Sari direct la conținut

Dacian Ciolos, comisar european pentru agricultura: Guvernul trebuie sa incurajeze o fiscalitate care sa nu fie vazuta ca o corvoada pentru producatorii agricoli. Asocierea agricultorilor este esentiala

HotNews.ro
Dacian Ciolos, Foto: HotNews.ro
Dacian Ciolos, Foto: HotNews.ro

„Trebuie scoasa la lumina productia agricola. Exploatatiile agricole care nu sunt transparente nu pot folosi banii publici pentru ca e nevoie sa demonstrezi cu ajutorul facturilor acest lucru. Ne condamnam la sub-dezvoltare continuand sa vindem o parte pe factura si o alta la negru. Guvernul trebuie incurajata o fiscalitate care sa nu fie vazuta ca o corvoada pentru producatorii agricoli.

Asocierea agricultorilor este si ea esentiala, pentru ca forta de negociere devine astfel mai mare. Sectorul primar de productie nu poate avea un viitor fara o actiune colectiva. Ideea camerelor agricole poate contribui la acest proiect”, a declarat comisarul european pentru agricultura Dacian Ciolos, la o conferinta pe tema politicii agricole comune, desfasurata luni.

Cele mai importante declaratii ale lui Dacian Ciolos:

  • Anul 2012 este important deoarece pregatim o noua reforma a PAC. Toata UE are ca obiectiv asigurarea securitatii alimentare, iar utilizarea rationala aresurselor naturale etse una din provocarile noii politici comune agricole
  • Este esential ca Romania sa isi prioritizeze strategiile agricole, odata cu noua reforma a Politicii Agricole Comune. Cei care contribuie la bugetul Agriculturii trebuie sa inteleaga ce se intampla cu banii dati si care e beneficiul societatii din acest lucru. Vrem sa acoperim aceasta diversitate a situatiilor pe care le intalnim in agriculturile europene.
  • Fondurile vor fi tintite mai clar catre fermierii activi si care utilizeaza terenurile pentru activitate agricola.
  • Platile directe ar urma sa fie plafonate la o anumita suma. Doar aceasta parte va fi plafonata, restul platilor fiind legata de suprafata. Practic, vom face o remunerare a capitalului investiti intr-o ferma cu fonduri publice. Banii rezultati din plafonare raman Statului si ramane sa fie utilizati in investitii de pilda pentru fermele mari, dar printr-un mod transparent si mai clar.
  • Fermele mari- cateva zeci de ferme in Romania- vor fi sustinute mai consistent pentru a aplica rezultatele cercetarii in practica. In cazul fermelor mici se va stabili o suma fixa platita in fiecare an fara alte controale suplimentare decat existenta fermei si a activitatii agricole. Aceasta va simplifica foarte mult volumul de controale. Ar putea fi in cazul Romaniei cateva sute de mii de asemenea beneficiari, in functie de cum va defini Romania fermele mici.
  • Dincolo de PAC decisa la nivel comunitar, e necesara o viziune interatoare a dezvoltarii agricole in Romania pe sectoare si regiuni agricole. Aici as vedea rolul unei strategii care sa incurajeze fermele din Romania sa investeasca in inovare si modernizare. Dincolo de nivelul platilor directe, pentru fermele mari acesta este esential. Exista in Romania un rezervor de productivitate care poate fi in mod superior utilizat.

Comisarul european pentru agricultura si dezvoltare rurala, Dacian Ciolos, este prezent in Romania in perioada 21 – 22 mai 2012. Luni, 21 mai, oficialul european a deschis lucrarile conferintei „50 de ani de politica agricola comuna”, organizata de Reprezentanta Comisiei Europene. Inaltul oficial european se va intalni cu dl Victor Ponta, prim-ministrul Romaniei, cu dl Daniel Constantin, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, si cu dl Leonard Orban, ministrul Afacerilor Europene. De asemenea, comisarul Ciolos va discuta cu reprezentanti ai organizatiilor neguvernamentale de mediu pe marginea reformei Politicii Agricole Comune.

Marti, 22 mai, cu incepere de la orele 13:00, comisarul european va sustine o conferinta de presa la sediul Reprezentantei Comisiei Europene.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro