Sari direct la conținut

Un suspect reținut în cazul asasinatului care a șocat Grecia. Cine e „Giorgios Frumosul”, condamnat anterior la închisoare pe viață, dar eliberat

HotNews.ro
Un suspect reținut în cazul asasinatului care a șocat Grecia. Cine e „Giorgios Frumosul”, condamnat anterior la închisoare pe viață, dar eliberat
Arestare în Grecia, FOTO: Vasilis Rebapis / Eurokinissi / imago sportfotodienst / Profimedia

Poliția greacă a reținut un suspect în dosarul asasinării inginerului geodez și omului de afaceri Panagiotis Stathis, un caz care a șocat opinia publică din Grecia săptămâna trecută și care ridică noi semne de întrebare după apariția detaliilor privind cazierul presupusului său asasin, relatează Ta Nea și To Vima, două dintre cele mai mari ziare din Grecia.

Presa elenă scrie că bărbatul în vârstă de 44 de ani, cunoscut în lumea interlopă drept „Giorgios Frumosul”, avea un cazier stufos încă de dinainte ca el să fie arestat din nou în 2009 în dosarul răpirii armatorului naval Pericles Panagopoulos, un caz care a ținut prima pagină a ziarelor din Grecia la momentul respectiv.

Răpitorii l-au eliberat pe Panagopoulos pe 19 ianuarie 2009 după ce familia sa a plătit o răscumpărare de 30 de milioane de euro la o săptămână după ce omul de afaceri a fost săltat în plină zi de 3 bărbați înarmați cu puști de asalt în Aspropyrgos, o suburbie bogată din zona metropolitană a Atenei aflată la aproximativ 20 de kilometri vest de capitala elenă.

Răpirea lui Panagopoulos, fondatorul operatorului de feriboturi Superfast Ferries și unul dintre cei mai bogați oameni din Grecia, a fost considerat la momentul respectiv una dintre cele mai grave infracțiuni comise vreodată de crima organizată în istoria țării elene.

Suspectul din cazul asasinării lui Panagiotis Stathis a fost condamnat pentru răpire și omor

„Giorgios Frumosul”, atunci în vârstă de 29 de ani, a fost arestat de autorități în 2009 și trimis în judecată alături de alți 15 inculpați pentru răpirea armatorului naval. În același an el a fost arestat într-un dosar separat și inculpat pentru uciderea în 2008 a unui cunoscut om de afaceri din Penteli, o localitate aflată la nord de Atena.

Giorgios a fost condamnat în 2009 la închisoare pe viață în dosarul răpirii lui Panagopoulos, cu posibilitatea eliberării pe cauțiune după executarea a 29 de ani și 6 luni din sentință. Codul Penal al Greciei prevede că infractorii condamnați la închisoare pe viață sunt pasibili de eliberare condiționată după 16 ani, în funcție de gravitatea faptelor.

Avocații săi au obținut însă reîncadrarea faptei prin apel, iar sentința sa a fost redusă la 15 ani de închisoare.

Însă tot în 2009 el a fost condamnat pentru complicitate directă la uciderea omului de afaceri din Penteli. Această condamnare a fost casată la rândul ei de Curtea Supremă de la Atena, Giorgios fiind în final condamnat doar pentru complicitate.

În pofida gravității faptelor pentru care a fost condamnat, el a fost transferat pentru a-și executa pedeapsa la penitenciarul Tiryntha, o închisoare rurală de securitate minimă din regiunea Peloponezului. Presa elenă scrie acum, citând surse apropiate de dosar, că condițiile sale de detenție au fost atât de bune încât celula sa semăna cu o garsonieră mică dotată cu tot confortul.

„Giorgios Frumosul” și-a continuat infracțiunile în timpul detenției

Mai mult, Giorgios și-ar fi continuat șirul infracțiunilor în timpul detenției, plecând și întorcându-se de voie la penitenciar, potrivit presei elene.

