Sari direct la conținut

Date oficiale INSP: Vaccinul ROR are cea mai mare rată de refuz dintre vaccinurile din România, chiar dacă epidemia de rujeolă a făcut 59 de morți, majoritatea bebeluși nevaccinați

HotNews.ro
Vaccinarea la copii, Foto: pixnio.com
Vaccinarea la copii, Foto: pixnio.com

Vaccinul ROR (rujeolă-oreion-rubeolă) are cea mai mare rată de refuz dintre vaccinurile din România și înregistrează o valoare mai mare de refuz în mediul urban decât în cel rural, cu toate că bilanțul epidemiei de rujeolă declarate în țara noastră în septembrie 2016 a ajuns la 59 de morți (cei mai mulți dintre ei bebeluși nevaccinați) și 14.758 de cazuri, arată datele Institutului Național de Sănătate Publică.

România se confruntă cu cea mai gravă epidemie de rujeolă din Europa, iar rata vaccinării s-a situat constant, în ultimii ani, sub recomandarea Organizației Mondiale a Sănătății, care este de 95%. În ultimii ani, au existat periodic crize ale vaccinului ROR sau stocuri insuficiente, medicii de familie și părinții plângându-se frecvent că nu găsesc vaccinul. Ministerul Sănătății a admis, uneori, că au existat „sincope” în aprovizionarea cu ROR, cel mai recent chiar la finalul lunii trecute: „La ROR am avut o sincopă, în care n-am avut două săptămâni, la medicii de familie.” – ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, pe 26 iunie.

Institutul Național de Sănătate Publică a estimat acoperirea vaccinală pentru eșantionul de copii născuți în luna iulie 2016 (un total de 14.766 de copii) până la vârsta de 18 luni a acestora, în februarie 2018.

Din cei 14.766 de copii, 8.542 (57,8%) provin din mediul urban si 6.224 (43,1%) provin din mediul rural. Pentru acest eșantion de copii este considerat complet vaccinat copilul care a primit: o doză de vaccin BCG (împotriva tuberculozei), câte 3 doze din vaccinurile Hep B pediatric, DTPa, VPI, Hib – cunoscute, împreună, ca vaccinul hexavalent și, respectiv, o doză de vaccin ROR.

Acoperirea vaccinală la nivel național pe tipuri de vaccin, număr de doze administrate și medii de rezidență pentru eșantionul de copii studiat:

Acoperirea vaccinală totală, pe tipuri de vaccin și pe număr de doze administrate, obținute prin raportarea la numărul de născuți vii ai eșantionului de bebeluși născuți în iulie 2016:

3.027 de copii, reprezentând 20,5% din eșantionul studiat, au fost identificați ca fiind incomplet vaccinați în raport cu vârsta. Dintre aceștia, 1.841 (60,8%) provin din mediul urban și 1.186 (39,2%) provin din mediul rural.

Motivele nevaccinării:

Refuzul general (față de toate vaccinurile) a înregistrat o valoare mai mare în mediul urban. Cele mai mari valori ale refuzului, în cazul eșantionului de copii studiat, au fost raportate în județele Hunedoara (41,5%), Caras-Severin (33,3%), Covasna (33,3%), Sibiu (29,2%) și Bihor (24,5%).

Refuzul în cazul vaccinului ROR (RRO) a avut cea mai mare pondere în cadrul refuzului general, înregistrând o valoare mai mare în mediul urban. Cel mai mare procent de copii cu refuz la vaccinarea cu ROR din eșantionul studiat a fost înregistrat în județul Dolj (30,4%) urmat de județul Giurgiu (30%) si de județul Constanța (23,1%).

În doar 16 județe, refuzul la vaccinarea cu ROR nu a fost raportat ca motiv de nevaccinare corespunzatoare vârstei.

Refuz și la a doua doză de vaccin ROR

Institutul Național de Sănătate Publică a realizat și o estimare a acoperirii vaccinale cu două doze de vaccin ROR la vârsta de 5 ani în cazul copiilor născuți în anul 2012. A fost studiat un eșantion de de 162.420 de copii (80,8% din numărul total de născuți vii în perioada respectivă). Dintre aceștia, 89.674 (55,2%) provin din mediul urban și 72.746 (37,8%) provin din mediul rural.

Acoperirea vaccinală cu a doua doză de vaccin ROR (copii de 5 ani) și cu vaccinul dT (diftero-tetanic) la varsta de 14 ani:

În ceea ce privește administrarea celei de-a doua doze de vaccin ROR, și în acest caz se înregistrează refuzuri. Cel mai mare procent de copii cu refuz la vaccinarea cu a doua doză ROR din esantionul studiat a fost înregistrat în județul Ilfov (34,9%), urmat de județele Neamt (13,5%), Bacău ( 13% ) și Constanța (11,4%).

Intr-un singur județ (Satu Mare), refuzul la vaccinarea cu a doua doză ROR nu a fost raportat ca motiv de nevaccinare corespunzatoare varstei.

Motivele nevaccinării:

Citește și:

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro