Sari direct la conținut

De ce nu a recuperat Fiscul banii datorati de condamnatii Catalin Voicu, Gigi Becali si Relu Fenechiu. Plus: Adrian Nastase si Antonie Solomon au platit tot, iar de la Sorin Apostu a fost recuperata cea mai mare parte a prejudiciului

HotNews.ro

Fiscul nu a recuperat nimic din banii pe care Gigi Becali, Teia Sponte, Catalin Voicu si Gheorghe Simoiu – un afacerist din Targoviste, trebuie sa ii plateasca statului roman in urma unor decizii definitive ale instantelor. La Voicu si Simoiu, agentii Fiscului nu au gasit nimic in conturi si nici proprietati personale, in timp ce in cazul Becali – Sponte procedura de confiscare a banilor existenti in conturi dureaza din iunie 2013. In schimb, agentii ANAF au recuperat integral banii de la Adrian Nastase, Antonie Solomon, si aproape integral de la Sorin Apostu. Cazul Relu Fenechiu e mai complicat.

  • HotNews.ro a trimis, pe data de 27 noiembrie 2014,  8 solicitari in baza legii 544/2001 referitoare la recuperarea prejudiciului in cazurile lui Sorin Apostu (fost primar al Clujului, prejudiciu de 272.858,70 lei), Adrian si Dana Nastase (prejudiciu 1.824.303 lei), Antonie Solomon (fost primar al Craiovei, prejudiciu 50.000 de euro), Catalin Voicu (prejudiciu 200.000 de euro si 119.000 lei), Dan Pasat (fost deputat, prejudiciu 1.836.608,  lei) si al lui Dumitru Boriga (fost primar al municipiului Targoviste, prejudiciu 95.000 de euro).

In ce stadiu sunt procedurile de confiscare de la diversi condamnati definitiv

Dosarul Zambaccian 1, in care Adrian Năstase şi Daniela Năstase au fost condamnati definitv in ianuarie 2014 la plata catre statul roman la sumei de 1.824.303,72 lei. ANAF arata intr-un raspuns la o solicitare HotNews.ro ca suma a fost recuperata integral.

Dosarul fostului parlamentar Dan Păsat, care in urma unei sentinte definitive a Inaltei Curti din decembrie 2013 trebuie sa plateasca 1.836.608 lei: ANAF a raspuns ca „procedura este în curs de derulare”. Dat fiind ca ANAF nu a gasit bani in conturile lui Pasat, agentii Fiscului au pus sechestru pe actiunile detinute de acesta si „au instituit măsuri asigurătorii asupra a 23 terenuri care însumează 108,12 hectare”.

Cazul fostului parlamentar Cătălin Voicu, condamnat definitiv in aprilie 2013 la plata a 119.000 lei şi 200.000 Euro. Fiscul sustine ca nu a gasit bani in conturile lui Voicu si nici bunuri mobile sau imobile în proprietatea acestuia. Ca urmare, „organele fiscale teritoriale derulează alte demersuri specifice pentru recuperarea debitelor”.

Cazul George Becali şi Teia Sponte, condamnati definitiv in iunie 2013 la plata a 1.700.000 euro. Desi procurorii DNA au sechestrat banii existenti in conturile celor doi la BCR inca de la inceperea dosarului, banii nu au ajuns nici acum in bugetul statului. ANAF arata, intr-un raspuns la o solicitare HotNews.ro, ca „s-au intreprins demersuri către banca depozitară, în vederea transferului sumei indisponibilizate prin Ordonanţa Parchetului de pe lânga Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – DNA”.

Cazul Sorin Apostu (fost primar al Clujului), condamnat definitiv in iulie 2014 la plata a 545.717,40 lei. ANAF arata intr-un raspuns pentru HotNews.ro ca până in prezent a fost încasată suma de 392.386,65 lei, iar restul de 153.330,75 lei „va fi încasată în perioada următoare prin procedurile de executare silită prevăzute de Ordonanţa Guvernului nr 92/2003 privind Codul de procedură fiscală”.

Cazul Antonie Solomon (fost primar al Craiovei), condamnat definitiv in septembrie 2013 la plata a 50.000 euro. ANAF arata ca suma o fost recuperata integral.

Cazul Gheorghe Simoiu (complice al lui Gabriel Boriga, fost primar in Targoviste), condamnat definitiv in iunie 2014 la plata a 382.813 lei. ANAF arata ca omul de afaceri targovistean nu are nici bani in conturi si nici alte bunuri, in afara unui automobil Audi pus sub sechestru. Mai mult, Simoiu nu are nici contract de munca, astfel incit pina acum Fiscul nu a incasat nici o suma de bani de la acesta. „Până la data prezentei nu a fost încasată nicio sumă, urmând a se continua executarea silită până la recuperarea sumelor”, arata ANAF in raspunsul la solicitare HotNews.ro.

Cazul Relu si Lucian Fenechiu, condamnati definitiv in ianuarie 2014 la plata catre compania SC Servicii Energetice Moldova S.A. a sumei de 5.672.081 lei. Fiscul arata ca a recuperat cheltuielile judiciare de 25.000 de lei, dar nu are dreptul sa recupereze suma de 5,6 milioane lei, aceasta nefiind datorata statului, ci unei firme la care statul roman este actionar majoritar.

„Titlul executoriu menţionat mai sus cuprinde o creanţă ce derivă dintr-un prejudiciu adus SC Servicii Energetice Moldova S.A şi nu îndeplineşte condiţia pentru a fi calificată creanţă fiscală în sensul art. 110 pct. 3 lit. h din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003. În consecinţă, procedura de executare silită nu se circumscrie dispoziţiilor art. 136 -171 din ordonanţa menţionată mai sus ci prevederilor art. 622 şi următoarelor din CPC”, se arata in raspunsul ANAF la o solicitare HotNews.ro.

Fiscul si recuperarea banilor de la condamnati

Reamintim ca Expert Forum si HotNews.ro au atentionat recent ca ANAF a pus in aplicare intre 5 si 8% din totalul hotararilor judecatoresti definitive in cauze penale, prejudiciul recuperat fiind mic in raport cu valoarea totala a sumelor pe care statul ar fi trebuit sa le recupereze de la diversi condamnati.

„Rata mica a punerii in executare de catre ANAF a deciziilor definitive de executare e un motiv de ingrijorare atat pentru reprezentanti ai sistemului judiciar, cat si pentru observatori externi. Se invoca deficiente procedurale legate de responsabilitatile actorilor institutionali in procedura punerii in executare a deciziilor definitive. Au existat si discutii legate de prescriptibilitatea sau nu a punerii in executare a masurii confiscarii, discutii finalizate in sensul inprescriptibilitatii. Este urgent sa se elimine aceste deficiente procedurale, pentru ca nepunerea in executare a deciziilor de confiscare elimina un element esential al deciziilor de condamnare. Este inacceptabil ca prin (in)actiunea unei institutii executive sa se altereze o decizie definitiva a puterii judecatoresti”, se arata intr-o analiza Expert Forum.

Multumiri Expert Forum, care ne-a asistat in acest demers.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro