Sari direct la conținut

Coaliția PSD-PNL s-a înțeles și anunță când vor avea loc alegerile parlamentare și prezidențiale. Scrutin de 1 Decembrie. Anunțul lui Ciolacu – VIDEO

HotNews.ro
Secție de vot la alegerile din iunie 2024, Foto: Inquam Photos / George Călin
Secție de vot - Foto: Inquam Photos / George Călin

PSD și PNL s-au înțeles ca alegerile parlamentare să aibă loc pe 1 decembrie, iar cele două tururi ale prezidențialelor pe 24 noiembrie și 8 decembrie, au anunțat cele două partide într-un comunicat comun.

UPDATE 15:05 Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, a anunțat că Executivul a aprobat hotărârea privind data alegerilor prezindențiale și parlamentare. „În 24 noiembrie, respectiv 8 decembrie vor avea loc alegerile prezidențiale, primul tur respectiv al doilea tur, iar pe data de 1 decembrie vor avea loc alegerile parlamentare”, a spus Constantin.

Ciolacu: Putem adopta chiar azi hotărârea de guvern prin care validăm calendarul alegerilor

Premierul a făcut declarații în ședința de Guvern după decizia din Coaliție.


„Am încheiat astăzi, împreună cu partenerii de guvernare, un acord cu privire la calendarul electoral, care să respecte principiile discutate în cadrul consultărilor cu formațiunile politice reprezentate în Parlament. Am stabilit că alegerile prezidențiale vor fi organizate la 24 noiembrie – turul întâi și 8 decembrie – turul al doilea, iar alegerile parlamentare la 1 decembrie. Astfel, putem adopta chiar azi hotărârea de guvern prin care validăm calendarul alegerilor și închidem acest subiect”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.

Ce se spune în comunicatul PSD-PNL:

„Coaliția de guvernare a finalizat discuțiile pe marginea calendarului electoral pentru alegerile prezidentiale si parlamentare.

Astfel, ținând cont și de opiniile exprimate de celelalte formațiuni politice, reprezentanții Coaliției au fost în consens în ceea ce privește organizarea alegerilor prezidențiale, dupa cum urmeaza:

  • primul tur în data de 24 noiembrie
  • al doilea tur în data de 8 decembrie.

De asemenea, s-a ajuns la un numitor comun pentru organizarea alegerilor parlamentare în data de 1 decembrie”.

Asta în condițiile în care 1 Decembrie pică duminica, iar 30 noiembrie – care e tot zi liberă – pică sâmbata, nu va exista un weekend prelungit, ceea ce scade riscurile ca o parte a populației să fie plecată într-o mini-vacanță.

PSD voia prezidențiale în septembrie

Coaliția PSD-PNL s-a reunit joi dimineață, pentru ca premierul Marcel Ciolacu să prezinte variantele propuse de celelalte partide cu privire la data alegerilor prezidențiale.

Luni și marți Ciolacu a avut consultări cu liderii celorlalte partide pe tema datei alegerilor prezindențiale, după ce PSD nu a reușit să ajungă la un acord cu PNL în privința datei prezidențialelor, fapt ce a declanșat atacuri între cele două partide, fără precedent de la constituirea Coaliției de guvernare. 

Inițial, PNL și PSD conveniseră luna septembrie pentru alegerile prezidențiale, variantă susținută de social-democrați în continuare. PNL a susținut apoi ca scrutinul să se desfășoare în luna noiembrie. În acest context, premierul Marcel Ciolacu a convocat discuții cu liderii celorlalte partide.

Marți, după două zile de consultări, Guvernul a transmis că premierul Marcel Ciolacu va cere cere joi partenerilor de Coaliție „să dea curs solicitării exprimate de toți participanții la discuțiile de la Palatul Victoria ca stabilirea calendarului electoral să se realizeze în cel mai scurt timp posibil, astfel încât competiția electorală să se desfășoare în condiții predictibile și echitabile pentru toți candidații”.

„Stabilirea calendarului electoral trebuie să se facă pe baza unor criterii obiective, agreate de toate partidele politice și nu pentru a avantaja sau dezavantaja anumiți candidați”, a transmis Guvernul.

Refuzul PNL de a organiza alegerile prezidențiale în luna septembrie, deși exista un acord cu PSD pentru această dată, a declanșat o ripostă dură din partea social-democraților.

În urmă cu o săptămână, aflat la Bruxelles, Marcel Ciolacu a lansat un atac dur la adresa liderului PNL, Nicolae Ciucă, în contextul neînțelegerilor din coaliție privind stabilirea datei alegerilor prezidențiale. „Poate trebuie să înțelegem că onoarea nu este numai pe panouri, onoarea este și în discuțiile în cadrul coaliției”, a spus liderul PSD, referindu-se la campania președintelui PNL, care are panouri de mari dimensiuni instalate pe drumuri și autostrăzi, cu mesajul „Un ostaș în slujba țării”.

CITEȘTE ȘI:

INTERVIURILE HotNews.ro