Sari direct la conținut

Datele alegerilor parlamentare și prezidențiale, stabilite definitiv. Hotărârile de guvern au fost publicate în Monitorul Oficial

HotNews.ro
Marcel Ciolacu, Foto: Inquam Photos / George Călin
Marcel Ciolacu, Foto: Inquam Photos / George Călin

Monitorul Oficial a publicat cele două hotărâri de Guvern adoptate joi de către Executiv prin care sunt stabilite datele de desfășurare ale alegerilor parlamentare și prezidențiale.

Hotărârea privind organizarea alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților are două articole:

„Art. 1. — Se stabilește ziua de duminică, 1 decembrie 2024, ca dată a alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților din anul 2024.
Art. 2. — Prezenta hotărâre intră în vigoare la data de 2 septembrie 2024.”

De asemenea, a fost publicat și actul normativ prin care este stabilit primul tur al scrutinului prezidențial:

„Art. 1. — Se stabilește ziua de duminică, 24 noiembrie 2024, ca dată a alegerilor pentru Președintele României din anul 2024.
Art. 2. — Prezenta hotărâre intră în vigoare la data de 10 septembrie 2024.”

Procedurile finalizate într-o singură zi

PSD și PNL s-au înțeles ca alegerile parlamentare să aibă loc pe 1 decembrie, iar cele două tururi ale prezidențialelor pe 24 noiembrie și 8 decembrie, au anunțat cele două partide într-un comunicat comun, publicat în cursul dimineții de joi:

„Coaliția de guvernare a finalizat discuțiile pe marginea calendarului electoral pentru alegerile prezidentiale si parlamentare.

Astfel, ținând cont și de opiniile exprimate de celelalte formațiuni politice, reprezentanții Coaliției au fost în consens în ceea ce privește organizarea alegerilor prezidențiale, dupa cum urmeaza:

  • primul tur în data de 24 noiembrie
  • al doilea tur în data de 8 decembrie.

De asemenea, s-a ajuns la un numitor comun pentru organizarea alegerilor parlamentare în data de 1 decembrie”.

Asta în condițiile în care 1 Decembrie pică duminica, iar 30 noiembrie – care e tot zi liberă – pică sâmbata, nu va exista un weekend prelungit, ceea ce scade riscurile ca o parte a populației să fie plecată într-o mini-vacanță.

Decizia politică a fost oficializată în ședința de Guvern care a început imediat după reuniunea coaliției.

„Am încheiat astăzi, împreună cu partenerii de guvernare, un acord cu privire la calendarul electoral, care să respecte principiile discutate în cadrul consultărilor cu formațiunile politice reprezentate în Parlament. Am stabilit că alegerile prezidențiale vor fi organizate la 24 noiembrie – turul întâi și 8 decembrie – turul al doilea, iar alegerile parlamentare la 1 decembrie”, a declarat premierul Marcel Ciolacu, la începutul ședinței.

INTERVIURILE HotNews.ro