Date din Africa de Sud: Număr mult mai mic de cazuri grave de COVID-19 de când varianta Omicron a devenit dominantă
- Redactia Hotnews
Date preliminare raportate de spitalele din Africa de Sud arată că o treime din pacienții internați cu COVID-19 în timpul ultimului val de infecții în care varianta Omicron a devenit dominantă suferă de forme grave ale bolii, comparativ cu două treimi în stadiile inițiale ale valurilor anterioare, anunță Reuters.
Date publicate de Institutul Național pentru Boli Comunicabile (NICD) pentru Tshwane, regiunea metropolitană care include Pretoria, unde se suspectează că a izbuncit primul focar cu varianta Omicron, arată că între 14 noiembrie și 8 decembrie spitalele de stat și cele private au înregistrat 1.633 de internări cu COVID-19.
Dintre acestea doar 31% au fost infecții cu forme grave ale COVID-19, definite ca acele cazuri în care pacienții necesită oxigen suplimentar sau ventilare mecanică, spre comparație cu 66% la începutul celui de-al doilea val pandemic care a afectat Africa de Sud și 67% în primele săptămâni ale primului.
Cercetătorii sud-africani au tras la sfârșitul lunii trecute primul semnal de alarmă privind varianta Omicron când au observat un număr neobișnuit de mare de mutații, în special ale proteinei spike care permite virusului să pătrundă în celulele umane.
Primele date despre varianta Omicron
Oamenii de știință din întreaga lume au încercat de atunci să înțeleagă dacă aceste mutații fac varianta Omicron mai transmisibilă sau mai severă și măsura în care ea afectează imunitatea oferită de vaccinurile anti-Covid disponibile până în prezent.
Primele date par să sugereze că varianta Omicron este într-adevăr mai infecțioasă și că are o abilitate mai mare de a eluda imunitatea oferită de vaccinare și trecerea prin boală însă că ea cauzează mai puține decese.
Mai mulți producători de vaccinuri au anunțat că studiază efectul variantei Omicron asupra imunității oferite de inoculare sau au decis deja să dezvolte un vaccin specific pentru această nouă variantă a SARS-CoV-2.
NICD a avertizat însă că acest studiu are unele limitări – deocamdată nu a fost evaluat inter pares (peer reviewed) – și că numărul de cazuri grave ar putea crește pe măsură ce noul val pandemic avansează.
Raportul nu menționează dacă pacienții studiați au fost vaccinați împotriva coronavirusului, deci deocamdată nu este clar în ce măsură o rată mai ridicată a vaccinării anti-Covid ar fi putut contribui la evitarea formelor grave ale bolii.
Africa de Sud a raportat aproape 20.000 de noi infecții cu coronavirusul miercuri, un record de la depistarea variantei Omicron, și 36 de decese cauzate de COVID-19.