Cum vor autoritățile din Atena să rezolve criza locuințelor. Măsuri în vigoare din 1 ianuarie
Capitala Greciei, care vrea să limiteze deficitul de locuinţe pentru rezidenţii săi permanenţi, a restricţionat închirierea pe termen scurt în anumite zone, începând cu 1 ianuarie. O lege aprobată în noiembrie introduce un moratoriu de un an pentru înregistrarea de noi apartamente destinate închirierii pe termen scurt în peste zece cartiere centrale ale Atenei, inclusiv zone populare precum Kolonaki, Koukaki, Pangrati şi Exarchia, relatează AFP.
Nerespectarea normei va duce la o amendă de cel puţin 20.000 de euro. De asemenea, legea prevede scutiri fiscale pentru proprietarii care trec de la chirii pe termen scurt la chirii pe termen lung.
Potrivit site-ului de urmărire a închirierilor AirDNA, cu sediul în SUA, în capitala Greciei există aproape 18.000 de apartamente destinate închirierii pe Airbnb şi Vrbo, scrie AFP, conform News.ro.
Cererea pentru astfel de locuinţe atinge cote maxime în timpul sezonului turistic de vară, iar plângerile privind disponibilitatea scăzută şi creşterea preţurilor proprietăţilor în multe zone populare din Atena sunt tot mai multe în ultimii ani.
La fel ca alte țări europene care au asistat la o creștere vertiginoasă a numărului de turiști după încheierea pandemiei de COVID-19, Grecia încearcă să găsească un echilibru între o industrie profitabilă făcută mai accesibilă datorită unor platforme online precum Airbnb și nevoile localnicilor care în multe orașe se confruntă cu o criză a locuințelor.
Lipsa locuințelor și creșterea costului de trai au convins guvernul să recurgă la un plan care vizează creșterea taxei pe închirierile pe termen scurt și oferirea unor stimulente proprietarilor pentru a trece la închirieri pe termen lung.