Sari direct la conținut

De ce confruntarea Biden-Trump din această noapte este un moment fără precedent, cu o miză majoră pentru cursa prezidențială și viitorul SUA

HotNews.ro
De ce confruntarea Biden-Trump din această noapte este un moment fără precedent, cu o miză majoră pentru cursa prezidențială și viitorul SUA
Joe Biden și Donald Trump. FOTO: AP / AP / Profimedia

O dezbatere organizată mai devreme ca niciodată, între un președinte și un fost președinte, la puțin timp după ce acesta din urmă a fost condamnat și înaintea unui scrutin ce ar putea modifica fundamental direcția SUA: acestea sunt ingredientele confruntării Joe Biden-Donald Trump care va avea loc în această noapte, scriu CNN și Reuters.

  • HotNews va transmite în format LIVE-TEXT cele mai importante momente ale dezbaterii (de la ora 04.00, ora României).

Pentru prima dată în istoria SUA, un președinte în exercițiu și un fost președinte se vor înfrunta în fața a milioane de telespectatori într-o dezbatere care va avea loc mult mai devreme decât în mod normal – chiar înainte de convențiile partidelor ce vor desemna, în mod oficial, candidații pentru alegerile din noiembrie.

Dezbaterea va începe la ora 21.00 ET (04.00, ora României) și va fi organizată și transmisă de CNN, dintr-un studio din Atlanta, fără public.

Subiectele (care vor fi alese de moderatori) pot include: modul în care candidații ar aborda problema prețurilor ridicate la alimente, migranții de la granița sudică și războaiele în curs dintre Israel și Hamas și Rusia și Ucraina.

Rolul lui Trump în atacul din 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului SUA, eforturile de a anula alegerile din 2020 și condamnarea sa în dosarul Stormy Daniels ar putea apărea în timpul dezbaterii, la fel ca problemele juridice cu care se confruntă fiul lui Biden, Hunter, condamnat pentru că a mințit cu privire la consumul său de droguri pentru a cumpăra ilegal o armă.

O miză uriașă

Confruntarea este unul dintre momentele cruciale pentru un scrutin ce se anunță strâns și, posibil, o șansă pentru Joe Biden de a schimba dinamica unei curse pe care este în pericol să o piardă, cel puțin potrivit sondajelor de opinie realizate până acum.

SUA organizează dezbateri electorale între candidații la președinție încă din 1960, prima fiind cea dintre senatorul John F. Kennedy și vicepreședintele Richard Nixon. Însă, spun comentatorii și strategii din ambele tabere politice, mizele scrutinului din 2024 sunt mai mari ca niciodată.

Pentru mulți observatori, temerile au legătură cu efortul lui Trump de a perturba transferul pașnic de putere în 2020, pe baza unor acuzații false de fraudă.

Citește și: După luni de zile în care a strigat că Biden e „un zombi în moarte cerebrală”, Trump și-a schimbat brusc strategia, înaintea confruntării de joi

Îngrijorările vin și din promisiunile sale și ale aliaților săi privind măsurile pe care republicanul le va lua după o eventuală victorie în noiembrie, măsuri ce includ un control cât mai ferm al statului și o răzbunare personală împotriva rivalilor, la un nivel fără precedent.

Propunerile sale privind migrația, economia și politica externă vor aduce și ele schimbări masive de politică cu impact global, care va fi resimțit probabil imediat până la granița României, în cazul războiului din Ucraina, pe care Trump ar vrea să-l oprească prin forțarea Kievului la negocieri.

„Este un moment istoric. Importanța lui nu poate fi exagerată”, a declarat istoricul prezidențial Douglas Brinkley, citat de CNN.

Ambii candidați au ridicat miza dezbaterii prin declarațiile făcute în ultimele săptămâni.

Pentru Trump, Biden ar fi un președinte periculos pentru SUA deoarece îngroapă economia, nu apără drepturile americanilor și permite „invazia” migranților.

De partea cealaltă, Biden insistă că Trump este un infractor, „un dezechilibrat” și un pericol la adresa democrației și a libertății americanilor.

Ce așteptăm de la dezbatere

Pentru președintele Joe Biden, ajuns la vârsta de 81 de ani, este crucial să dea dovadă de vitalitate și acuitate mintală, în contextul îngrijorărilor legate de vârsta sa.

Ambii candidați s-ar putea confrunta cu întrebări cu privire la aptitudinea lor de a-și exercita funcția, într-un mod în care candidații anteriori nu au făcut-o, a scris Reuters. Dar Biden are în mod special o problemă, majoritatea americanilor considerând că este prea bătrân pentru a mai primi un mandat.

Cel mai mare dezavantaj al lui Trump, care are 78 de ani, ar putea fi el însuși și perspectiva unei prestații ce ar putea confirma acuzațiile democraților, care spun că republicanul este prea „dezechilibrat” pentru a fi președinte.

Comentatorii cred că Biden îl va ataca pe Trump pe tema limitării dreptului la avort și a admirației sa pentru dictatorii străini. Chestiunea avortului i-a ajutat în mod repetat pe democrați să obțină rezultate bune la alegerile legislative din 2022 și la diverse alte scrutine din diverse state.

Citește și: „GUNOI”: Donald Trump critică Fox News după ce a publicat un sondaj care arată că pierde în fața lui Biden

Trump a semnalat deja că va portretiza America din timpul administrației Biden în termeni sumbri, ca o țară afectată de o imigrație necontrolată, cu o criminalitate la cote uriașe și probleme economice majore.

Cel mai neobișnuit aspect al dezbaterii este că are loc la mai puțin de o lună după ce Trump a fost condamnat în dosarul plăților făcute pentru cumpărarea tăcerii actriței de filme pentru adulți Stormy Daniels.

Biden a subliniat deja verdictul de vinovăție în timpul evenimentelor electorale din ultimele săptămâni, însă rămâne de văzut cât de mult va insista pe această temă în dezbatere, în condițiile în care Trump insistă că este victima unei justiții politizate, lucru de care susținătorii săi sunt convinși.

Biden: dezbateri simulate

Dezbaterile prezidențiale nu decid întotdeauna cine câștigă în noiembrie. Dar tensiunea din jurul primei dezbateri din acest an este palpabilă, scrie CNN.

Nici Trump și nici Biden nu au mai participat la vreo dezbatere de la confruntarea lor finală din campania din 2020. Iar pregătirea lor pentru una dintre cele mai importante nopți din viața lor a reflectat caracterul și personalitățile lor politice.

Președintele a dispărut din peisaj zile întregi pentru a se refugia la Camp David, împreună cu consilierii săi, stabilind strategii pentru a face față celui mai dificil adversar din istorie. El a luat parte la simulări de dezbateri, a aprofundat dosare cu informații și a încercat să anticipeze diversiunile pregătite de Trump.

Citește și: Ce impact va avea condamnarea lui Trump asupra alegerilor?

Un consilier al lui Biden a declarat pentru CNN că pregătirile pentru dezbatere au inclus antrenarea președintelui pentru a răspunde în cazul în care Trump va lansa atacuri personale – la câteva săptămâni după ce fiul lui Biden, Hunter, a fost condamnat pentru posesie de arme.

Președintele a fost de asemenea pregătit pentru a răspunde la întrebările despre vârstă. Trump l-a atacat în mod frecvent pe această temă.

Atât consilierii, cât și aliații președintelui au menționat frecvent discursul lui Biden din martie despre Starea Uniunii ca fiind un exemplu pentru cea mai bună formă a acestuia. Ei au susținut că președintele a fost energic, concentrat și agil pe parcursul discursului său de 67 de minute susținut în prime-time.

Trump: încălzire la mitinguri

Trump urăște dezbaterile simulate și, în schimb, și-a perfecționat pregătirea la mitinguri și evenimente de campanie, având încredere în instinctele și intuiția cu care identifică slăbiciunea unui adversar.

Cu toate acestea, chiar și el a avut sesiuni de pregătire cu asistenții și cu unii potențiali vicepreședinți, inclusiv senatorul de Ohio J.D. Vance și senatorul de Florida Marco Rubio.

El s-a încălzit pentru dezbatere sugerând că Biden va fi „drogat” pentru a face față dezbaterii. În același timp, el și aliații săi au mai domolit tonul atacurilor pe tema presupusei incapacități mintale a lui Biden, de teamă că acestea se vor întoarce împotriva lor, în cazul în care președintele va avea o prestație bună.

Miercuri, într-un nou memoriu, campania lui Trump a semnalat că fostul președinte îl va ataca pe Biden pe tema imigrației și a economiei.

Aliații lui Trump se simt în acest moment încurajați de sondajele care arată că liderul republican conduce confortabil în aproape toate statele cheie ce decid rezultatul scrutinului.

Ce s-a întâmplat în 2020

Donald Trump și Biden s-au înfruntat de două ori în timpul cursei prezidențiale din 2020, primul lor schimb de replici degenerând într-o ceartă haotică.

Potrivit Nielsen Media Research, peste 73 de milioane de persoane au urmărit prima dezbatere Biden-Trump din 2020.

Pentru a doua dezbatere, moderatorii au declarat că vor dezactiva microfonul fiecărui candidat pentru a-i permite celuilalt să vorbească fără întrerupere în primele două minute ale fiecărui segment de dezbatere.

Însă candidații s-au comportat mai civilizat.

O a treia dezbatere a fost anulată după ce Trump a fost testat pozitiv pentru COVID-19 și a petrecut trei zile într-un spital. El a refuzat să participe la un eveniment virtual.

Avantajele lui Trump

Atuurile și slăbiciunile fiecărui candidat, pe care cei doi rivali vor insista în timpul confruntării, sunt evidențiate de ultimul sondaj de opinie Reuters/Ipsos.

Potrivit analizei, alegătorii americani consideră că Trump este cel mai bun candidat în ceea ce privește economia, dar preferă abordarea rivalului său democrat atunci când vine vorba desprea părarea democrației.

Rata de aprobare a lui Biden, măsurată pentru toți respondenții din sondaj, a crescut marginal la 37%, de la 36% în luna mai, când atinsese cel mai scăzut nivel al președinției sale.

Mulți democrați se tem că Biden ar putea fi afectat de îngrijorarea alegătorilor cu privire la vârsta sa și de dezaprobarea alegătorilor în privința sprijinului său pentru războiul Israelului din Gaza.

Întrebați care dintre cei doi candidați are o abordare mai bună a economiei – principala preocupare a respondenților – alegătorii înregistrați l-au ales pe Trump cu 43% la 37%.

Asta în condițiile în care alegătorii au fost afectați de mai mulți ani de creștere rapidă a prețurilor, deși inflația a încetinit considerabil în ultimele luni, iar rata șomajului a fost sub 4% de mai bine de doi ani.

Republicanii au avut un avantaj mai semnificativ în sondaj – 44% la 31% – cu privire la imigrație. Imigranții reprezentau 13,9% din populația țării în 2022, cea mai mare proporție din ultimul secol. Trump a promis o politică dură împotriva migrației, care va include deportări și chiar centre de detenție.

Trump a fost favorizat de respondenții la sondaj – cu 40% la 35% – și în ceea ce privește conflictele externe și terorismul.

Atuurile lui Biden

Dar Biden a avut un avantaj față de Trump în ceea ce privește răspunsul la extremismul politic și amenințările la adresa democrației, a doua preocupare a respondenților, alegătorii înregistrați alegându-l pe actualul președinte în detrimentul lui Trump cu 39% la 33%.

Trump, care a fost condamnat luna trecută pentru falsificarea înregistrărilor comerciale, așteaptă alte trei procese penale, două dintre ele fiind legate de eforturile sale de a anula pierderea alegerilor din 2020 în fața lui Biden.

Trump, care susține în mod fals că înfrângerea sa în alegerile din 2020 a fost rezultatul unei fraude, a inclus această afirmație într-un discurs incendiar, cu puțin timp înainte ca sute de susținători ai săi să ia cu asalt Capitoliul SUA pe 6 ianuarie 2021.

Biden a avut, de asemenea, un avantaj față de Trump în ceea ce privește politica de sănătate – 40% la 29%. Biden a fost vicepreședinte în 2010, când președintele de atunci, Barack Obama, a promovat reforma istorică în domeniul sănătății, care a crescut dramatic accesul la asigurări de sănătate.

Precedentele sondaje Reuters/Ipsos au arătat că Biden și Trump sunt la egalitate în cursa prezidențială, la nivel național, deși o serie de sondaje din statele în curs de dispută au arătat că republicanul este în avantaj în ultimele luni.

INTERVIURILE HotNews.ro