“Dacă ești fumător sau dacă ai renunțat la fumat de mai puțin de 15 ani, este esențial să faci un screening pentru cancerul pulmonar” – Dr. Mugurel Bosînceanu, medic supraspecializat în chirurgia cancerului pulmonar
La fiecare 30 de secunde, undeva pe planetă, o persoană moare de cancer pulmonar. Azi, 01 august, de Ziua Mondială a Luptei Împotriva Cancerului Pulmonar, dr Mugurel Bosînceanu, unul dintre cei mai experimentați chirurgi în patologia toracică, explică de ce screeningul este esențial și care este traseul pacientului suspect de cancer pulmonar.
În România,cancerul pulmonar este unul dintre cele mai frecvente și agresive tipuri de cancer, ocupând locul 1 la mortalitate din cauza depistării în stadii avansate. Conform datelor Globocan pentru România din 2022, cancerul pulmonar ocupă locul 2 ca incidență la bărbați (14,8%) și locul 4 la femei (6,8%). Anual, sunt diagnosticați 104.661 de pacienți cu boli neoplazice, dintre care 11,2% au cancer pulmonar (locul 3 ca incidență dupa cancerul colorectal și cancerul de sân).
În ciuda eforturilor depuse pentru prevenție și tratament, incidența și mortalitatea asociate acestui tip de cancer rămân îngrijorător de ridicate.
„Incidența cancerului pulmonar în România este ridicată, în principal din cauza fumatului care se menține la procente ridicate în cadrul populației și care se ‘reinventează’ sub forme la fel de dăunătoare pe termen lung, cum ar fi vapingul și tutunul încălzit„, explică dr. Mugurel Bosînceanu, medic primar chirurgie toracică Spitalul Memorial Băneasa.
Factori de risc pentru nefumători
Deși cancerul pulmonar este considerat „boala fumătorilor”, un procent de 15% din cazuri apar la persoane care nu au fumat niciodată. Factorii de risc pentru nefumători includ expunerea la fumat pasiv, noxe profesionale, radon, azbest, uraniu și diverse mutații genetice (mutaţii ale genelor K-RAS, N-RAS, EGFR, ALK-4-EML). Înaintarea în vârstă și istoricul familial de cancer pulmonar reprezintă, de asemenea, factori de risc importanți pentru persoanele nefumătoare.
Screeningul și importanța diagnosticului precoce
“Screeningul cancerului pulmonar este cea mai importantă metodă de diagnostic precoce și de scădere a mortalității. Trebuie făcut la persoanele cu risc (în special persoanele cu istoric de fumător, peste 15 ani de fumat activ, peste 1 pachet de țigarete pe zi sau foști fumători dacă au renunțat la fumat de mai puțin de 15 ani la momentul începerii screeningului)”, recomandă dr. Bosînceanu azi, de Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului Pulmonar.
Screeningul începe la vârsta de 45 de ani și se realizează anual prin tomografie computerizată low-dose. Imaginile trebuie analizate de către specialiști în imagistică toracică și se face în centre cu nivel ridicat de expertiză în afecțiunile pulmonare. Screeningul este recomandat a se opri la vârsta de 75 ani, dacă nu au apărut modificări suspecte.
„Persoanele nefumătoare nu au indicație de screening, dar după vârsta de 45 de ani, este recomandată o radiografie toracică anuală și un consult la medicul pneumolog„, adaugă dr. Bosinceanu.
Traseul pacientului suspect de cancer pulmonar
Primele simptome ale cancerului pulmonar includ tusea cu sânge (hemoptizia), tusea persistentă, durerea toracică, scăderea în greutate și dispneea (lipsa de aer resimtiță de pacient la efort). Pacienții cu astfel de simptome ar trebui să se adreseze medicului de familie sau pneumologului.
„Pneumologul diagnostichează cancerul pulmonar prin bronhoscopie cu biopsierea leziunii. După diagnostic, în cadrul Spitalului Memorial Băneasa, pacientul este evaluat de o comisie multidisciplinară (tumor board) ce include specialitati diverse – oncologie, chirurgie toracică, pneumologie, radioterapie, anatomie patologică, radiologie), iar aceasta va stabili un plan de tratament personalizat și specific fiecarui pacient.”, explică dr. Bosînceanu.
Opțiunile de tratament în România includ chirurgia toracică (inclusiv asistată robotic), radioterapia și oncologia, comparabile cu opțiunile de tratament disponibile pe plan european.
„Diagnosticul de cancer nu trebuie să fie perceput ca o sentință. Progresele medicinei moderne și adoptarea unui stil de viață sănătos permit existența unui număr din ce în ce mai mare de supraviețuitori, învingători ai bolii neoplazice.„, subliniază dr. Bosinceanu.
România este a două țară din lume unde se efectuează intervenții prin tehnica uniportală în chirurgia toracică robotică
“Ne mândrim că avem la București unul dintre cele mai importante centre de chirurgie robotică toracică uniportală pe plan mondial cu implicarea activă și decisivă alături de noi a prof. Diego Gonzalez Rivas, o personalitate marcantă a chirurgiei toracice universal recunoscută.”, afirmă dr. Bosînceanu.
Chirurgia robotică toracică uniportală reprezintă cea mai avansată formă de chirurgie toracică minim invazivă. Aceasta implică o singură incizie intercostală de 4 centimetri și utilizarea unei platforme robotice controlate de chirurg.
Principalul avantaj pentru pacient este trauma chirurgicală redusă, dureri mai mici și doar două nopți de spitalizare, fără a fi necesară terapie intensivă post operatorie.
În concluzie, cancerul pulmonar rămâne o provocare majoră, dar cu programe adecvate de screening și acces la tratamente moderne, șansele de supraviețuire pot crește semnificativ.
Articol susținut de Spitalul Memorial