Sari direct la conținut

Imagini de la cutremurul de 7,7 din Myanmar. Seismul, resimțit în cel puțin alte 5 țări / Cel puțin 140 de persoane ucise și alte sute date dispărute / A fost declarată stare de urgență VIDEO

Imagini de la cutremurul de 7,7 din Myanmar. Seismul, resimțit în cel puțin alte 5 țări / Cel puțin 140 de persoane ucise și alte sute date dispărute / A fost declarată stare de urgență VIDEO
Oamenii încearcă să intre într-un șantier de construcții unde o clădire s-a prăbușit în Bangkok, la 28 martie 2025, după un cutremur. Credit line: Lillian SUWANRUMPHA / AFP / Profimedia

Un cutremur puternic a lovit vineri centrul Myanmarului. Seismul a avut o magnitudine de 7,7 și a fost urmat de o replică de 6,4, potrivit Serviciului de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS). Cutremurele au fost resimțite și în alte cinci țări, inclusiv în Thailanda vecină, unde oamenii au ieșit pe străzile din Bangkok, relatează Reuters și BBC.

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a transmis un mesaj de solidaritate cu popoarele afectate de cutremurul de vineri, arată Guvernul României într-o postare pe X.

„Guvernul României este alături de toți cei afectați de cutremurul care a lovit Myanmar și Thailanda și își exprimă speranța că operațiunile de salvare și ajutorare în desfășurare vor oferi sprijinul atât de necesar populației afectate”, se arată în postare.

Președintele Donald Trump a spus că a discutat cu oficiali din Myanmar și a adăugat că este teribil ce se întâmplă acolo.

„Vom ajuta”, le-a spus el jurnaliștilor de la Casa Albă, conform Reuters.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) din România a transmis că printre victimele cutremurului nu sunt și cetățeni români. Instituția „precizează că misiunile diplomatice române din regiune au întreprins demersuri, în regim de urgență, pe lângă autoritățile locale din teritoriile aflate în vecinătatea epicentrului, pentru a verifica dacă printre persoanele afectate de acest eveniment sunt cetățeni români”.

„Până în prezent, autoritățile străine locale nu au notificat Ambasadele României la Beijing, Bangkok și New Delhi cu privire la existența unor cetățeni români printre persoanele afectate, iar la nivelul misiunilor diplomatice sus-menționate nu au fost primite solicitări de asistență consulară în acest context”, conform MAE.

În funcție de evoluția situației, MAE va reveni cu actualizări legate de acest subiect, a mai transmis instituția.

Cel puțin 144 de persoane din Myanmar au murit și 732 au fost rănite în cutremurului major de vineri, a anunțat MRTV, televiziunea de stat, pe aplicația de mesagerie Telegram vineri, conform Reuters, citat de The Guardian.

Publicația BBC scrie că liderul militar din Myanmar, Min Aung Hlaing, spune că 96 de persoane au murit în Nay Pyi Taw, 18 în Sagaing și 30 în Mandalay.

Papa Francisc, recent externat din spital, și-a exprimat rugăciunile pentru victimele cutremurului, într-o telegramă publicată de Vatican, scrie The Guardian.

Francisc a spus că este „adânc întristat de pierderea de vieți omenești și de distrugerea pe scară largă” provocată de cutremur.

Cel puțin 20 de persoane au murit după ce au fost transportate la un spital din Myanmar, a declarat unul dintre medici pentru AFP. Autoritățile din Thailanda și Myanmar au anunțat decesul altor 16 persoane în urma seismului.

Președinta Comisiei Europene a transmis un mesaj pe rețeaua de socializare X, în care transmite că Europa este „pregătită să ofere mai mult sprijin”.

Și Franța a avut o reacție în urma tragediei din Myanmar și țările vecine, scrie The Guardian.

„Suntem pregătiți să oferim sprijin de îndată ce va fi exprimată necesitatea și am evacuat sediile noastre din Bangkok pentru a ne proteja împotriva oricărui risc,” a spus ministrul francez de externe Jean-Noël Barrot, care se afla vineri la Shanghai, făcând referire la ambasada Franței, școli și alte clădiri.

