Sari direct la conținut

Cum vrea Elena Udrea sa-i deposedeze de hotelurile privatizate pe proprietarii care le-au lasat in paragina

HotNews.ro

​Ministrul Dezvoltarii a anuntat, pe 3 iulie, ca doreste sa ia inapoi hotelurile privatizate de statul roman de la proprietarii care le-au lasat de izbeliste. Intr-un raspuns oficial, Ministerul Dezvoltarii a explicat ca, pentru a intra in posesia acestor imobile, institutia se va folosi de Legea nr. 255/2010 privind exproprierea pentru cauza de utilitate publica si ca sunt vizate hotelurile din zona de sud a litoralului pentru care exista si o strategie de dezvoltare. La randul sau, presedintele Camerei de Comert, Industrie, Navigatie si Agricultura (CCINA) Constanta Mihai Darban declarat, pentru Hotnews.ro, ca, in cazul a aproximativ 30% din hotelurile privatizate dupa ’89, nu s-au realizat investitii de catre proprietari si ele se afla intr-o stare avansata de degradare.

  • Mihai Darban: Statul se poate ocupa temporar de ele; in final ele trebuie concesionate unor operatori privati.

Intr-o postare pe blog in data de 3 iulie, ministrul Elena Udrea sustinea ca zeci de hoteluri “luate pe nimic” se afla intr-o stare de degradare avansata si ca va incerca sa “ia inapoi” imobilele respective de la proprietarii ce nu au realizat investitii.

Elena Udrea mentiona ca are in vedere hotelurile care au fost privatizate du ’89 si au fost lasate de izbeliste de cei care le-au cumparat. “Guvernul PSD din 2000-2004 a privatizat fără să țină cont de nevoile turismului. Zeci de hoteluri au fost luate pe nimic şi folosite drept ipotecă pentru credite de zeci de milioane”, a mentionat ministrul.

Intr-un raspuns la o solicitare formulata de HotNews.ro, ministerul Dezvoltarii a explicat care este baza legala prin care hotelurile privatizate, deci intrate in proprietatea privata a unor oameni de faceri vor fi preluate de minister. Potrivit Ministerului, Legea nr. 255/2010 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică si Hotărârea nr. 53/2011 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii permit Ministerului Dezvoltarii sa realizeze acesta operatiune.

Ministerul Dezvoltarii mentioneaza ca, potrivit Legii 255/2010 a devenit expropriator. “Potrivit prevederilor legii, pot fi expropriate bunurile imobile proprietate a persoanelor fizice sau persoanelor juridice, cu sau fără scop lucrativ, şi a oricăror alte entităţi, precum şi cele aflate în proprietatea privată a comunelor, oraşelor, municipiilor şi judeţelor, pe care se realizează lucrările de utilitate publică de interes naţional, judeţean şi local”, precizeaza Ministerul Dezvoltarii.

Din raspunsul oficial al Ministerului rezulta ca exproprierile vor avea in vedere zona de sud a litoralului. Citeste mai jos precizarile Ministerului Dezvoltarii:

  • O situaţie pentru care se pot aplica prevederile Legii 255/2010 este cea de pe litoralul românesc, zonă pentru care există o strategie de dezvoltare şi inclusiv un PUZ pentru zona de sud a litoralului. Pentru punerea în aplicare a măsurilor prevăzute în strategie, pot fi făcute exproprieri care să fie urmate fie de demolări, fie de repunerea în circuitul turistic a unor obiective.
  • În declaraţia la care faceţi referire, doamna ministru Elena Udrea se referă la situaţia hotelurilor privatizate de satul român după 1989 şi care sunt neexploatate în scop turistic, ajungând într-un stadiu avansat de degradare, situaţie care afectează aspectul general al staţiunilor în care sunt amplasate, aducând scăderi ale circulaţiei turistice în  zonă.
  • Ministerul Dezvoltarii nu a precizat cate hoteluri ar urma sa fie preluate de minister.

Citeste mai jos raspunsul integral al Ministerului Dezvoltarii.

iul 6 2011 Raspuns Hotnews exproprieri

var docstoc_docid=”83897541″;var docstoc_title=”iul 6 2011 Raspuns Hotnews exproprieri”;var docstoc_urltitle=”iul 6 2011 Raspuns Hotnews exproprieri”;

Mihai Darban, presedintele Camerei de Comert, Industrie, Navigatie si Agricultura (CCINA) Constanta a declarat pentru HotNews.ro ca aproximativ 30 % din hotelurile privatizate dupa 1989 sunt inchise, sau intr-o stare de degradare avansata. “Aceasta era situatia in 2008, dar ea nu s-a modificat prea mult decat in Mamaia, unde lucrurile s-au mai indreptat. Probleme mari sunt in zona de sud a litoralului, unde vedem ca unii hotelieri au investit, dar sunt viciati de alte hoteluri lasate in paragina care redau o imagine dezolanta.”

Cat despre ideea Ministerului de a prelua aceste hoteluri lasate in paragina, Mihai Darban este de parere ca ar fi o solutie temporara. “Statul se poate ocupa temporar de ele; in final, ele trebuie concesionate unor operatori privati. O solutie ar fi ca statiunile sa fie concesionate unor tour-operatori, precum TUI sau Neckerman. Pentru ca nu poti sa ii spui tour-operatorului: <>. Daca statiunile ar fi preluate de touroperatori, atunci ei s-ar ocupa de dezvoltarea lor si implicit de hoteluri”, a declarat Mihai Darban, presedintele Camerei de Comert Constanta.

O solutie care ar rezolva si problema hotelurilor lasate in paragina ar fi, in opinia lui Mihai Darban, existenta pentru litoral a unei legislatii speciale pentru jocurile de noroc. “Cei care participa la jocurile de noroc nu tin cont de vreme, dar este nevoie de o necogicere cu Uniunea Europeana care sa ne permita sa asiguram o zona libera. In acest moment, sunt unele restrictii, dar cred ca daca s-ar negocia si am avea macar o enclava cu mai multe statiuni cu statut special, ar rezolva unele probleme. Si nici macar nu trebuie gandita o lege special de parlamentari ci trebuie doar sa o copieze pe cea a statului Nevada (in Nevada se afla celebrul Las Vegas)”, a mai declarat Mihai Darban.

Ciprian Constantinescu Presedintele Asociatiei Hotelierilor din Sudul Litoralului spune ca initiativa ministrului Dezvoltarii este una buna. „Este o initiva pe care o salutam dar ea vine mult prea tarziu. Trebuia facuta acum 15 ani si probabil ca acum eram la nivelul Turciei. Poate insa ca va salva ceva.”, spune Ciprian Constantinescu. El spune ca afacerile proprietarilor de hoteluri care au investit sunt afectate de hotelurile darapanate. „Exista o nesimtire fara margini din partea miliardarilor care au cumparat hoteluri si acum le lasa sa se degradeze in asteptarea unei oportunitati imobiliare. Pe noi cei care am investit ne afecteaza direct”, mai spune Ciprian Constantinescu. Presedintele Asociatiei Hotelierilor din Sudul Litoralului spune ca daca ministerul isi va duce la bun sfarsit demersul vor exista si investitori care sa preia ulterior hotelurile care acum sunt in stare de degradare.

Ideea ministrului Elena Udrea de a “lua inapoi” hotelurile privatizate dupa ’89, pe considerentul ca ele au fost lasate in paragina, se loveste de prevederile Constitutiei care spune urmatoarele:

  • Proprietatea privată este garantată şi ocrotită în mod egal de lege, indiferent de titular.
  • Sunt interzise naţionalizarea sau orice alte măsuri de trecere silită în proprietate publică a unor bunuri pe baza apartenenţei sociale, etnice, religioase, politice sau de altă natură discriminatorie a titularilor

Aplicarea legii exproprierii pentru a prelua aceste imobile poate reprezenta o solutie, dar numai daca este argumentata juridic foarte bine. Ministrul Elena Udrea a anuntat ca doreste sa preia hotelurile privatizate si in care nu s-a investit, or acest criteriu ar putea fi considerat discriminatoriu. Daca, intr-o statiune, Ministerul va prelua prin expropriere un hotel privatizat in care nu s-a investit si nu va expropria si hotelurile privatizate, dar in care s-au facut investitii, atunci cei supusi exproprierii pot invoca criterii discriminatorii.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro