De ce cumpără România o corvetă ușoară din Turcia: Primele explicații oficiale și detalii despre achiziție

MApN va cumpăra o navă de tip corvetă ușoară intrată în serviciul Forțelor Navale din Turcia la finalul anului 2024 dacă Parlamentul va aproba achiziția. Ministerul explică de ce a luat această decizie.
Consiliul Suprem de Apărare a țării a aprobat, în luna martie 2025, dotarea Forțelor Navale Române cu o navă nouă, de tip corvetă ușoară, „capabilă să execute, în cel mai scurt timp, o multitudine de misiuni”.
Acum, Ministerul Apărării confirmă faptul că nava va fi una din clasa HISAR, așa cum a scris și HotNews.ro într-un articol de opinie prin care ridica semne de întrebare privind achiziția unei singure nave gata construite din Turcia.
MApN, într-o discuție cu jurnaliștii acreditați, a transmis că în acest moment „este în pregătire scrisoarea care va fi trimisă către Parlamentul României, pentru aprobarea achiziției, așa cum cere cadrul legislativ actual, având în vedere că acest contract va depăși 100 milioane de euro”.
Surse din industrie declaraseră anterior pentru HotNews că costul programului va depăși de fapt 200 de milioane de euro.
Nava va fi livrată în 6 luni
MApN dă acum și primele explicații de ce a ales o astfel de navă, justificând prin nevoia urgentă de a avea o astfel de capabilitate operațională în Marea Neagră.
„Dotarea cu o navă de tip corvetă ușoară din clasa HISAR contribuie la consolidarea capabilităților destinate executării unui spectru larg de misiuni în zona de responsabilitate a Românei, precum protecția elementelor de infrastructură critică maritimă, misiuni de patrulare și misiuni de luptă independente sau în cadrul unor grupări navale”, potrivit ministerului.
„Timpul de livrare este extrem de scurt: circa 6 luni, în configurația actuală, urmată de dotarea acesteia într-un șantier din România cu sistemele de luptă solicitate de Forțele Navale Române”, au transmis reprezentanții MApN în discuția cu jurnaliștii acreditați la minister.
„Nava de tip corvetă ușoară este dotată cu sisteme moderne de navigație și comunicații și, de asemenea, dispune de o gamă foarte largă de senzori și sisteme de arme de ultimă generație, ceea ce asigură navei un potențial combativ ridicat în toate mediile de luptă. Aceasta dispune de un hangar care asigură facilități pentru un elicopter mediu și pentru o aeronavă fără pilot”, a mai detaliat ministerul apărării în întâlnirea cu jurnaliștii.

Detalii despre nava pe care o cumpără România din Turcia
Surse apropiate programului de achiziție, consultate ulterior de către HotNews.ro, au confirmat faptul că sistemele de armament cu rachete și torpile vor fi occidentale și integrate după achiziția navei în România, iar rachetele anti-navă vor fi de tipul NSM (Naval Strike Missile), același tip precum cele contractate deja pentru bateriile de coastă și modernizarea navelor purtătoare de rachete.
Nava pe care România o va cumpăra, dacă Parlamentul va aproba solicitarea MApN, este o navă de tip off-shore patrol vessel (OPV), o navă de patrulare maritimă din clasa Hisar, de fapt prima navă din această clasă.
Nava cu numele TCG Akhisar și numărul de bord P-1220 a fost lansată la apă în 2023, iar în decembrie 2024 a intrat în dotarea Forțelor Navale din Turcia.
Nava are o lungime de 99,5 metri, un deplasament de 2.300 de tone, un echipaj de 104 marinari și un sistem de propulsie combinat diesel-electric.
Nava atinge o viteză maximă de 24 de noduri (45 km/h) și are o rază operațională de 8.300 de kilometri și o anduranță de 21 de zile pe mare.
Nava vine și cu un tun MKE 76/62 mm, precum și un tun antiaerian Aselsan GOKDENIZ calibru 35 mm. Aici mai multe detalii tehnice despre navă.