Sari direct la conținut

Mandate de arestare emise pe numele lui Serghei Șoigu și Valeri Gherasimov de Curtea Penală Internațională pentru crime de război în Ucraina

HotNews.ro
Mandate de arestare emise pe numele lui Serghei Șoigu și Valeri Gherasimov de Curtea Penală Internațională pentru crime de război în Ucraina
Sergei Șoigu și Valeri Gherasimov. FOTO: Pool Sputnik Kremlin / AP / Profimedia

Cei doi foști oficiali de la vârful armatei Rusiei sunt suspectați de Curtea Penală Internațională că au ordonat atacuri asupra civililor și infrastructurii civile din Ucraina, scrie Reuters.

Curtea Penală Internațională (CPI) a emis marți mandate de arestare pe numele lui Serghei Șoigu, fostul ministru rus al apărării, și al generalului rus Valeri Gherasimov pentru presupuse infracțiuni comise în timpul invaziei din Ucraina.

Într-un comunicat de presă, instanța a anunțat că judecătorii au constatat că există „motive rezonabile să se creadă că cei doi suspecți poartă responsabilitatea pentru loviturile cu rachete efectuate de forțele armate ruse împotriva infrastructurii electrice ucrainene de la 10 octombrie 2022 până la 9 martie 2023”.

Oficialii ruși sunt astfel suspectați că au comis crime de război și crime împotriva umanității pentru că au dirijat atacuri împotriva civililor și a țintelor civile din Ucraina.

În perioada menționată, Rusia este suspectată că a efectuat atacuri împotriva a numeroase centrale și substații electrice pe întreg teritoriul Ucrainei.

Potrivit judecătorilor CPI, au existat motive întemeiate să se creadă că loviturile au vizat în principal obiective civile.

„Iar pentru acele instalații care ar fi putut fi calificate drept obiective militare la momentul respectiv, daunele și prejudiciile civile accidentale preconizate ar fi fost în mod clar excesive în raport cu avantajul militar anticipat“, ceea ce face ca atacurile să fie crime de război, au mai spus judecătorii.

Rusia a declarat în repetate rânduri că infrastructura energetică a Ucrainei este o țintă militară legitimă și neagă că ar fi vizat civili sau infrastructură civilă.

Și Putin are un mandat de arestare emis de CPI

Până la demiterea relativ recentă a lui Shoigu și plasarea sa în fruntea Consiliului de Securitate al țării, el și Gherasimov erau cei mai înalți oficiali din domeniul apărării ai președintelui Vladimir Putin.

Putin însuși se confruntă cu un mandat de arestare al CPI, legat de presupusa relocare forțată a copiilor ucraineni în Rusia. Acest mandat a fost emis în martie 2023.

Rusia, asemenea Ucrainei, nu este o semnatară a CPI și, în general, nu își extrădează cetățenii. Prin urmare, este greu de crezut că Șoigu și Gherasimov (sau Putin) vor fi judecați vreodată.

Șeful de cabinet al lui Volodimir Zelenskii a aplaudat marți măsura Curții Penale Internaționale, afirmând că a fost „o decizie importantă”.

„(Serghei) Șoigu și (Valeri) Gherasimov poartă răspundere individuală… (Ei) vor fi responsabili pentru răul făcut”, a declarat Andrei Iermak, într-o postare pe Telegram.

În schimb, Consiliul de Securitate al Rusiei a declarat marți că mandatul de arestare emis de CPI pe numele lui Serghei Șoigu face parte dintr-un război hibrid împotriva Moscovei, a raportat agenția de presă de stat TASS.

INTERVIURILE HotNews.ro