Cum se vopsesc ouăle de Paște. Metode prin care le poți colora natural

Ouăle roșii nu lipsesc de pe masa de Paște a creștinilor și nici de la Biserică. În mod tradițional, ouăle de Paște se vopsesc folosindu-se culori obținute natural, din flori de sovârf, coji de ceapă, frunze de mesteacăn sau frunze de nuc. Tradițional, ouăle de Paște se vopsesc în Joia Mare, însă aceasta nu mai este o regulă.
Culoarea tradițională cu care se vopsesc ouăle de Paște este cea roșie, însă astăzi se utilizează și alte culori, precum galben, albastru și verde.
Când se vopsesc ouăle de Paște
Ouăle pentru Paște se vopsesc în Joia Mare, potrivit tradiției. Pentru creştini, ouăle roșii amintesc, în primul rând, de Jertfa Mântuitorului Hristos de pe Crucea Golgotei. Tradiţia ortodoxă vorbeşte de Sfânta Maria Magdalena plângând la picioarele Crucii lui Hristos, iar Sângele Lui înroşind ouăle puse sub Cruce.
O altă credință este legată de faptul că Sfânta Maria Magdalena a mers la împăratul roman Tiberiu şi l-a salutat cu: „Hristos a înviat!”. Împăratul a zis, privind la un ou de pe masa sa: „Hristos nu a înviat aşa cum acest ou nu este roşu”. În acel moment, oul s-a înroşit. Roşul simbolizează Sângele lui Hristos care dă viaţă lumii, fiind simbolul învierii.
Astăzi însă, ouăle de Paște nu se vopsesc doar în Joia Mare. Mulți aleg să le vopsească în preajma zilei de Paște, întrucât au mai mult timp în weekend și se organizează mai bine.
Metode naturale de vopsit ouăle de Paște
Pentru ca ouăle vopsite pentru Paște să fie frumoase și apreciate, trebuie să ai grijă de pregătirea lor înainte de a le aplica vopseaua. Ouăle se spală bine, să se degreseze – se poate folosi puțin detergent de vase – după care se clătesc cu apă din abundență. Se pun apoi la fiert, 10-12 minute, la foc mic, pentru a evita spargerea.
Dacă alegeți să folosiți vopsea din comerț, va trebui să le puneți într-un vas cu apă, oțet și vopsea pentru a se fixa cât mai bine culoarea. După un minut, scoateți fiecare ou și stergeți-l bine cu o hârtie absorbantă de bucătărie.
Gospodinele și-au folosit creativitatea și au descoperit metode pentru a vopsi natural ouăle de la masa de Paște. Rețetele pe care vi le prezentăm sunt postate de Laura Laurențiu, pe blogul său.
Ouă vopsite cu sfeclă roșie
Aveți nevoie de o sfeclă roșie, ouă, oteț, apă și o lingură de ulei. În timp ce lăsați ouăle să firbă, curățați și tăiați cubulețe sfecla, pe care o veți adăuga în apa în care fierb ouăle. Se fierb ouăle cu sfecla cam jumătate de oră la cel mai mic foc posibil, iar apoi opriți focul.
Lăsați ouăle în apa în care a fiert sfecla peste noapte pentru cele mai frumoase rezultate. A doua zi, luați fiecare ou, îl ungeți cu un șervețel îmbibat cu ulei și gata!
Ouă vopsite cu varză roșie
Aveți nevoie de o jumătate de varză roșie, ouă, oteț, apă și o lingură de ulei. La fel, puneți ouăle la fiert și în paralel, tocați varza. După șapte minute de fiert ouă, adăugați varza și lăsați să fiarbă încă 30 de minute.
Stingeți focul și Laura Laurențiu recomandă să lăsați tot peste noapte ouăle în apa colorată albastru de varză și să reluați procesul cu șervețelul și cu uleiul.
Ouă vopsite cu curcuma
Pentru ouă galbene natural, aveți nevoie de culoarea a două linguri de curcuma. De această dată, puneți într-o oală cu apă două linguri de curcuma și amestecați bine. Peste, adăugați alte două linguri de oțet, ouăle și puneți la fiert.
Lăsați la fiert pentru 10-15 minute și apoi opriți focul, lăsând ouăle să stea peste noapte în apa colorată. La fel, reluați procesul cu ștersul ouălor a două zi.
Ouă vopsite cu foi de ceapă
Se strâng foile uscate de ceapă, de preferabil ceapă roșie pentru a obține culoarea roșie. Ceapa galbenă vopsește ouăle arămiu.
Foi de la 20 de cepe – 15 roșii și 5 galbene – se pun în circa trei litri de apă și se fierb cam o oră. Se strecoară apoi apa și se toarnă peste ouă care se fierb aproape 10 minute. În lichid se adaugă și puțină sare, iar la final 3-4 linguri de otet pentru fixarea culorii.
Ouăle se lasă să se răcească în oala cu lichidul colorat, iar la final se ung cu putin ulei pentru a fi lucioase.