Sari direct la conținut

Cum sunt văzute în China măsurile lui Trump împotriva studenților străini de la Harvard. Un absolvent al școlii: SUA își „castrează” propria universitate de top

HotNews.ro
Cum sunt văzute în China măsurile lui Trump împotriva  studenților străini de la Harvard. Un absolvent al școlii: SUA își „castrează” propria universitate de top
Miting al studenților la Universitatea Harvard, în 2023. Credit line: Chuck Nacke / Alamy / Profimedia

Dacă administrația Trump reușește să blocheze înscrierea studenților internaționali la Harvard, cei mai afectați vor fi cei din China, fiindcă ei reprezintă cea mai mare parte a studenților actuali din străinătate ai școlii, potrivit The New York Times.

Departamentul pentru Securitate Internă al SUA a anunțat joi că retrage Universității Harvard dreptul de a mai înscrie studenți străini, măsură văzută în China ca pe o lovitură pentru una dintre ultimele instituții americane de prestigiu și ca pe încă un motiv pentru a renunța la SUA, scrie NYT.

Măsurile lui Trump ar putea remodela relația mai largă dintre cele două țări prin eliminarea unuia dintre puținele motive pentru care oamenii din China încă admiră Statele Unite, notează publicația americană.

Fluxul de studenți din China către Statele Unite a fost mult timp unul dintre cele mai solide puncte în relația celor două țări, mai scrie NYT, care amintește că până de curând, Beijingul a fost de departe cea mai mare sursă de studenți străini pentru SUA.

Chiar dacă alte simboluri ale Americii, precum Hollywood-ul sau iPhone-ul – și-au pierdut farmecul pentru mulți chinezi, universitățile americane au rămas o sursă de aspirație, chiar de venerație. Universități de elită precum Harvard au jucat un rol deosebit de important în această admirație. Acum, chiar și acest reper este sub semnul întrebării.

„Toată lumea vine aici cu idealul de a schimba lumea”, a declarat o studentă din China absolventă la Harvard, care a vorbit cu NYT sub protecția anonimatului de teamă să nu-și pericliteze viza. „Dar când încerc să înțeleg lumea, lumea mă exclude”. Ea spune că acum vrea să se întoarcă în China după absolvire.

Un semn al stării de tensiune dintre China și SUA a fost și reacția multor chinezi pe rețelele de socializare, unde știrea despre Harvard a provocat o reacție mixtă: îngrijorare și indignare sau, în unele cercuri, acceptare sumbră sau chiar bucurie.

Unii comentatori au spus că Trump a accelerat ascensiunea Chinei. Aceștia au sărbătorit faptul că universitățile americane vor pierde atât venituri, cât și talente, dintre care unele s-ar putea îndrepta spre China. Cel puțin o universitate din Hong Kong a declarat deja că este dispusă să ofere admitere necondiționată oricărui student transferat de la Harvard.

Ren Yi, un blogger de profil care poartă pseudonimul Chairman Rabbit și este el însuși absolvent al Universității Harvard, a scris că guvernul Statelor Unite își „castrează” propria universitate de top.

„Aceasta este o mare schimbare nemaiîntâlnită într-un secol”, a scris el, citându-l pe liderul Chinei, Xi Jinping, care a folosit această expresie pentru a-și descrie încrederea în ascensiunea Chinei. Fiica președintelui Xi a absolvit, de asemenea, Harvard.

China: „Nu va face decât să afecteze reputația SUA”

Întrebată vineri despre decizia privind Harvard, o purtătoare de cuvânt a Ministerului chinez de Externe a declarat că aceasta „nu va face decât să afecteze imaginea și reputația internațională a Statelor Unite”.

Chiar și înainte de acțiunea împotriva Harvard, studenții chinezi din Statele Unite aveau o mulțime de motive de îngrijorare. Parlamentarii federali și de stat americani au propus restricționarea posibilității cetățenilor chinezi de a studia în Statele Unite, invocând probleme de securitate națională. Studenții au raportat că au fost refuzați la graniță, deși aveau vize valabile, sau că li s-au revocat brusc vizele.

Luna trecută, ministerul chinez al educației a emis un avertisment oficial adresat studenților chinezi pentru a lua în considerare riscurile de a studia în Statele Unite – prima sa alertă adresată studenților care merg în străinătate din 2021.

Tăierile de fonduri pentru cercetare operate de administrația Trump au afectat, de asemenea, mulți cercetători chinezi, dintre care unii spun că sunt îngrijorați cu privire la capacitatea financiară de a-și desfășura activitatea.

În industria înfloritoare a consultanților de studii în străinătate din China, mulți și-au încurajat clienții să aplice la alte universități, inclusiv în afara Statelor Unite, ca rezervă.

Vineri, în cadrul unei transmisiuni în direct cu sute de telespectatori, un consultant a avertizat că alte școli ar putea fi supuse în curând unor restricții similare. Dar pentru unii, statutul excepțional al Harvard le-a dat, de asemenea, speranța că universitatea, și societatea americană în general, vor trece peste aceste turbulențe.

Yu, o masterandă de la Harvard a declarat că a fost încurajată de modul în care oamenii de la instituția de învățământ au ripostat la atacurile guvernului. Pe lângă administrația universității, colegii ei studenți, chinezi și nu numai, s-au unit pentru a-și împărtăși reciproc planurile de călătorie internațională, în cazul în care cineva ar avea probleme, și pentru a diseca limbajul ordinelor executive.

Ea se aștepta ca viața unui student străin să devină mai dificilă sub conducerea lui Donald Trump și nu și-a schimbat radical viziunea asupra Statelor Unite. „Mă uit mai mult la valorile pe care le are țara și la modul în care oamenii încearcă să apere aceste valori”, a spus masteranda. „Va fi dificil, dar va exista o luptă și avem ceva speranță”, a completat ea.

INTERVIURILE HotNews.ro