Imagini cu drumuri crăpate din capitala Naypyidaw, una dintre cele șase zone aflate sub stare de urgență:

Foto: Sebastien BERGER / AFP / Profimedia
Foto: Sai Aung MAIN / AFP / Profimedia

Ministerul thailandez al Apărării a declarat că 90 de persoane sunt date dispărute la locul prăbușirii clădirii din Bangkok, conform The Guardian.

Crucea Roșie a transmis că este pregătită să ofere ajutor umanitar și să evalueze impactul cutremurului, potrivit BBC, însă lipsa de electricitate este un impediment. Organizația umanitară a spus că liniile de electricitate și rețelele de comunicații sunt căzute în regiunile Mandalay și Sagaing.

Pe internet a apărut un videoclip cu un pod prăbușit peste un râu din regiunea Mandalay.

Guvernatorului capitalei Bangkok, Chadchart Sittipunt, a confirmat decesul a trei persoane, conform The Guardian. El a mai spus că situația este sub control și a îndemnat oamenii la calm.

Autoritățile thailandeze au primit 169 de apeluri privind pagubele produse la clădiri, a mai spus guvernatorul.

În orașul Taungoo din Myanmar, cel puțin trei persoane au murit după ce o moschee s-a prăbușit parțial, conform Reuters care citează martori.

Într-un alt oraș din țara asiatică, Aung Ban, cel puțin două persoane au murit și alte 20 sunt rănite în urma prăbușirii unui hotel, relatează The Guardian, citând presa locală.

Cel puțin două persoane au murit după prăbușirea clădirii din capitala Thailandei, conform The Guardian, care citează echipe de intervenție. „Un număr necunoscut” este în continuare căutat după tragedie.

Alte opt persoane au fost găsite moarte după prăbușirea unei alte clădiri, în Mandalay, a declarat un martor ocular pentru The Guardian. Același martor a declarat că mai multe persoane sunt căutate sub dărâmături. 

A fost declarată stare de urgență în șase regiuni din Myanmar, Sagaing, Mandalay, Magway, Bago, statul Shan de Est și Naypyidaw, potrivit BBC care citează presa locală.

43 de muncitori sunt dați dispăruți după prăbușirea clădirii în construcție din Bangkok, a declarat Institutul Național pentru Medicină de Urgență într-o postare pe Facebook, citat de BBC.

Zeci de persoane se aflau în interiorul clădirii la momentul seismului, șapte dintre ele reușind să scape înainte de prăbușire. Agenția de știri AFP a raportat de asemenea că 43 de persoane sunt dispărute, citând surse din poliție.

Potrivit unor clipuri apărute pe social media, o clădire din Bangkok s-a prăbușit în urma cutremurului.


Seismul de 7,7 grade pe scara Richter s-a produs la 16 kilometri nord-nord-vest de orașul Sagaing, Myanmar, în jurul orei locale 12:50 p.m., transmite USGS. La 12 minute după cutremur, a avut loc și o replică, un seism cu magnitudinea 6,4.

Epicentrul a fost la aproximativ 17,2 km de orașul Mandalay, care are o populație de aproximativ 1,2 milioane de locuitori, mai anunță USGS.

Potrivit AFP, cutremurele au fost resimțite în Thailanda vecină, provocând scene de panică în Bangkok, unde birourile și magazinele au fost evacuate. Alte țări afectate de cutremur sunt Bangladesh, India, Laos, Thailanda și China.

Nu există informații imediate din Myanmar cu privire la pagubele produse în urma cutremurelor, însă un oficial a declarat pentru Reuters: „Am început căutările și mergem în jurul orașului Yangon pentru a verifica dacă există victime și pagube. Până în prezent, nu avem încă informații.”

„Am auzit zgomotul în timp ce dormeam acasă, așa că am fugit cât de departe am putut, în pijama, afară din clădire”, a declarat pentru AFP Duangjai, un locuitor din Chiang Mai, al doilea oraș ca mărime al țării și o destinație turistică populară renumită pentru templele sale.

Cutremurele sunt mai frecvente în Myanmar, în comparație cu Thailanda. Între 1930 și 1956, au avut loc șase cutremure puternice cu magnitudinea de 7,0 în apropierea faliei Sagaing, care traversează centrul țării, relatează agenția de presă AFP, citând USGS.

Thailanda nu este o zonă seismică și aproape toate cutremurele resimțite în această țară, care sunt rare, au loc în țara vecină Myanmar.

INTERVIURILE HotNews.ro