Sari direct la conținut

Danemarca va furniza Ucrainei rachete antinavă Harpoon pentru a-și debloca portul Odesa

HotNews.ro
Lansator mobil de rachete Harpoon, Foto: Wikipedia
Lansator mobil de rachete Harpoon, Foto: Wikipedia

Danemarca s-a angajat să furnizeze Ucrainei sisteme de apărare de pe coastă cu rachete antinavă Harpoon astfel încât țara să încerce să respingă blocada impusă de marina rusă în portul Odesa. Infrastructura portuară din Odesa este vitală pentru exporturile de cereale din Ucraina, a anunţat luni şeful Pentagonului, Lloyd Austin, scrie AFP citat de News.ro.

Douăzeci de ţări s-au angajat să furnizeze arme Ucrainei pentru a face faţă forţelor ruse la a doua întâlnire a „Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei”, a anunţat secretarul de stat american al Apărării, Lloyd Austin.

„Întâlnirea de astăzi s-a derulat bine”, a declarat el. „Multe ţări vor dona muniţie pentru artilerie, sisteme de apărare de coastă, tancuri şi alte vehicule blindate care sunt indispensabile” pentru armata de la Kiev, a adăugat el.

Printre materialele care vor fi livrate Ucrainei, Danemarca s-a angajat să trimită în special un sistem de rachete antinavă Harpoon, unul dintre cele mai sofisticate care fac parte din marina ţărilor occidentale.

Harpoon este de obicei lansat de la bordul navelor de război, avioanelor de luptă sau submarinelor, dar Danemarca este singura ţară care a achiziţionat la finalul anilor ’90 o versiune modificată a acestui lansator de rachete care este instalat pe un camion şi devine astfel o baterie de apărare de coastă.

Modelul achiziționat de Danemarca este Harpoon Block 1, deci o variantă mai veche a rachetei care acum a ajuns la a treia generație (Block 3).

Modelul de Harpoon danez are o rază de acțiune de circa 140 de kilometri și o viteză de croazieră de circa 860km/h, zburând destul de jos, la câțiva metri deasupra suprafeței apei.

–-

Urmărește aici LIVE TEXT pe HotNews cele mai importante știri privind războiul din Ucraina

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro