Sari direct la conținut

De ce bărbații au risc mai mare de deces din cauza cancerului de piele și cum se pot proteja

HotNews.ro
Melanomul este cea mai agresivă formă de cancer. Depistată din timp, se vindecă, Foto: © Prostockstudio | Dreamstime.com
Melanomul este cea mai agresivă formă de cancer. Depistată din timp, se vindecă, Foto: © Prostockstudio | Dreamstime.com

Că bărbații sunt de pe Marte iar femeile de pe Venus, asta a spus-o John Gray, expert în relațiile de cuplu. Dar diferențele pot fi chiar mai mari decât la prima vedere… Iar oamenii de știință au mai descoperit încă ceva care ne așază pe poziții diferite: melanomul – cel mai grav cancer de piele – afectează în mod diferit sexele. Statisticile arată că bărbații dezvoltă melanom mai frecvent pe toracele posterior și scalp.

Potrivit unui studiu recent, bărbații au un risc de deces din cauza melanomului mai mare decât femeile. Cât de mare? Până la varsta de 50 de ani, riscul de a dezvolta această formă de cancer de piele îi vizează cât se poate de evident pe bărbați. Iar riscul crește pe măsura înaintării în vârstă. Astfel, pâna la 65 de ani, probabilitatea de îmbolnăvire este de două ori mai mare pentru bărbați comparativ cu femeile de aceeași vârstă, iar până la 80 de ani riscul de dezvoltare a melanomului se triplează. Și totuși, care să fie explicația că lucrurile stau așa?

Când lipsesc informațiile, cresc riscurile

Rezolvarea enigmei începe de la o concluzie foarte simplă, la care Academia Americană de Dermatologie a ajuns în urma realizării unui sondaj: bărbații știu mai puține lucruri decât femeile despre cancerul de piele și despre importanța protecției solare, care poate reduce acest risc. De exemplu, doar 56% dintre bărbați știau că nu există un bronz sănătos, în vreme ce 76% dintre femei știau acest lucru. Având mai puține cunoștințe despre pericolul pe care îl reprezintă expunerea solară, nici nu este de mirare că e puțin probabil ca bărbații să fie interesați de protejarea pielii în vreun fel. Majoritatea fie nu sunt obișnuiți să aplice produse pentru protecție solară ca parte a rutinei atunci când desfășoara activități în aer liber, fie le este dificil să le aplice pentru că au mai mult păr pe corp.

Mai târziu poate fi prea târziu

Îngrijirea pielii și conștientizarea acestei necesități este mai puțin înrădăcinată în conștiința masculină. Chiar și istoric vorbind, bărbații au fost cei care au fost (și sunt!) mai expuși la soare decât femeile, fie și numai prin natura activităților profesionale. „Faptul că sunt mai puțin interesați și atenți la modificările care pot apărea pe pielea lor și că se prezintă mai târziu la medic, face ca aceștia să fie diagnosticați într-un stadiu mai avansat decât femeile”, a explicat Teo Soleymani, dermatolog certificat și chirurg specializat în gestionarea și tratamentul cancerelor de piele complexe și cu risc ridicat. Iar acest lucru explică, de asemenea, și riscul mai mare de deces. Depistate în stadiu incipient, melanoamele au o rată de supraviețuire de 99%, lucru care subliniază cât de importantă este depistarea lor precoce.

Pielea bărbaților e diferită de cea a femeilor

Femeile, însă, dincolo de faptul că apeleaza mai des decât bărbații la creme și loțiuni de protecție solară, folosesc și produse cosmetice sau de machiaj care și ele conțin factor de protecție. Cu toate astea, chiar dacă protecția solară joacă un rol important și este un răspuns la întrebarea „De ce bărbații au un risc mai mare decât femeile de a dezvolta melanom?”, totuți se pare că doar ea, singură, nu poate explica diferențele dintre cele două sexe.

Cercetătorii sunt de părere că marea diferență stă de fapt în structura pielii masculine, care este mai groasă decât a femeilor, cu mai puțină grăsime sub ea și cu mai mult colagen și elastină, care conferă fermitate. Aceste diferențe fac ca pielea bărbaților să fie mai susceptibilă la deteriorarea cauzată de acțiunea razelor ultraviolete, reacționând mai intens la acestea, în timp ce pielea unei femei are avantajul de a fi mai lesne „reparată” în urma daunelor provocate de aceleași raze ultraviolete.

