Sari direct la conținut

Cum sunt scosi profesionistii integri din Fisc si Garda Financiara: a fost concediat cel care a facut expertizele in dosarele Fenechiu si Copos, au fost adusi vamesi si angajati din primarii

HotNews.ro
Omul care a facut expertiza in dosarele Copos si Fenechiu, dat afara din Garda Financiara, Foto: Colaj foto
Omul care a facut expertiza in dosarele Copos si Fenechiu, dat afara din Garda Financiara, Foto: Colaj foto

Comisarul sef de divizie Marius But, care a facut expertizele dezvaluie in dosarele cazurile „Fenechiu-Transformatorul”, „Copos-Loteria” sau „Contac-DJDP Botosani”, a fost concediat din Garda Financiara. El a fost respins la proba orala, care nu poate fi contestata, scrie cotidianul online 7EST. Intr-o declaratie pentru HotNews.ro, Marius But spune ca „se astepta sa fie concediat” si ca „a colaborat foarte mult cu DNA”. But spune ca astfel de nereguli s-au repetat in mai multe judete din tara si descrie o realitate surprinzatoare in sistemul de control fiscal dupa reorganizarea din 2013: in 15 judete nu exista inspectori care sa poata lucra cu parchetele. Surse din sistem au declarat pentru HotNews.ro ca printre noii-veniti la Fisc figureaza multi oameni din vami si din primarii, in conditiile in care noul sef al Fiscului, Gelu Diaconu, a fost sef al vamilor.

A lucrat din 1991 la Garda Financiara in sectia Cluj si din 1 ianuarie 1996 a fost comisar-sef de divizie.

O sursa din sistemul judiciar l-a descris pe Marius But, la solicitarea HotNews.ro, drept „profesionist, integru, cu o mare experienta in dosarele penale, atipic pentru sistem”.

Cotidianul 7EST noteaza ca, la Iasi, 12 comisari au luat note mai mari decat primul admis, dar au fost respinsi. In schimb, printre noii admisi se numara (5,50 la examen), fiul lui Ioan Pintilei, seful regional al Vamii. Fratele sau, Catalin Pintilei, este si el comisar, iar mama, Maria Pintilei, lucreaza la Fisc, la compartimentul persoane fizice. Cumnata sa si sotia lui Catalin Pintilei, Emanuela, este inspector de control la Fisc, noteaza 7EST.

Reamintim ca reorganizarea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, ca urmare a fuziunii prin absorbtie si preluarea activitatii Autoritatii Nationale a Vamilor si prin preluarea activitatii Garzii Financiare, a fost decisa de guvernul Ponta, prin ordonanta de urgenta, in iunie 2013, la propunerea ministrului de Finante, Daniel Chitoiu. Seful ANAF este Gelu Stefan Diaconu, finul lui Dan Radu Rusanu si fost coleg cu Daniel Chitoiu atit la ANAF, cit si la Ministerul Economiei. In 2007, Chitoiu a fost presedinte ANAF, iar Diaconu vicepresedinte ANAF.

„Nu meritam umilinta asta”, a declarat, pentru HotNews.ro, Marius But, fost comisar sef de divizie in Garda Financiara sectia Cluj, care a precizat ca in urma cu doua zile si-a vizat carnetul de somaj. Acesta a mentionat ca a atacat decizia in instanta.

Potrivit lui Marius But, citat de 7EST, astfel de nereguli s-au repetat in mai multe judete din tara. Astfel, la Iasi, „pana la primul candidat admis au fost respinsi 12 candidati care au avut un punctaj superior la proba scrisa (inclusiv 92,5 puncte). La Craiova au fost respinsi 8 candidati cu punctaj superior la proba scrisa (inclusiv 85 puncte), la Bacau au fost respinsi 8 candidati”.

Aceste respingeri au fost facute in urma examinarii orale, care nu poate fi contestata, candidatul fiind notat doar cu admis sau respins.

Marius But a mai declarat ca in urma reorganizarii ANAF si Garzii Financiare, in 15 judete nu exista inspectori care sa poata lucra cu parchetele. Astfel, in patru judete nu a fost admis niciun candidat la Antifrauda, iar in 10 judete a fost admis un singur inspector – in conditiile in care, potrivit legii, echipele de control trebuie sa fie formate din doi inspectori.

Mai mult, potrivit sursei citate, niciunul dintre comisarii care au lucrat la dosarul Transformatorul nu mai lucreaza la directia Antifrauda, fiind dati afara, cu exceptia unuia singur, care a fost transferat la jocuri de noroc.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro