Cum și-au pasat serviciile responsabilitatea de a apăra România contra agresiunilor informaționale din Rusia / Mărturia unui fost consilier de la Cotroceni

Iulian Fota, fost consilier prezidențial pentru securitate națională în mandatul lui Traian Băsescu, povestește, într-o postare pe Facebook, cum a decurs o consultare cu instituțiile de apărare ale statului în 2014, când Rusia a anexat ilegal Crimeea, pe tema apărării în fața agresiunilor informatice venite dinspre Moscova.
Iulian Fota pornește de la o inițiativă a deputatului USR Radu Miruță, care a consultat nouă instituții ale statului din domeniu pentru a stabili care este responsabilă cu lupta împotriva fake news-urilor.
„Ce bine era dacă ceva similar aveam la începutul lui 2024, știut fiind ca vine un an electoral greu. Dar e bine si acum, pentru că scoate în evidență o mare vulnerabilitate a României: lipsa unor responsabilități clare pe probleme de securitate națională”, scrie Fota despre inițiativa lui Miruță, care este secretar în Comisia pentru tehnologia informaţiei din Camera Deputaților.
Dintre cele 9 instituții consultate în ședință, niciuna nu-și asumă responsabilitatea pentru oprirea fake news-urilor, potrivit unui mesaj al USR, pe care îl citează Fota.
Fostul consilier prezidențial pe securitate națională spune că întâmplarea i-a amintit de o consultare pe care el însuși a convocat-o imediat după ce Rusia a anexat ilegal Crimeea, pe tema agresiunii informaționale împotriva României. „Cine ce face, cine e responsabil național”.

Ce au răspuns MApN, SIE, SRI și MAI
Concluzia a fost asemănătoare celei lui Radu Miruță, spune Iulian Fota:
„Zero responsabilități!!! MApN a respins din start asumarea oricăror responsabilități, ascunzându-se după distincția pace-razboi. Joc pe care-l joacă și azi. Mi-au spus că nu este treaba lor, România fiind la pace. Ei se activează doar când cineva ne va declara război. SIE a zis că ei sunt cu exteriorul, ori agresiunea informațională se desfășoară în interiorul țării, deci nu este treaba lor. SRI a spus că au deja trei mari responsabilități naționale, pe cyber, terorism și spionaj și nu au resurse să preia și responsabilitățile legate de agresiune informațională. Iar MAI, de care se legau speranțele mele, la cea de a doua reuniune nu au mai venit, pentru ca nu au fost lăsați. Șeful de la vremea respectivă nu le-a aprobat participarea la «activitatea lui Fota». Deh, antipatii personale mai vechi, care trec înaintea oricărui interes public”, a scris Iulian Fota. Ministrul Afacerilor Interne la aceea vreme era Gabriel Oprea.
Fostul consilier menționează că totul se întâmpla pe final de mandat prezidențial și „nu-i mai stătea nimănui mintea la problemele de securitate națională. Cam ca acum!”.
Iulian Fota concluzionează că problema responsabilității pentru atacurile informaționale dinspre Rusia este una gravă și „nelămurită timp de zece ani”. „Cine ne va fi următorul președinte va avea multa treaba de facut”.
În final, Fota îl sfătuiește de deputatul Mituță să trimită un raport despre această stare de fapt gravă către CSAT și către conducerea Camerei Deputaților, ca să ceară sprijin pentru rezolvarea ei.
Sursă foto: Dreamstime.com