Curtea Supremă menține măsura arestului preventiv pe numele lui Horațiu Potra, fugit din țară. Decizia este definitivă

Judecătorii au decis să respingă contestațiile și să păstreze arestul preventiv pentru Horațiu Potra, lider al grupării de mercenari care activa în Africa și apropiat al lui Călin Georgescu, pentru fiul acestuia, Dorian Potra, și pentru o altă rudă, Alexandru Potra, potrivit G4Media. Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție este definitivă, însă cei trei au fugit din țară înainte ca procurorii să-i pună sub acuzare și sunt dați în urmărire internațională.
Cei trei au fost arestați într-un dosar în care sunt cercetate acuzații de tentativă la infracţiunea de acţiuni contra ordinii constituţionale, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, orice operaţiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept și instigare publică.
Horaţiu Potra a părăsit însă România înainte de a-i fi percheziţionată casa. În prezent, acesta s-ar afla în Dubai, potrivit G4Media.
Inițial, judecătorii au emis mandate de arestare pe numele a 16 persoane. Ca urmare a deciziei Curții Supreme de joi, mandatele de arest preventiv rămân definitive pentru Potra Horațiu, Potra Alexandru Cosmin, Potra Dorian, Lup Ioan, Lup Andrei Florin și Hauptman Mannfred Ioan.
De asemenea, a înlocuit măsură arestului preventiv cu măsura arestului la domiciliu pentru Borisca Cristian Sergiu, Mureșan Ovidiu Claudiu, Lepadatu Claudiu Marian, Goloșoiu Mihai Alex, Dragoman Vasile Leonard, Darabant Matei, Timofti Constantin, Anitei Iulian, Comiza Adrian Inocentiu, Lechintan Traian și Panța Dan Cristian.
Zeci de pistoale, puști mitralieră, încărcătoare de la arme letale sau grenade, precum și 25 de kilograme de aur, 3,3 milioane de dolari și peste 700.000 de lei au fost găsite de anchetatori la perchezițiile făcute la finalul lunii februarie la locuințele lui Horațiu Potra, ale familiei acestuia și ale mercenarilor săi.
Perchezițiile au fost derulate în județele Sibiu, Mureș, Ilfov, Timiș și Cluj, fiind vizate 27 de persoane și 4 sedii, într-un dosar în care se fac cercetări pentru infracțiuni precum inițierea sau constituirea unei organizații cu caracter fascist, rasist ori xenofob, precum și aderarea sau sprijinirea, sub orice formă, a unui astfel de grup, promovarea, în public, a cultului persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni de genocid împotriva umanității și de crime de război, precum și răspândirea, în spațiul public, a unor idei, concepții sau doctrine fasciste, legionare, rasiste ori xenofobe.
Horațiu Potra i-a cerut afaceristului Frank Timiș cel puțin 20 de milioane de dolari pentru campania lui Călin Georgescu, spun procurorii
Procurorii Parchetului General susțin că mercenarul Horațiu Potra, ale cărui imobile au fost percheziționate miercuri, s-a implicat în finanțarea campaniei electorale a lui Călin Georgescu, au declarat surse oficiale citate de G4Media. Procurorii susțin că Potra i-a transmis omului de afaceri de origine română Frank Timiș că Georgescu vrea să deschidă toate minele de aur din România și că „are sprijinul americanilor care i-au făcut campanie lui Donald Trump”.
Procurorii susțin că Georgescu i-a cerut lui Potra încă din 27 aprilie 2022 să îl abordeze pe Frank Timiș pentru a-i susține campania electorală cu 20-35 de milioane de dolari. Horațiu Potra i-ar fi adresat apoi un mesaj lui Frank Timiș în care i-a spus că Georgescu vrea să candideze la prezidențiale în 2024 și vrea să deschidă toate minele din România, în special minele de aur.
Călin Georgescu a fost pus sub control judiciar de Parchetul General, fostul candidat la președinție fiind acuzat de procurori de infracțiuni foarte grave, precum instigare la acțiuni împotriva ordinii constituționale, iniţierea unei organizaţii cu caracter fascist sau fals în declarații privind finanțarea campaniei electorale.