De ce avem nevoie de noul acord cu FMI?
Daca acordul actual cu FMI a fost pastrat secret pana in ultima clipa, presedintele ne pregateste deja: „Romania are nevoie in continuare sa imprumute resurse financiare, pentru ca trebuie sa ne continuam dezvoltarea. Acesta este motivul pentru care in 2011 vom semna un nou acord cu FMI. Mentinerea unui acord cu FMI este legata de increderea Romaniei pe pietele internationale si a investitorilor si este un sprijin ca la orizontul anului 2012 sa avem un rating de tara de categoria A.”
Imi este neclar care e necesitatea imediata a unui nou acord, scrie Mihai Marcu pe blogul sau.
1 – se va refinanta vechiul acord? Putin probabil ca Fondul sa accepte asa ceva.
2 – deschiderea unei linii de credit (se vehicula suma de 10 miliarde euro), pentru cazuri de urgenta?
3 – mentinerea unui control exterior asupra finantelor publice?
4 – mentinerea in continuare a stabilitatii leului?
In mod clar, un nou imprumut FMI nu va fi folosit nici pentru dezvoltare nici pentru acoperire deficit bugetar. Singurul motiv real in acest moment este imposibilitatea de a obtine finantare externa.
Bancile locale au crescut prea mult pentru a se baza doar pe depozitele populatiei / firmelor. Este nevoie de finantare externa, iar in aceasta perioada tot ce s-a putut obtine este scaderea expunerilor cu 5%. Deci finantarea straina nu o sa vina prea rapid din piata.
Riscul major care deriva din cele de mai sus este riscul valutar – in lipsa unor intrari semnificative de euro, in conditiile existentei unui deficit bugetar si a unui deficit de cont curent (mic inca), si a unei nevoi constante de euro pentru plata datoriilor actuale, presiunea pe euro se va mentine constanta. Aici s-ar vedea utilitatea imprumutului FMI.
Este incredibil cat de multe depind acum de o singura variabila – cursul de schimb. In stabilitatea cursului sta totul – inflatia, stabilitatea bancilor, solvabilitatea populatiei.
Prin „flotarea controlata”, Romania incearca sa gaseasca un drum intre consiliul monetar si flotarea libera. Pentru drumul asta avem nevoie de rezerve de 30 miliarde euro si de inca un imprumut de la FMI. Nu este asta un semn ca poate ar trebui schimbat ceva in politica cursului de schimb?
Citeste si comenteaza pe blogul lui Mihai Marcu.