De ce in Romania ouale costa mai mult decat in Germania sau SUA?
Trebuie sa spun ca sunt unul dintre cei care stau la oras insa au bunici la tara si prin urmare, nu prea cumpar din comert unele produse alimentare iar printre produsele pe care nu le cumpar se afla si ouale. Cum peste cateva zile sarbatorim Pastele si intrand astazi intr-un hipermarket, de curiozitate am aruncat o privire asupra raftului cu oua si am vazut ca in medie, un ou costa 0,65-0,7 ron. Exista si o oferta speciala la 0,56 ron insa nu stiu de ce, cat am stat eu pe acolo nimeni nu a tinut sa profite de oferta respectiva.
Ajuns acasa, am intrat pe net sa vad cat costa un ou in celelalte tari dezvoltate si iata ce am gasit. Dupa cum se poate vedea in graficul de mai jos, in SUA, in luna februarie, pretul mediu la producator (nu in magazine) a fost de aproximativ $0.80 per 12 bucati (o duzina, dz) ceea ce inseamna $0.066 per bucata sau 0.21 bani. Este vorba de oua normale si nu de cele ecologice. Pretul de retail (in magazine) a fost de $1.5/12 bucati in timp ce ouale ecologice costau maxim $2.93/12 buc (sursa). In Germania, pretul mediu la producator a fost de 6.6 eur/100, respectiv 0.066 eur/buc sau 0.27 ron.
In Romania, in luna februarie pretul mediu la producator a fost de aproximatov 0.3 ron per bucata fara TVA, urmand sa scada la 0.27 in preajma Pastelui, scadere datorata unei productii foarte bune de oua. Comparati acest pret cu cele din USA si Germania si veti vedea ca in Romania, preturile sunt cel mult egale cu cele din tarile dezvoltate desi salariul mediu este de cel putin 5 ori mai mic. Gasiti mai jos graficul despre care vorbeam (sursa).
Si pentru a duce lucrurile pana la capat, am dorit sa vad cum a evoluat pretul oualor in Romania ultimilor ani. Toata lumea stie ca de la Revolutie incoace, atat producatorii cat si comerciantii cresc complet nejustificat preturile in preajma sarbatorilor insa nu mi-am imaginat ca pretul poate varia atat de mult. Graficul de mai jos arata extrem de clar specula de-a dreptul nesimtita pe care toti jucatorii implicati (producatori, distribuitori, comercianti) o practica de sarbatori.
Citeste restul articolului si comenteaza pe Khris, un blog cu atitudine.