Dacian Ciolos, prima reactie dupa adoptarea Ordonantei privind interceptarile: SRI, organ de urmarire penala exclusiv sub control judecatoresc. Restul e interpretare
Premierul Dacian Ciolos afirma ca SRI va putea fi organ de urmarire penala pentru cazuri privind siguranta nationala si terorismul exclusiv sub control judecatoresc, restul fiind „interpretare nefondata”, potrivit Mediafax.
”SRI nu poate fi organ de urmarire penala decat pentru cazuri privind siguranta nationala si privind terorismul (conform legii de functionare a SRI) si doar, exclusiv su control judecatoresc, in prezenta unui procuror. Restul e interpretare nefondata”, a raspuns premierul duminica seara pe Facebook unui repros potrivit caruia prin schimbarile din OUG privind interceptarile ar fi reinfiintat Directia VI – anchete penale – a Securitatii.
Intrebat de ce actul normativ nu a fost pus in dezbatere, Ciolos a sustinut ca nu mai era timp. ”Si acum punem OUG in consultare publica de cate ori se poate. In cazul OUG privind interceptarile, nu mai era timp fizic, pentru ca ramaneam descoperiti in unele cazuri daca nu adoptam OUG in acelasi timp cu publicarea hotararii CC in Monitorul oficial”, a explicat Dacian Ciolos.
Nici decizia CCR, nici OUG privind interceptarile nu sunt publicate deocamdata in Monitorul Oficial. Ordonantele de urgenta intra in vigoare la data publicarii, sub conditia depunerii lor prealabile la Camera competenta sa fie sesizata.
Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, a declarat vineri seara ca, prin OUG privind interceptarile adoptata de Guvern, SRI va fi abilitat sa faca acte de cercetare penala speciala in cazuri de securitate nationala si terorism.
Ministrul Justitiei a precizat ca OUG modifica Legea nr.14/1992 privind organizarea si functionarea Serviciului Roman de Informatii (SRI) astfel incat pentru relatia cu furnizorii de comunicatii electronice destinate publicului, Centrul National de Interceptare a Comunicatiilor are rolul de a obtine, prelucra si stoca informatii in privinta securitatii nationale.
”Acest lucru este legat de mandatele de siguranta nationala care privesc exclusiv infractiunile grave si foarte grave din Titlul 10 din Codul penal la care se adauga si terorismul si tinand seama de o agenda europeana care ne face sa fim mai vigilenti decat acum cinci ani sa asiguram continuitate in ceea ce se face in aceste mandate de siguranta nationala. Si in acest sens, intr-un mod limitat si limitativ prevazut de lege este adevarat ca SRI poate sa faca acte de cercetare penala fiind in acest sens un organ de cercetare penala speciala in limitele definite de actualul Cod de procedura penala. Aici nu am inovat, numai am clarificat si am facut-o ca sa nu punem in pericol mandatele de siguranta nationala si pana la urma, siguranta cetateanului. Romania este o zi mai sigura decat altele”, a explicat Pruna.
Invocand atentatele de la Madrid din 11 martie 2004, ea a subliniat ca agenda europeana ”ne obliga sa fim mai scrupulosi, mai rigurosi cu privire la modul in care protejam siguranta cetatenilor”.