Dan Ioan Popescu, 11 milioane de euro in 15 ani
„Evenimentul zilei” va prezinta povestea averii si a afacerilor lui Dan Ioan Popescu si modul in care a adunat cel putin 11 milioane de euro in 15 ani de politica
Dan Ioan Popescu, fost ministru al industriilor in cabinetul Nastase, a adunat in 15 ani de politica o avere cuantificabila de peste 11 milioane de euro. Coplesit de functii in partid si in stat, mai- marele pesedist a strans ban pe ban intr-o perioada in care partidul pe care il reprezinta a stat in opozitie doar patru ani.
Inainte de 1989, inginer chimist la Institutul de Cercetari Textile, Dan Ioan Popescu este acum un pretendent serios la un loc in topul celor mai bogati romani.
Ce nu s-a stiut niciodata despre Dan Ioan Popescu este ca a fost asociat sau administrator in mai multe societati cu cifre de afaceri de milioane de dolari. A iesit din toate firmele incepand cu 2001, cand a devenit ministru al industriilor in guvernul Nastase.
Agentie si dezvoltare imobiliara, comert cu produse chimice, textile sau consultanta in domeniul fiscal sunt zonele de care s-au ocupat si inca se mai ocupa firmele bossului organizatiei bucurestene a PSD.
Afacerea Elenei Popescu
Dan Ioan Popescu, DIP dupa initiale, apare pentru prima data intr-o firma, ca administrator, in 1997. Potrivit Registrului Comertului, este vorba despre CeBoTex SRL. Sotia lui, Elena Popescu, figureaza si in prezent ca asociat si administrator.
DIP era in acea perioada deputat, presedintele Comisiei pentru industrii si servicii din Camera Deputatilor si vicepresedinte al PDSR. In noiembrie 2000, Elena Popescu a devenit asociat in CeBoTex cu 30% din actiuni. Tot atunci a fost numita si presedinte al consiliului de administratie. Restul de actiuni sunt detinute de firma Giovanni Bozzetto Spa, din Bergamo, Italia, cu 70%.
Agentia imobiliara DIP
Firma-”regina” a sotilor Popescu este Ital Agency SRL. Dan Ioan Popescu a intrat in aceasta societate in iulie 1998, cu o contributie financiara de 50 de milioane de lei. Firma, care se ocupa cu dezvoltarea imobiliara, a avut o succesiune masiva de intrari sau iesiri ale actionarilor, de majorari de capital sau de schimbari de administratori.
In 1998, DIP a devenit asociat unic si a marit capitalul firmei la 350 de milioane de lei (32.000 de dolari).
In mai 2000, DIP a impartit Ital Agency cu sotia lui, care a devenit administrator si presedinte al consiliului de administratie. Fostul ministru i-a transmis lui Claudiu Radulescu o parte din actiuni, in valoare de 265 de milioane de lei.
Claudiu Radulescu este presedintele Luxten Lighting SA, firma „rasfatata” pe vremea guvernarii PSD cu sute de contracte in toata tara, finantate cu zeci de milioane de euro din bani publici. Iar Radulescu este, evident, membru PSD si chiar coleg de organizatie cu Dan Ioan Popescu.
Intrebat ce legatura are cu familia Radulescu, fostul ministru ne-a declarat ca este „in relatie de prietenie cu persoanele mentionate”.
O firma de milioane
Elena Popescu a transmis si ea o parte din actiuni Sandei Radulescu, sotia lui Claudiu Radulescu.
Potrivit Registrului Comertului, pe 21 decembrie 2000, dupa incheierea alegerilor generale, familia Popescu a facut trei majorari de capital in aceeasi zi, pana la 11,6 miliarde de lei, adica 1.055.000 de dolari!
Astfel, sotii Popescu au plasat in capitalul social al firmei, in total, nu mai putin de 1.350.000 de dolari.
Dan Ioan Popescu ne-a explicat de ce capitalul firmei a fost majorat de nenumarate ori, la intervale scurte de timp: „Adunarea Generala Extraordinara din 05.06.2000 a aprobat cesionarea a jumatate din partile sociale apartinand asociatilor Dan Ioan Popescu si Elena Popescu catre Radulescu N. Claudiu si Radulescu M. Sanda, suma provenita din cesiune fiind folosita la majorarea capitalului.
Succesiv s-a mai majorat capitalul social al Ital Agency SRL, acesta ajungand la 23.200.000.000 lei (n.r. – 1.842.000 dolari), fiecare asociat detinand cate 5.800 parti sociale”.
Consilierul Pepenica
Elena Popescu este si in prezent administrator si presedinte al consiliului de administratie. Vanzarea de actiuni catre familia Radulescu este trecuta si in declaratia de avere al lui DIP.
La un an de la retragerea lui DIP din Ital Agency, in firma si-a facut intrarea un alt prieten al sau, Ionel Pepenica, director general al Luxten Lighting SA, sucursala Bucuresti, si fost consilier PSD in Consiliul General al Primariei Capitalei.
Ionel Pepenica ne-a povestit cum a ajuns sa cumpere, impreuna cu Radulescu, actiunile lui DIP: „Ne cunosteam de la partid, din 1996 cred, iar din 1999 am preluat o afacere de la Dan Ioan Popescu. Atunci a fost obligat sa iasa din afacere si a facut public acest lucru in birou (n.r. – la partid)”.
