De ce nu este bine să verifici telefonul cum te trezești dimineața și cu ce înlocuiești acest obicei
Te-ai întrebat vreodată ce se întâmplă în corpul tău atunci când îți verifici telefonul în primele minute după ce te-ai trezit? Iată de ce ar trebui să eviți să faci asta și cum poți face acest lucru posibil.
Primul lucru pe care îl fac majoritatea oamenilor dimineața imediat după ce se trezesc este să-și verifice notificările primite peste noapte. Sună alarma, te rostogolești în pat ca să o oprești și ochii îți cad pe notificările primite în timpul nopții. Deși îți propui să răspunzi repede mesajului de la mama ta și să pui apoi telefonul deoparte, nu reușești. Te atrage cerculețul roșu care anunță că ai și e-mail-uri necitite. Ești curios, așa că intri și acolo. Un e-mail te anunță că fișierele trimise prin transfer sunt pe cale să expire. Te enervezi și îl anunți pe destinatar să se miște mai repede. Înainte de a recunoaște, primele 30 de minute pe care le-ai fi putut petrece trezindu-te calm s-au dus. Ești la curent cu noutățile, dar te simți deja iritat, anxios și frustrat înainte de te spăla pe dinți.
Telefoanele ne afectează întreaga viață
Potrivit unui studiu realizat de IDC, aproximativ 80% dintre utilizatorii de smartphone-uri își verifică telefoanele mobile în primele 15 minute după trezire în fiecare dimineață. Este evident că oamenii nu au niciun control asupra dispozitivelor lor în zilele noastre, ceea ce le poate afecta negativ și sănătatea, și productivitatea.
„Acest lucru ne privează de a începe dimineața cu noi înșine, departe de zgomotul lumii. Ne expune la informații negative sau stresante. Cu toții ar trebui să ne începem diminețile în așa fel încât să ne auzim propriile gânduri și să ne simțim propriile sentimente”, spune Annisa Pirasteh, proprietara unui centru de terapie și wellness din Atlanta.
Dar te-ai întrebat vreodată ce se întâmplă cu corpul tău atunci când îți verifici telefonul în primele minute după ce te-ai trezit?
Obiceiul de a-ți verifica telefonul cum te trezești face mult rău corpului
Iată 3 dintre cele mai importante motive care să te convingă să renunți la acest obicei extrem de nociv.
Motivul 1: îți crești nivelul de stres și anxietate
Să o luăm logic. Când te trezești și te uiți pe telefon ești imediat bombardat de mesaje noi, e-mail-uri și liste de to-do-uri, dar și alți stimuli care te stresează și îți cresc nivelul de anxietate. Un studiu de la Universitatea din Göteborg, Suedia, a măsurat efectele utilizării smartphone-urilor asupra oamenilor în vârstă de 20 de ani pe parcursul unui an. Studiul a arătat că utilizarea susținută a telefonului mobil a fost direct corelată cu creșterea cazurilor de depresie atât la bărbați, cât și la femei.
Așadar, dacă vrei să eviți să-ți începi ziua simțind stres, anxietate și furie, nu-ți mai verifica notificările de pe telefon de cum te trezești. Alege o modalitate mai liniștită de a-ți începe ziua, stând câteva minute doar tu și gândurile tale și ziua ta va fi mult mai bună.
Motivul 2: timpul și atenția îți sunt furate
Verificând rețetele sociale, e-mailul sau mesajele la primele ore ale dimineții permiți, de fapt, opiniilor altor oameni, cererilor lor și mesajelor diverse să-ți deturneze atenția de la ceea ce într-adevăr contează pentru tine. Gândurile tale, ideile tale și concentrarea pe ceea ce te interesează sunt deturnate de toate acele notificări cu care decizi să-ți începi diminețile.
E ca și cum ai lăsa sute, poate milioane de oameni în casa ta, fiecare spunându-și propriile cereri și opinii în gura mare. Și asta la prima oră a dimineții! Făcând asta, mintea ta va fi ocupată cu lucrurile din agenda altora. Începe-ți ziua gândindu-te la propriile obiective, idealuri și acțiuni, nu-i lăsa pe alții să te forțeze – căci practic asta se întâmplă – să reacționezi la obiectivele lor.
În afară de atenția care îți este furată, și timpul pentru tine se reduce. Deși îți spui în minte că doar 5 minute te uiți pe telefon ca să verifici o notificare, aceste 5 minute se transformă cât ai clipi în 15, apoi în 30. Înainte să-ți dai seama, ești deja în întârziere. Adică îți începi ziua pe fugă, grăbit și stresat.
Cum crezi că ar arăta ziua ta, dacă ai decide să folosești diminețile pentru a citi, a medita, pentru a-ți face ordine în lista de to-do a zilei sau chiar pentru a-ți bea liniștit cafeaua ori pentru un mic-dejun savuros? Spre deosebire de verificarea telefonului, aceste activități scad stresul, te ajută să devii mai concentrat și mai productiv, și îți oferă claritate în gândire. Ar fi un început de zi mult mai bun.
Motivul 3: creierul rămâne setat pe distragerea atenției tot restul zilei
Sunt unii care își încep dimineața tot pe telefon, dar făcând activități care îi distrag de la ziua care începe, cum ar fi să se joace un joc. Sau să dea scroll pe rețelele de socializare. Începi ziua distras, dai tonul unei zile în care vei fi distras până la capăt! Majoritatea oamenilor sunt convinși că pot trece fără probleme de la distragere la concentrare intensă, dar se înșală. Potrivit dr. Nikole Benders-Hadi, „supraîncărcarea de informații care te lovește înainte de a fi complet treaz interferează cu capacitatea ta de a organiza sarcinile zilei.” Cu alte cuvinte, pe tot parcursul zilei, suntem distrași mult mai repede ceea ce va pune bețe-n roate productivității.
Ce să faci ca să scapi de obiceiul acesta
Atunci când verifici rețelele de socializare sau e-mailul, creierul tău eliberează dopamină – o substanță chimică eliberată de neuroni care este cunoscută ca făcând parte din grupul hormonilor „fericirii”. Creierul tânjește după dopamină exact așa cum copil tânjește după bomboane, așa că va stimula repetarea comportamentelor care au dus la eliberarea de dopamină.
Cu alte cuvinte, atunci când îți începi ziua defilând prin e-mail sau pe rețelele de soacilizare, creierul te va stimula să repeți acest comportament pe tot parcursul zilei, deoarece știe că se va simți repede mai bine (mai ales atunci când munca este mai puțin stimulativă sau devine prea provocatoare). Așadar, duci o luptă împotriva poftelor creierului tău – ceea ce nu este o bătălie ușor de câștigat.
Și totuși, iată câteva metode care te-ar putea ajuta să scapi de obiceiul acesta dăunător:
1)Folosește un ceas deșteptător în locul telefonului mobil: poate fi unul cu cheie, ca pe vremea bunicilor, sau unul electronic, cu funcția de deșteptător. Orice e mai bine decât propriul telefon.
2)Pune telefonul la încărcat peste noapte în altă cameră decât cea în care tu dormi: asta se reduce mult posibilitatea să te trezești că-l iei la butonat cum faci ochi. Vei putea moțăi, gândindu-te la ale tale. Și ca să fie și mai bine, oprește-l sau activează-i funcția de sleep sau avion, ca să fii sigur ca nu te va deranja nici zgomotele de notificări pe care le poate face din cealaltă cameră.
3)Asigură-te că știi ce altceva ai putea face dacă telefonul tău e în altă cameră când te trezești: dacă nu ai cu ce să înlocuiești obiceiul de a-ți verifica telefonul la prima oră, te veți plictisi și vei fi atras din nou de verificarea rețelelor sociale sau a e-mail-lui. Prin urmare, fă o listă cu cel puțin 7 lucruri pe care le-ai putea face în loc. De exemplu, poți utiliza timpul liber suplimentar pentru: conectarea cu soția sau copiii, exerciții de înviorare, meditație, citit, organizarea planului zilei, o cafea sau un mic-dejun, scrierea în jurnal, stabilirea de obiective.
Apoi, alege câte una dintre aceste activități în fiecare zi și folosește-le în loc de a-ți verifica telefonul. „E deja o schimbare dacă noua ta activitate de dimineață este să te ridici din pat, să mergi la baie, să-ți faci nevoile, apoi să te gândești la ce vrei tu înainte de a face absolut orice altceva”, spune Naz Beheshti, fondatoarea unei corporații de wellnes.
4)Pune-ți pe wall-ul telefonul sau pe ecranul de blocare un mesaj inspirațional: asta dacă nu reușești să renunți la telefon ca instrument de deșteptare dimineața. Orice te ajută ca atunci când oprești alarma să nu te arunci în verificarea telefonului – „Ai promis că stai departe de telefon” sau „Stai de vorbă cu soția” ori „Ce-ai zice de niște roșii cu brânză și busuioc?”
5)Pune-ți aplicațiile de la care poți primi notificări departe de ecranul de pornire: asta te ajută ca atunci când oprești alarma să nu vezi toate semnalele de notificări primite, pentru că aplicațiile care pot să-ți strice starea de zen sunt pe al treilea, poate chiar al patrulea perete. Departe, da?
Amintește-ți că modul în care îți începi ziua dă tonul pentru restul zilei, așa că asigură-te că o începi bine.
Sursa foto: Dreamstime.com