Sari direct la conținut

Cum va arăta conducerea PSD după Congresul de sâmbătă. Daniel Băluță preia locul Gabrielei Firea. Lista integrală, pe care se află și Elisabeta Lipă

HotNews.ro
Cum va arăta conducerea PSD după Congresul de sâmbătă. Daniel Băluță preia locul Gabrielei Firea. Lista integrală, pe care se află și Elisabeta Lipă
Daniel Băluță și Marcel Ciolacu Foto: Inquam Photos/ George Călin

Fără niciun contracandidat, Marcel Ciolacu va fi confirmat pentru un nou mandat de președinte al PSD. El se află în această funcție de la Congresul PSD din 22 august 2020, dar a condus formațiunea interimar din noiembrie 2019, când Viorica Dăncilă a demisionat ca urmare a pierderii alegerilor prezidențiale.

Față de vechea structură, la Congres vor fi validați 4 vicepreședinți. În total vor fi 8 vicepreședinți pe domenii, 8 în zona regiunilor, 2 prim-vicepreședinți, președintele, secretarul general și președintele Consiliului Național.

Gabriela Firea nu se va mai regăsi în conducerea centrală a social-democraților, potrivit surselor Hotnews.ro. Pentru cele două poziții de prim-vicepreședinți, numărul 2 în partid, vor candida Sorin Grindeanu și Daniel Băluță. Grindeanu a fost prim-vicepreședinte în mandatul actual, alături de Gabriela Firea.

Paul Stănescu va rămâne secretar general al PSD, fiind singurul candidat al social-democraților pentru această poziție.

O altă schimbare va fi la șefia Consiliului Național al PSD unde europarlamentarul Mihai Tudose candidează acum pentru postul ocupat până în prezent de Vasile Dîncu.

Un nume nou în conducerea PSD va fi cel al lui Florin Jianu. Fost ministru pentru Mediul de Afaceri, el a anunțat vineri pe Facebook că se retrage de la conducerea Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România pentru că a fost invitat de PSD Sector 1 să ocupe funcția de vicepreședinte a formațiunii la nivel național.

Elisabeta Lipă, vicepreședinte în echipa Ciolacu

Vicepreşedinţii din echipa lui Ciolacu sunt: Florin Jianu, pentru domeniul Antreprenorist, IMM-uri şi Mediul de Afaceri, Lia Olguţa Vasilescu, pentru Muncă şi Protecţie Socială, Gheorghe Şoldan, pentru Dezvoltare Regională şi Locală, Gabriel Zetea, vicepreşedinte pentru Administraţie şi Infrastructură. Vasile Dîncu, actualul preşedinte al Consiliului Naţional, ar urma să deţină funcţia de vicepreşedinte pe domeniul Afaceri Europene.

Victoria Stoiciu este vicepreşedinte pe relaţia cu ONG-urile şi dialog social, Mihnea Costoiu, vicepreşedinte pe Educaţie, Elisabeta Lipă, vicepreşedinte pe Sport, Marian Neacşu, vicepreşedinte pe regiunea Bucureşti-Ilfov, Dumitriţa Glica, vicepreşedinte pe Centru şi Corneliu Ştefan, vicepreşedinte pe Sud. 

Ionuţ Pucheanu, primarul din Galaţi, este vicepreşedinte pe Sud-Est, iar Claudiu Manda, vicepreşedinte pe Sud-Vest, în timp ce Laurenţiu Nistor va fi vicepreşedinte pe Vest, în echipa lui Marcel Ciolacu. Emil Moldovan ar urma să fie vicepreşedinte pe Nord-Vest iar Dragoş Benea, pe Nord-Est. 

Congresul este unul fără emoții pentru președintele formațiunii și premierul țării Marcel Ciolacu care este singurul candidat pentru nominalizarea PSD în alegerile prezidențiale.

De asemenea, pentru noua conducere a formațiunii, votul va fi dat pe o moțiune cu o singură listă de candidați care va fi confirmată prin vot de către membrii de partid.

Pentru prima dată, votul pentru conducerea partidului, la Congresul PSD, va fi electronic. Social-democrații vor vota cu telefonul prin intermediul unui cod QR.

INTERVIURILE HotNews.ro