Sari direct la conținut

Cum vântură propaganda Kremlinului amenințarea nucleară la tv: „De ce avem nevoie de această lume, dacă în ea Rusia nu ar exista?

HotNews.ro
Dmitri Kiseliov, Rossia 1, Foto: Screenshot
Dmitri Kiseliov, Rossia 1, Foto: Screenshot

​De la începutul invaziei lui Putin în Ucraina, posturile tv rusești (care pot fi vizionate și în Republica Moldova) folosesc o terminologie specifică. Practic, cuvântul „război” este interzis și înlocuit cu “operaţiunea militară specială de eliberare”. În același timp, arsenalul nuclear al Rusiei ocupă un loc aparte.

Prezentarea potenţialului nuclear al Federației Ruse şi amenințările directe la adresa SUA și NATO, în loc de editorial al unui program informativ. Așa a arătat principalul buletin săptămânal al postului de televiziune “Rossia 1”, retransmis inclusiv în Republica Moldova, şi prezentat de unul dintre cei mai cunoscuţi jurnalişti din Rusia, Dmitri Kiseliov, supranumitul “cel mai toxic propagandist al Kremlinului”.

Înainte de a-și saluta telespectatorii, prezentatorul a oferit în transmisiune directă datele statistice despre arsenalul nuclear al țării sale. Potrivit jurnalistului, această prezentare este o replică la mai multe declaraţii făcute recent de reprezentanţi ai statelor membre NATO.

„Cine vorbeşte despre conflictul cu NATO? Ei cumva încearcă să sperie Rusia? Pentru ca să fim mai convingători, Putin trece forţele nucleare ruse într-un regim de alertă. Dar ce reprezintă forţele nucleare?

Este vorba despre o aşa-numită triada nucleară: rachete de sol, submarine şi cele aeriene. Baza acestui sistem sunt submarine purtătoare de rachete.

În total, avem 11 la număr. Principala forţă este racheta “Bulava” (“Buzdugan”). Masa ei iniţială este de aproape 40 de tone, iar raza de acţiune – 10 mii de kilometri”, susţine Dmitri Kiseliov.

Editorialul lui Dmitri Kiseliov a fost ilustrat cu mai multe imagini ale armelor nucleare pe care le deține Federația Rusă.

„Navele noastre militare pot lansa circa 500 de rachete cu încărcătură nucleară care garantat vor distruge SUA și toate țările NATO la pachet. De ce avem nevoie de această lume, dacă în ea Rusia nu ar exista? În total, potenţialul nuclear rusesc este cel mai puternic în lume.

În prezent, această triada este în alertă. Putin a preîntâmpinat – nu trebuie să speriaţi Rusia”. Sunt Dmitrii Kiseliov, bună seara! În ediţia de astăzi urmează…”, a început buletinul de ştiri prezentatorul rus.

În aceste zile, de la începutul invaziei Federaţiei Ruse în Ucraina, practic toate posturile TV de la Moscova utilizează doar o anumită terminologie. De exemplu, se vorbește doar despre “operaţiunea militară specială de eliberare”, în timp ce cuvântul “război” este interzis în emisie.

De asemenea, de fiecare dată în buletinele de ştiri sunt menţionate pretinsele scopuri ale acţiunilor armatei ruse pe teritoriul Ucrainei. Este şi cazul cunoscutului post rusesc “Pervîi Canal”, de asemenea, retransmis în Republica Moldova,

“Acum să vorbim despre operaţiunea militară specială pentru apărarea “republicilor” Doneţk şi Lugansk. Aceasta este desfăşurată de forţele militare ruse, după ordinul comandantului suprem. Încă un scop este “demilitarizare” şi “denazificarea” Ucrainei. Urmează rezumatul de la reprezentantul oficial al Ministerului Apărării, Igor Konashenkov”, a spus prezentatorul postului “Pervîi Canal”.

Un alt post de televiziune rusesc, aceeași abordare: niciun cuvânt despre “război”, se pronunță doar “operațiunea”. Jurnaliștii ruși de la NTV, într-un buletin de știri de luni, menționează triumfalist și de câteva ori că mai multe localități din Donbas au fost “eliberate”, iar sătenii s-ar bucura de viața pașnică.

„De la începutul operațiunii în Donbas, au fost eliberate zeci de localități. De acolo acolo se întoarce viața pașnică. În primul rând, autoritățile aduc acolo produse alimentare. De exemplu, în localitatea Lugansckaia, eliberată recentă, au fost aduse făină și pâine. Iar de curând acolo vor apărea și alte produse. De asemenea, se dorește soluționarea problemei combustibilului. Cu locuitorii satelor eliberate a vorbit corespondentul nostru”, susține prezentatoarea postului de televiziune NTV.

Amintim că în aceste zile, Ministerul Culturii și Politicii Informaționale al Ucrainei a cerut să fie blocate canalele ruseşti pe sateliții europeni astfel încât să oprească propaganda rusească.

La sfârşitul anului 2020, Parlamentul Republicii Moldova a aprobat proiectul de lege a trei deputați de la Partidul Socialiştilor care prevede ca televiziunile și posturile de radio din aceasta ţară să poată retransmite emisiuni informative, politice și militare din Federația Rusă, lucrul care a fost interzis din 2017, prin aşa-numită “legea anti-propagandă”. Astfel, după intrare în vigoare a acestui document, aceste programe au revenit în spațiul mediatic moldovenesc

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro