De ce aleg tinerii romani studiile in Marea Britanie
In urma cu mai bine de 150 de ani, era o obisnuinta ca tinerii din Romania, cu potential de a deveni elite intelectuale, sa mearga la studii in strainatate, destinatiile preferate in acea perioada fiind Franta si Germania. In cartea sa, Marturisiri, C. Radulescu-Motru spunea ca „aceasta plecare in strainatate se facea aproape in mod mecanic, fara sa fie insotita de obisnuitele anticipari sentimentale. Tanarul roman pleca; nu fiindca avea nostalgia unei culturi despre care ii vorbisera altii si pe care el nu o avea in tara, ci el pleca pur si simplu luat de curent.”
La 25 de ani de la caderea comunismului in Romania, studiul in afara granitelor tarii a redevenit o obisnuinta, doar ca, de data aceasta, tinerii sunt atrasi in principal de institutiile din Marea Britanie, fie ca vorbim de programe universitare sau post-universitare.
Statisticile furnizate recent de organizatia britanica HESA (Higher Education Statistics Agency), pentru perioada academica 2012/2013, arata faptul ca numarul tinerilor romani care aleg sa studieze la universitatile din Marea Britanie este in continua crestere din anul 2008, avand in prezent cea mai mare rata de crestere dintre toti studentii internationali din Regatul Unit (9% fata de anul 2011/2012). Marea Britanie a ramas pe locul intai in preferintele romanilor pentru studiul in strainatate, datorita calitatii educatiei britanice si a posibilitatilor de finantare oferite de statul britanic.
Renumele excelent pe care universitatile din Marea Britanie il au la nivel global, atrage cei mai buni profesori si profesionisti din diverse domenii, din lume. Universitatile britanice investesc enorm in cercetare, Regatul Unit fiind recunoscut ca lider mondial in acest domeniu – 54% dintre studiile desfasurate in cadrul universitatilor si colegiilor britanice sunt clasate de specialisti ca fiind „de referinta la nivel global” si „excelente”.
Statisticile QS World University Rankings pentru anul academic 2013/2014 arata ca angajatorii din intreaga lume considera absolventii universitatilor britanice ca fiind cei mai „angajabili”. Unul dintre motivele principale care stau la baza acestui lucru este faptul ca universitatile din UK pun accent pe dezvoltarea competentelor necesare in mediul profesional.
Cursurile se desfasoara, in general, pe o perioada mai scurta decat in alte tari, ceea ce permite studentului sa economiseasca bani si timp, deoarece va intra in sfera muncii mai devreme.
Pentru a veni in intampinarea acestei nevoi manifestate de tinerii romani, British Council organizeaza pentru al doilea an consecutiv, targul educational in cadrul caruia sunt prezentate exclusiv universitati si scoli de tip internat din Marea Britanie – Education UK Exhibition. Evenimentul se va desfasura in data de 22 noiembrie, la Hotelul Howard Johnson din Bucuresti, intre orele 10:00 – 19:00, iar accesul vizitatorilor este gratuit.
Printre participatii din UK se numara si UCAS – Serviciul de Admitere in Universitati si Colegii, organizatia care proceseaza toate formularele pentru cursuri de invatamant superior in Marea Britanie, pastrand studentii, universitatile si colegiile informate asupra stadiului fiecarei candidaturi. UCAS ofera informatii gratuite, impartiale si consiliere asupra cursurilor disponibile in Marea Britanie, despre alegerea unui curs potrivit, a procedurii de inscriere si a celor de finantare.