„Era într-o închisoare-hotel pe care o folosea să doarmă și să mănânce. Ieșea și jefuia”, a declarat pentru ziarul Ta Nea Giorgos Kalliakmanis, președintele de onoare al ofițerilor de poliție din sud-estul regiunii Attica.

În martie 2019, ofițerii de poliție i-au percheziționat celula și au descoperit o sumă mare de bani din jafurile sale efectuate la o agenție de jocuri de noroc din Nafplion. El ar fi fost implicat, de asemenea, în jefuirea unui supermarket. Presa elenă scrie însă că, pe lângă jafuri, el a fost implicat în perioada detenției în cazuri de vătămare și extorcare de oameni de afaceri.

„[Giorgios] mi-a spus despre cazul Panagopoulos, că a fost implicat. Nu găsiseră ADN-ul lui Giorgios în niciuna dintre infracțiuni, el a rămas în închisoare din cauza convorbirilor telefonice. Câțiva ani mai târziu, când era pe punctul de a ieși, s-a dus și a făcut aceste infracțiuni, a ieșit și a jefuit supermarketul”, a declarat acum pentru Ta Nea un prieten al său, sub protecția anonimității.

Presa din Grecia: „Incredibil, dar grecesc”

Ta Nea, cel mai mare ziar din Grecia, scrie inclusiv că Giorgios a fost invitat în 2018 ca speaker la o conferință a Fundației Naționale de Cercetare, unde a vorbit în calitate de prizonier despre condițiile de detenție. Un an mai târziu, fragmentul discursului său a fost șters de pe site-ul instituției, după ce a fost descoperită implicarea sa în jafuri.

El a fost eliberat în cele din urmă în aprilie 2022, atât în baza anilor pe care îi executase deja din condamnări, cât și datorită contopirii pedepselor pentru care fusese condamnat. În total, Giorgios a ispășit 13 ani de închisoare.

Asasinatul, atribuit „Mafiei din Mykonos”

Potrivit investigației desfășurate de autorități, inginerul geodez Panagiotis Stathis ar fi fost de cel puțin 5 ani în vizorul așa-zisei „Mafii din Mykonos”, cunoscută pentru afacerile sale imobiliare și legăturile cu construcțiile ilegale de pe insulă, una dintre cele mai exclusiviste destinații turistice din Grecia.

Inginerul în vârstă de 54 de ani ar fi primit mai multe mesaje de amenințare, dar și-a continuat lucrările de cartografiere și afacerile pe care le desfășura cu firma în care era unul dintre cei doi asociați.

Autoritățile se axează în principal pe activitățile profesionale pe care Stathis le-a desfășurat pe insula Mykonos, încercând să identifice persoanele care au comandat asasinatul. Inginerul, despre care presa elenă a scris că a lucrat ca inspector în construcții înainte să intre în afaceri, a fost a fost unul dintre cei mai cunoscuți geodezi ai insulelor Ciclade și cel cu cea mai mare activitate pe Mykonos.

„El a contribuit foarte mult la definirea ZOE (Zonei de control rezidențial), care există aici, în Mykonos. A fost una dintre cele mai vechi de aici de pe insulă. Toate hărțile topografice vechi cu care am lucrat erau ale lui”, a declarat pentru presă un topograf din Mykonos.

Numele lui Stathis a fost asociat cu cele mai mari lucrări de topografie de pe insulă în ultimii 24 de ani. De altfel, bărbatul de 54 de ani a cumpărat el însuși mai multe terenuri și imobile pe Mykonos, dar și pe alte insule din Ciclade.

„A lucrat și a făcut topografie pe insulele noastre și în Mykonos din 1997. Era preocupat doar de munca lui, am fost șocat când am aflat de moartea subită și nedreaptă a inspectorului”, a declarat săptămâna trecută primarul orașului Mykonos, Christos Veronis.