Intrebat daca el si Claudiu Radulescu ii mascheaza afacerile lui DIP, Pepenica a negat: „Nu se poate sa fie o afacere de forma. Nu se poate pune problema unor oameni de afaceri de forma.
Nu pot cumpara un activ de forma cu bani din cont. Pe afacerea asta s-au dat bani. Daca doamna Popescu si ceilalti din executiv nu erau buni, erau dati afara”, a incercat sa argumenteze Ionel Pepenica.
Chimistul de la Chimexim
Chimexim SA, fosta societate Danubiana, este o alta firma cu conexiuni interesante in jurul lui DIP. In iulie 1999, acesta a fost numit administrator, functie din care s-a retras in iunie 2001. Chimexim SA se ocupa de import si export de produse chimice, domeniu care-i vine lui DIP ca o manusa, el fiind de meserie inginer chimist.
Firma este detinuta de patru dintre directorii societatii, de cativa actionari tip lista si de Ital Agency, cu 10a. Printre administratorii actuali ai Chimexim SA se numara un alt apropiat al lui DIP, Lucian Motiu. Cu numai sase luni inainte ca firma lui Dan Ioan Popescu sa devina actionara la Chimexim, a fost implicata intr-un scandal cu droguri.
Doua tone de safrol (n.r. – precursori din care se obtin droguri sintetice), importate de Chimexim pentru firma Micoral Improex, au disparut in 1998 dintr-un depozit inchiriat de Chimexim in incinta fabricii de medicamente Sicomed.
Proprietati de milioane
Declaratia de avere a lui Dan Ioan Popescu este de-a dreptul impresionanta pentru o persoana a carei meserie constanta a fost mai bine de un deceniu politica. „Evenimentul zilei” a reusit sa afle adresa catorva proprietati ale fostului ministru PSD si valoarea lor reala consultand mai multe agentii imobiliare.
Astfel, 2.500 de metri patrati de teren, din cei 10.000 detinuti de DIP in Bucuresti, se afla pe strada Barbu Delavrancea, in zona Arcului de Triumf.
In medie, un metru patrat de teren se vinde in aceasta zona cu 2.200 de euro. Averea fostului ministru PSD este intregita si de un apartament intr-un bloc de pe Strada Icoanei, din Bucuresti
Sus, in deal, e-o casa…
Vila de la Azuga a lui Dan Ioan Popescu se afla in una dintre zonele rezidentiale ale statiunii. „Sefu’ a plecat aseara de aici. A stat toata saptamana trecuta. Venea seara de la Senat (n.r. – Dan Ioan Popescu este deputat) si pleca dimineata inapoi la Bucuresti. Doamna este si acum aici”, ne-a declarat, acum doua saptamani, sotia unuia dintre ingrijitorii casei lui DIP.
O echipa de muncitori trudea din greu sa construiasca o scara de acces spre padurea situata la cativa metri de casa deputatului. Echipati cu veste albastre, cu sigla Uniunii PSD+PUR, oamenii nu s-au aratat dispusi sa stea in vorba cu noi.
Printre bogatii Romaniei
Valoarea averii lui Dan Ioan Popescu, de 11 milioane de euro, il face pe acesta un veritabil pretendent la un loc in topul celor mai bogati 300 de romani. Chiar daca in acest moment nu are o afacere notabila, care sa-i aduca un venit constant, investitia facuta in terenuri situate in zone cu potential l-au facut pe DIP un om bogat. Acesta mai detine in Bucuresti aproape 8.000 de metri patrati.
Daca si aceasta suprafata se afla in nordul Capitalei, unde media de vanzare este de 800 de euro pe metru patrat, averea lui DIP ar putea creste cu peste sase milioane de euro si ar putea fi evaluata astfel la 17 milioane de euro. Dan Ioan Popescu poate ocupa pozitia 160, unde sunt plasati cei care detin averi estimate de revista „Capital” intre 11 si 13 milioane de dolari.
DIP, un fost ministru PSD de Top 300
Terenuri intravilane
Bucuresti 10.352 metri patrati (mp) din care
7.790mp x 100 euro = 779.000 euro
2.562 mp in zona Arcul de Triumf x 2.200 euro = 5.637.000 euro
Breaza 1.870 mp x 50 euro = 94.000 euro
Azuga 7.091 mp x 100 euro = 710.000 euro
Gruiu 7.829 mp x 50 euro = 392.000 euro
Mogosoaia 20.000 mp x 70 euro = 1.400.000 euro
Teren agricol
Balaciu (jud. Ialomita) 20.000 mp – 3.500 euro
Teren extravilan
Pantelimon 10.984 mp x 15 euro = 165.000 euro
Apartamente
138 mp = 200.000 euro
109 mp = 150.000 euro
132 mp = 200.000 euro
232 mp = 300.000 euro
135 mp = 200.000 euro
Casa de vacanta
Azuga 131 mp = 350.000 euro
Obiecte din argint, bijuterii, colectii de arta 133.000 euro
Conturi in banci 272.000 euro
Actiuni 67.000 euro