Dan Dungaciu, analist de politica externa: Paradoxal, amplasarea elementelor scutului in Romania ne ajuta in relatia cu Rusia, nu e un impediment
Elementele scutului antiracheta amplasate in Romania ne-ar putea, paradoxal, ajuta in relatia cu Rusia, in loc sa o inrautateasca si mai tare, a spus analistul de politica externa Dan Dungaciu pentru Hotnews.ro. Explicatia este faptul ca pentru a avea putere de negociere cu Federatia Rusa, trebuie sa fii un actor important in spatiul euro-atalantic, inclusiv pe dimensiunea de securitate. „Paradoxal, amplasarea scutului si pe teritoriul Romaniei, ne ajuta, in niciun caz nu este un impediment. Daca Romania ar fi refuzat propunerea americana, credeti ca maine Rusia ar fi aratat deschidere fata de noi?”, a intrebat retoric acesta.
Raspunsul este evident, insa Dungaciu spune ca in mod cert „Rusia nu va fi deloc placut impresionata”. „Va avea in mod sigur o reactie. Insa astfel de lucruri nu se negociaza numai bilateral, intre Romania si SUA”, spune analistul, care completeaza ca aceasta decizie a fost in pachetul discutiilor americano-ruse, alaturi de tema Iranului, Pakistanului, a rutelor energetice. „In functie de vehementa reactiei Moscovei ne vom da seama daca Rusia a obtinut ceva la schimb, in alta parte”, a mai spus el.
Anuntul facut de presedintele Romaniei nu este deloc surprinzator, intrucat aceasta decizie era de asteptat si plutea in aer, insa ea a fost asumata la cel mai inalt nivel. „In niciun caz n-a fost luata spontan, iar presedintele Basescu a dat un mesaj clar, coerent, a fost anuntat Paralmentul si faptul ca el isi asuma decizia. Este o decizie majora”, spune Dan Dungaciu.
El nu anticipeaza nicio opozitie a vreunui partid politic in Parlament. „Nu cred ca va exista vreun partid care sa joace pe politica interna o decizie atat de importanta. Nu ar castiga niciun capital electoral cu asta”, spune analistul, care nu anticipeaza o dezbatere contondenta pe aceasta tema. In campania electorala pentru alegerile prezidentiale niciunul dintre cei doi candidati nu a avut o pozitie alta decat in sprijinul obligatiilor si angajamentelor cu partenerii euro-atlantici.
Amplasarea elementelor scutului antiracheta pe teritoriul Romaniei este o parte a costurilor si obligatiilor pe care ni le-am asumat odata cu aderarea la NATO, ca partener in Alianta. Securitatea are un cost, nu este gratuita si, in calitate de aliati, trebuie sa platim aceste costuri. Numai ca aceste elemente care vor proteja Romania de posibile atacuri cu rachete – nu vom sti niciodata daca putem sau nu sa devenim o tinta, asa cum nu se stie cum va evolua in timp dosarul iranian – reprezinta o protectie in plus pe care Romania nu a avut-o pana acum.