Sari direct la conținut

Curtea Supremă a Greciei cere deschiderea unei anchete oficiale asupra „Mafiei din Mykonos” după asasinatul în stil mafiot de săptămâna trecută

HotNews.ro
Curtea Supremă a Greciei cere deschiderea unei anchete oficiale asupra „Mafiei din Mykonos” după asasinatul în stil mafiot de săptămâna trecută
Construcții ilegale pe Mykonos, FOTO: A Lone Wolf / The Mega Agency / Profimedia Images

Procurorul Curții Supreme a Greciei a cerut miercuri organelor de anchetă să deschidă o investigație oficială privind activitățile infracționale ale așa-zisei „Mafii din Mykonos”, suspectată că a comandat asasinatul care a șocat opinia publică din țară săptămâna trecută, relatează To Vima.

Georgia Adelini, procurorul Curții Supreme, a cerut investigarea acțiunilor rețelelor de crimă organizată din Mykonos, alte insule ale Cicladelor, precum și din zonele Atenei și Salonicului.

Pentru instrumentarea temeinică a anchetei, procurorul suprem a solicitat efectuarea tuturor acțiunilor procesuale necesare pentru identificarea membrilor rețelelor infracționale, precum desecretizarea comunicațiilor telefonice.

El a făcut solicitarea într-un decret oficial transmis mai multor organe competente, printre care Direcției de Securitate din Attica și Consiliului de Coordonare a Investigațiilor din cadrul Ministerului Protecției Cetățenilor. Deși Grecia are un minister al Internelor, acesta este mai asemănător ministerelor pentru Administrația Publică din alte țări.

Poliția și alte servicii precum cel de pompieri și cel pentru administrarea penitenciarelor intră în Grecia în subordinea Ministerului Protecției Cetățenilor.

Adelini face referire directă în solicitarea sa la asasinarea de săptămâna trecută a inginerului și omului de afaceri Panagiotis Stathis, o crimă în stil mafiot care ține în continuare prima pagină a ziarelor din Grecia.

Procurorul Curții Supreme a Greciei spune că organizațiile mafiote ar acționa și pe alte insule din Ciclade

„Recenta ucidere a lui P.S., inginer geodez, în Psychiko (n.r. suburbia din nordul Atenei în care bărbatul a fost ucis), a evidențiat necesitatea urgentă de a combate infracțiunile grave, atribuite de presă ‘Mafiei din Mykonos’, pe insulă, cu activarea și utilizarea mecanismelor adecvate în acest scop, pe care statul le are la dispoziție”, a notat procurorul Curții Supreme de la Atena.

Adelini citează investigațiile de presă făcute după uciderea lui Stathis, dar și un raport pe care l-a primit de la Direcția de Securitate din Attica, afirmând că acestea „evidențiază ca fiind absolut necesară cercetarea infracțiunilor grave care constituie probabil acțiuni ale infracționalității organizate, dar și fapte penale conexe (înființarea, conducerea, etc. a unei organizații infracționale, extorcări infracționale legate de activitatea de construcții, cumpărarea și vânzarea de bunuri imobiliare, precum și ‘protecția’ afacerilor, omucideri, vătămare corporală gravă, spălare de bani din activitate infracțională, infracțiuni grave la legislația urbanistică, legislația pentru protecția antichităților, a mediului, traficul de droguri, falsuri etc.)”.

Procurorul notează de asemenea în document că „activitatea infracțională de mai sus nu se limitează la insula Mykonos, ci pare să se extindă și la alte insule ale Cicladelor, chiar și la Atena și Salonic.

Presa din Grecia a scris încă din ziua în care asasinarea lui Stathis a ieșit la iveală că aceasta ar fi fost comandată de așa-zisa „Mafie din Mykonos”, cunoscută pentru afacerile sale imobiliare și legăturile cu construcțiile ilegale de pe insulă, una dintre cele mai populare destinații turistice din Grecia.

De ce se crede că asasinarea lui Stathis a fost comandată de „Mafia din Mykonos”

Inginerul, despre care presa elenă a scris că a lucrat ca inspector în construcții înainte să intre în afaceri, a fost unul dintre cei mai cunoscuți geodezi ai insulelor Ciclade și cel cu cea mai mare activitate pe Mykonos.

„El a contribuit foarte mult la definirea ZOE (Zonei de control rezidențial), care există aici, în Mykonos. A fost una dintre cele mai vechi de aici de pe insulă. Toate hărțile topografice vechi cu care am lucrat erau ale lui”, a declarat pentru presă un topograf din Mykonos.

Numele lui Stathis a fost asociat cu cele mai mari lucrări de topografie de pe insulă în ultimii 24 de ani. De altfel, bărbatul de 54 de ani a cumpărat el însuși mai multe terenuri și imobile pe Mykonos, dar și pe alte insule din Ciclade.

„A lucrat și a făcut topografie pe insulele noastre și în Mykonos din 1997. Era preocupat doar de munca lui, am fost șocat când am aflat de moartea subită și nedreaptă a inspectorului”, a declarat săptămâna trecută primarul orașului Mykonos, Christos Veronis.

Un punct esențial al anchetei îl reprezintă acum un incident care a avut loc pe insulă în data de 27 septembrie 2021, când persoane necunoscute l-au atacat și l-au bătut grav pe Stathis. El a depus plângere la momentul respectiv, însă cazul nu a fost soluționat. Presa elenă scrie că inginerul ar fi refuzat să îi identifice pe atacatorii săi și că el a mai fost atacat de două ori pe Mykonos, dar că nu a depus plângere.

INTERVIURILE HotNews.ro