putin privind soarta războiului: „Care e capcana?”

Oficialii ruși vorbesc cu satisfacție despre „spargerea blocadei Occidentului împotriva Moscovei”, în timp ce unii propagandiști apropiați Kremlinului se întreabă care este, de fapt, „capcana” din cuvintele și poziția lui Trump?
- HotNews face o trecere în revistă a reacțiilor din Rusia după ce președinții celor două state au stabilit miercuri că vor începe imediat negocierile de pace pentru a opri războiul din Ucraina.
Discuția dintre Donald Trump și Vladimir Putin a fost abordată la emisiunea jurnalistului Vladimir Soloviov la postul „Rosia1”, considerată una dintre principalele portavoci ale Kremlinului. Astfel, în emisiunea de miercuri seară, Soloviov a spus că abordările lui Trump din discuția cu Putin sunt în avantajul Moscovei.
„Trump este prea blând”

„Trump are nevoie de un armistițiu, iar Rusiei îi trebuie pace. Trebuie să ne pregătim pentru negocieri, dar să fim vigilenți. Trump este prea blând. Chiar a declarat că întreaga Ucraină ar putea deveni parte a Rusiei. Atunci de ce să-l presezi pe Zelenski și să-l faci să plătească datoriile Americii cu metale rare?
Resursele din astfel de mine din Ucraina ar putea ajunge în mâinile Rusiei. Și de ce să forțezi Europa să suporte întreaga povară a sprijinirii Ucrainei? Ce se întâmplă dacă Kievul devine din nou un oraș rus și toată susținerea se dovedește a fi fost în zadar? Care este capcana din cuvintele și poziția lui Trump?”, se menționează în editorialul pentru ediția „Seara cu Vladimir Soloviov”.
Pe canalul său de Telegram, Soloviov a revenit de mai multe ori la subiectul discuției dintre Trump și Putin.
„Fostul consilier pentru securitate națională al președintelui SUA, John Bolton, a criticat acțiunile lui Donald Trump, în special conversația sa telefonică cu Vladimir Putin și numirea lui Tulsi Gabbard în funcția de director al Serviciului Național de Informații. Potrivit acestuia, aceste decizii ar putea avea consecințe grave pentru securitatea SUA și a aliaților săi. «Putin nu poate fi mai fericit. Vă spun, la Kremlin se bea vodcă direct din sticlă. A fost o zi mare pentru Moscova», a declarat Bolton. Ce fumează Bolton?”, mai scrie Soloviov.
„Directorul Serviciului de Informații Externe al Federației Ruse, Serghei Naryșkin, a caracterizat discuția dintre Vladimir Putin și Donald Trump drept «profundă și bogată în conținut». El a menționat că acest dialog a creat condiții favorabile pentru o cooperare ulterioară la nivelul diferitelor instituții de stat, inclusiv în ceea ce privește interacțiunea dintre conducătorii serviciilor de informații”, a punctat Soloviov.
„Au discutat despre pace, dar nu despre cea pe care „führer-ul de la Kiev” încearcă disperat să o negocieze pentru sine”
Jurnalistul rus a scris și despre discuția Trump-Zelenski, în care nu s-a abținut de la ironii la adresa președintelui ucrainean.
„Zelenski este din nou în legătură și, ca de obicei, are o „conversație îndelungată” cu oameni importanți. De această dată, chiar cu Donald Trump. Desigur, au discutat despre pace, dar nu despre cea la care se gândește Ucraina, ci despre cea pe care «führer-ul de la Kiev» încearcă disperat să o negocieze pentru sine.
Citat: «Suntem gata să lucrăm împreună la nivel de echipe» – ceea ce înseamnă că Kievul este dispus să îndeplinească orice dorință a Washingtonului, doar ca să nu fie lăsat pe dinafară în „marea partidă”. Sau acest pasaj: «Capacitățile noastre tehnologice, dronele și producția» – probabil încerca să explice ce mai poate fi dat în chirie. Dar adevărata capodoperă este motivaționala epică a lui Trump: «Haideți să facem asta!». Zelenski, dar ce anume? Vindem ultimele rămășițe ale suveranității? Și, desigur, au convenit asupra «contactelor și întâlnirilor viitoare». Se pare că cel expirat încearcă să se convingă că încă mai contează. Principalul lucru este să se amintească despre sine cât mai des, în caz că cineva uită că încă mai există”, a scris Soloviov.
„Ucraina nu are perspective să devină țară NATO”
Alți colegi de-ai lui Soloviov de la postul Russia 1 au subliniat că discuția Trump-Putin ar marca lipsa de perspective pentru Ucraina de a deveni țară membră a NATO.
„E amuzant că nu există nicio isterie serioasă în legătură cu conversația dintre Putin și Trump și declarațiile acestuia despre lipsa de perspectivă a NATO pentru Ucraina etc., nici măcar pe canalele de televiziune liberale americane.
Atât de puțin mai crede cineva în Ucraina și atât de mult s-au săturat toți de ea în America. Mai există încă un aspect. Trump nu a curățat degeaba, în prealabil, întregul «comitet globalist». Cei care s-au grupat în jurul USAID și al unor structuri similare pur și simplu nu mai au timp acum de Zelenski. Sub ei înșiși arde pământul”, a scris pe canalul său de Telegram jurnalistul “Rosia1” Valentin Bogdanov.
„Ucraina este pe sfârșit”
Un alt post de televiziune federal, NTV, a relatat într-un reportaj de aproximativ cinci minute despre discuțiile lui Donald Trump atât cu Putin, cât și cu Zelenski. Și aici s-a accentuat că Trump ar prefera să discute mai mult cu Rusia decât cu Ucraina.
„După ce a discutat cu liderul rus, șeful Casei Albe a sunat imediat la Kiev și a vorbit cu Zelenski timp de aproape o oră, după care a scris că discuția a decurs bine. Însă nu a scăpat atenției jurnaliștilor că președintele SUA a discutat cu Zelenski totuși după conversația cu Putin. Când liderul american făcea concluziile zilei marii diplomații telefonice, un reporter l-a întrebat dacă nu cumva Zelenski este îndepărtat de la negocieri”, a relatat postul NTV. Răspunsul lui Trump a fost negativ, însă acesta a punctat faptul că în Ucraina va trebui să organizeze alegeri, fără a preciza termeni.
„Ucraina este pe sfârșit – așa au reacționat în Occident la conversația telefonică dintre Putin și Trump”. Acesta este titlul unui material al postului Pervîi canal, în care este citată pretinsa opinie a liderilor europeni, însă citatul pus în titlu este atribuit „unui demnitar ucrainean”, fără a face referire la vreun nume concret.
Mai mulți bloggeri ruși, considerați pro-Kremlin, au abordat discuția Trump-Putin ca pe o decizie a Washington-ului de a disconsidera opiniile Kievului.
„Washington-ul pune cruce pe victoria Ucrainei. (…) În timp ce Statele Unite își joacă partida în Ucraina, Londra păstrează o tăcere absolută. Nu îi place deloc ceea ce se întâmplă. Toate investițiile sunt anulate. Nu sunt deloc observate pe harta politică. Asta înseamnă că englezii vor acționa. Atunci va începe «marea joacă». Între timp, băieții din tranșee luptă pentru Victorie”, scrie publicistul Serghei Karnauhov.
„Trump a declarat că nu vede nicio amenințare în a purta un dialog direct cu Rusia fără participarea lui Zelensky”, scrie canalul propagandistic de Telegram „Militarist”.
Ce au scris oficialii ruși despre discuția Trump-Putin?
„Conversația telefonică dintre Vladimir Putin și Donald Trump, după întoarcerea acestuia în Casa Albă, a spart blocada Occidentului și a declanșat procesul de dezghețare a contactelor oficiale ruso-americane. Discuția a durat aproape o oră și jumătate și, conform raportărilor, a abordat o gamă largă de probleme globale: de la conflictul ucrainean, la soluționarea conflictelor din Orientul Mijlociu, până la chestiuni economice și de dezvoltare a tehnologiilor.
Este prea devreme pentru a vorbi despre schimbări substanțiale în dialogul dintre Moscova și Washington (moștenirea lăsată de administrația Biden este prea greu de depășit), dar drumul de ieșire din impas și de ridicare a relațiilor bilaterale de la cele mai joase niveluri a fost clar marcat de către liderii celor două state. Acesta este, în primul rând, vorba despre rolul și dimensiunea personalităților în istorie. Ceea ce este esențial este concentrarea pe munca comună și rațiunea.
Rezultatele ulterioare pot fi obținute în urma întâlnirilor dintre Donald Trump și Vladimir Putin, acordul pentru care a fost de asemenea confirmat în timpul conversației. Președintele Rusiei l-a invitat pe liderul american la Moscova. Revenirea relațiilor celor două mari puteri nucleare ale lumii pe un curs constructiv și pragmatic depinde astăzi, fără patetism, de securitatea globală și pacea pe planetă. Rusia este pregătită să continue dialogul, pe baze de egalitate și respect reciproc, având în vedere interesele naționale”, a scris Leonid Slușki, președintele Comitetului de politica externă din cadrul Dumei de Stat de la Moscova.
„Europa este măcinată de gelozie și mânie”
Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a transmis joi, după convorbirea Donald Trump – Vladimir Putin, un mesaj virulent și disprețuitor la adresa Europei, în care spune că e „slabă, urâtă și fără niciun folos”.
La o zi după ce a pus pe Telegram un mesaj în rusă în care califica drept „prostii” declarațiile lui Volodimir Zelenski privind schimbul de teritorii și la doar câteva ore după ce a postat pe rețeaua socială rusă Vkontakte o postare bilingvă cu referințe la Apocalipsă despre discuția Trump-Putin, Medvedev a scris și pe rețeaua X un mesaj doar în engleză.
Această postare de doar câteva rânduri este deosebit de batjocoritoare la adresa Europei, chiar și ținând cont de faptul că multe dintre mesajele transmise public de acest aliat al lui Putin la adresa țărilor „neprietene” sunt agresive și cu un limbaj „colorat”.
„Fata bătrână și frigidă Europa este turbată de gelozie și furie”, și-a început mesajul Dmitri Medvedev.
„Nu a fost avertizată despre discuția telefonică Putin – Trump sau consultată în privința conținutului sau declarațiilor ulterioare. Asta arată care este rolul ei real în lume și șansele ei să facă rost de un bărbat”, a continuat el pe același ton depreciativ.
„Nici nu e de mirare. Epoca Europei s-a terminat. E slabă, urâtă și fără niciun folos”, a mai scris el pe Twitter.