Victima își extinsese afacerile și în România

Ta Nea scria însă săptămâna trecută că viața lui Stathis s-a schimbat dramatic cu 3 ani în urmă, când acesta a câștigat două milioane de euro la un joc de noroc organizat de OPAP, o fostă companie a statului elen care deține drepturile exclusive de a organiza loterii și pariuri sportive în Grecia.

„Toată lumea știe de atunci că după un anumit moment a început să dezvolte și alte activități. A fost implicat în domeniul imobiliar, cumpărând și vânzând și și-a extins activitățile în alte insule”, a declarat avocatul Stelios Garipis, care cunoaște activitățile lui Stathis.

TA Nea relata, de asemenea, că anchetatorii au luat la verificat proiectele și tranzacțiile imobiliare ale lui Stathis, nu doar în Mykonos, ci și în Ios, Paros și Serifos și că în ultimii ani activitățile profesionale ale bărbatului de 54 de ani și ale partenerului său s-au extins și în România.

Potrivit Termene.ro, Panagiotis Stathis apare ca asociat al unei companii radiate în prezent (ALPLA Plastic SRL), parte a unui conglomerat multinațional.

Partenerul de afaceri al lui Stathis a fost cel care a alertat poliția după crima care a avut loc marți dimineață.

Filmul asasinatului care a șocat Grecia

Ekathimerini relata marțea trecută că crima a avut loc la ora 8:23 la colțul străzilor Kritis și Eikostis Pemptis Martiou, aflate în suburbia Psychiko din nordul Atenei. Stathis a fost împușcat în timp ce se afla în mașina sa de către un atacator aflat pe o motocicletă, care s-a apropiat de autoturism și a tras cel puțin 15 gloanțe, fugind apoi rapid de la locul faptei.

Momentul a fost surprins de o cameră CCTV din apropiere, pe înregistrare putând fi auzit cum asasinul trage mai multe gloanțe în rafală rapidă, înainte de a se opri pentru câteva secunde. Apoi, poate fi auzit un ultim foc, probabil „lovitura de grație” dată bărbatului după ce criminalul s-a apropiat de el.

„L-au vrut mort”, a declarat în urmă cu o săptămână Giorgos Kalliakmanis, președintele de onoare al asociației ofițerilor de poliție din sud-estul Atticii.

Surse din poliție citate de presa locală afirmă că asasinul l-ar fi urmărit pe Stathis de la domiciliul său până la firma din Psychiko și a deschis focul asupra sa de îndată ce bărbatul de 54 de ani a oprit mașina pentru a parca. El se afla într-un autoturism BMW înregistrat pe numele partenerului său de afaceri.

Sursele judiciare afirmau încă de săptămâna trecută că asasinul făcuse repetiții, cunoștea bine zona și își planificase atât apropierea de locul în care intenționa să îl împuște pe Stathis, cât și punctul de evadare. Camerele CCTV au surprins motocicleta la fața locului luni dimineața și marți dimineața, cu 90 de minute înainte ca asasinul să îl execute pe Stathis.

Filmările arată clar motocicleta, polițiștii distingând plăcuțele de înmatriculare, care sunt false. Presa elenă scrie că plăcuțele au chiar și o ștampilă KTEO falsă. KTEO este rețeaua de centre de inspectare tehnică a autoturismelor din Grecia, echivalentul RAR în România. 

Ta Nea scrie că ucigașul a luat măsuri excepționale pentru a nu trezi suspiciuni și că plăcuțele de înmatriculare nu ar fi atras probabil atenția polițiștilor dacă l-ar fi oprit aleatoriu în trafic. La momentul respectiv se credea că este posibil ca ucigașul să fi fost un asasin plătit din străinătate, care să fi fugit deja din Grecia.

Poliția l-a reținut acum pe Giorgios în baza filmărilor făcute de camerele CCTV, el fiind surprins folosind un scuter folosit și imediat după comiterea crimei, după ce criminalul a abandonat motocicleta cu numere false. Procurorii urmează să decidă dacă vor cere arestarea sa preventivă.

INTERVIURILE HotNews.ro