Daniel David, despre concursurile pentru directorii de școli: „Eficiența administrativă trebuie să bată influențele politice”

Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, spune că vor fi organizate în continuare concursuri pentru ocuparea posturilor de directori în școli, „dacă acest guvern își continuă activitatea”: „Cred că factorul politic nu trebuie să ajungă la nivel de școală”.
„Dacă acest guvern își continuă activitatea, vom face concurs (n.r. – pentru ocuparea posturilor de directori în școli). Cred că factorul politic nu trebuie să ajungă la nivel de școală. La nivel de inspectorate este de discutat până unde ajunge factorul politic, dar la nivel de școală, nu. Cu siguranță, vom gândi o metodologie astfel încât concursurile să fie făcute pe bune. Adică să nu simulăm concursul, ci să fie unul Ok”, a spus ministrul Educației, într-o conferință de presă.
Cum pot fi protejați directorii de școli de influențele politice
Întrebat de jurnaliști cum pot fi protejați de influențele și demiterile politice directorii de școli care și-au câștigat funcția prin concurs, Daniel David a spus că „prin metodologia de concurs”: „Și dacă apar astfel de influențe, să găsim mecanisme de sesizare prin care să fie protejați”.
„Eu cred că, dacă sunt dispus să discut și tind să problematizăm până unde merge influența politică, la nivel de inspectorat – acolo poate să facă sens, într-o anumită paradigmă – la nivelul școlii ar trebui să ne bazăm pe management performant, cu concursuri făcute pe bune și cu protecția celor care au câștigat concursul”, a mai spus Daniel David.
Ministrul Educației a transmis, ulterior, și un mesaj inspectorilor școlari: „La nivel de școală, eficiența administrativă trebuie să bată influențele politice”.
Conform secretarului de stat în Ministerul Educației Sorin Ion, în prezent, 80% dintre directorii de școli ocupă această funcție de conducere prin concurs. „Am constatat, la ultima sesiune a concursului, că am putea continua la nesfârșit, tot nu o să ajungem la 100%. Prima cohortă de directori cu concurs își încheie mandatul în ianuarie 2026, deci în aproximativ 9 luni”, a spus Ion.
Edupedu.ro a publicat o analiză – bazată pe datele transmise de Ministerul Educației – care arată că 760 de directori care au câștigat concursul pentru aceste funcții în perioada 2021-2022 au fost dați afară sau și-au dat demisia până la începutul acestui an școlar. Potrivit sursei citate, aceștia ar fi fost înlocuiți cu alți directori numiți de inspectori școlari, la rândul lor numiți politic.