De Anul Nou, în vechiul București se umbla cu „Vasilică”. Nu era miel, ci o căpățână de porc împodobită cu flori, pusă pe o tavă și pregătită pentru judecată
- B365.ro
În vechiul București, la fel ca și-n ziua de azi, orașul se anima deodată. Se făceau pregătiri frenetice și cumpărături mai mult sau mai puțin compulsive, după buzunarul fiecăruia.
La cofetăriile elegante de pe Calea Victoriei și de pe Bulevardul Elisabeta apăreau cozonaci, bomboane, prăjituri și torturi. Lipseau numai traficul înnebunitor de azi și aglomerația apocaliptică.
În Ajunul Sfântului Vasile se mergea cu „Vasilică”, un „vechiu obiceiu”. Cu „Vasilică” mergeau mai ales lăutarii și bucătarii domnești
Se punea o căpățână de porc pe o tavă, frumos împodobită și pregătită pentru marea judecată din cer. Pentru că mare, strânsă și îndelungată a fost și este relația românului cu porcul.
Citește, pe B365.ro, despre vechile obiceiuri ale acestor zile.