Pe de altă parte, un studiu din 2019 sugerează că estrogenul din corpul unei femei ar putea oferi, de asemenea, mai multă protecție împotriva melanomului, acesta fiind un alt factor care creează un decalaj între bărbați și femei în ceea ce privește apariția acestuia.

Și genetica are un cuvânt de spus

Chiar dacă încă sunt studiați factorii genetici care ar putea sta la baza apariției și dezvoltării melanomului la bărbați în comparație cu femeile, unele cercetări deja au sugerat că bărbații sunt mai susceptibili de a moșteni gene care cresc riscul de a dezvolta această formă de cancer de piele. Concluziile s-au bazat pe faptul că mutațiile genei CDKN2A, care sunt prezente la 20 până la 40% dintre familiile afectate de melanom, pot fi mai frecvente la bărbați.

Cum trebuie să se protejeze bărbații de cancerul de piele

În primul rând, înțelegand și acceptând faptul că protecția solară nu este o cochetărie feminină. Că este vorba despre sănătate. Că razele ultraviolete provoacă daune pielii fără să țină cont de sex. Și că – mai mult de-atât – există dovezi că riscul apariției melanomului este mai mare în cazul bărbaților și din cauza faptului că nu se protejează împotriva acțiunii lor nici cu produse de protecție solară, dar nici în alte moduri. Este de precizat aici faptul că, pentru a încuraja bărbații să folosească produse de protecție solară, există formule speciale pentru ei. Sunt produse cu SPF 30, cu spectru larg și rezistente la apă.

Specialiștii recomandă bărbaților care stau în aer liber (chiar și în zilele înnorate) dar nu consimt să folosească loțiuni și creme cu factor de protecție, măcar să poarte pantaloni lungi și bluze cu mâneci lungi (de preferat din fibre naturale), pălării cu boruri largi și ochelari de soare, să evite expunerea în intervalul orar în care razele solare sunt foarte puternice (10.00 – 14.00) și să se adăpostească la umbră atunci când acest lucru este posibil.

Semnele unei alunițe suspecte

Melanomul se dezvoltă cel mai adesea la nivelul pielii – în celulele pigmentare numite melanocite – și poate să apară la orice vârstă, fiind una dintre cele mai agresive forme de cancer. Dezvoltarea necontrolată a melanocitelor duce la formarea unei tumori care se extinde atât la suprafața pielii cât și în profunzimea ei, celulele maligne ajungând în sistemul limfatic, în fluxul sanguin și de acolo în alte regiuni ale organismului cum ar fi plămânii, creierul sau sistemul osos.

Orice aluniță sau pată nou apărută pe piele, orice aluniță sau leziune care a crescut în dimensiuni sau a suferit modificări importante, sângerează sau provoacă mâncărimi, trebuie neaparat și urgent investigată de un medic dermatolog. Pentru a identifica alunițele atipice se utilizează și regula ABCDE:

A – Asimetrie (cele două jumătăți ale aluniței nu seamănă între ele);

B – Bordura (alunița are margini neregulate, crestate, zimțate).

C – Culoare (sunt considerate atipice alunițele care au mai multe culori sau nuanțe diferite, de la maro deschis până la negru, roșu, albastru sau alb);

D – Diametru (o aluniță care are mai mult de 6 mm);

E – Evoluție (alunițe care cresc în dimensiuni, își schimbă forma sau culoarea, sângerează sau formează cruste).

Pentru a sesiza din timp posibila apariție a unei alunițe atipice, se recomandă autoexaminările lunare. Și pentru că unele zone ale corpului, cum este spatele, de exemplu, sunt dificil de inspectat, este de ajutor ca partenera să realizeze examinarea. Dacă sunt sesizate alunițe care ridică suspiciuni, conduita corectă o reprezintă adresarea la specialistul dermatolog, acesta fiind cel care, printr-o metodă noninvazivă, numită dermatoscopie,va analiza respectivele alunițe sau leziuni în straturile profunde ale pielii, în vederea diagnosticării.

Depistarea precoce a melanomului, când acesta este tratabil, oferă cele mai mari șanse de vindecare.

Tratamentul depinde de stadiu

Tratamentul melanomului se realizează după niște reguli bine stabilite, cuprinse în protocoalele de lucru și care au la bază încadrarea tumorii în unul din cele cinci stadii, în funcție de grosimea/adâncimea tumorii.

Pentru formele avansate de melanom, în plus față de intervenția chirurgicală, tratamentele mai includ imunoterapia și terapia-țintă (vizează modificările genetice prezente în unele cazuri de melanom).

Sursa foto: Dreamstime.com

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro