De ce nu mai jubilează Rusia după taxele vamale impuse de SUA. Kremlinul vorbește de o situație „foarte tensionată”

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat luni că autoritățile ruse responsabile de economie monitorizează îndeaproape situația provocată de scăderea prețurilor la petrol, pe care a descris-o drept „foarte tensionată” în condițiile în care exporturile de petrol și țiței sunt foarte importante pentru Moscova, relatează Reuters.
Prețurile la petrolul au scăzut cu 7% vineri, după ce China a majorat taxele vamale aplicate produselor din SUA, escaladând un război comercial care i-a determinat pe investitori să ia în calcul o probabilitate mai mare de recesiune. Săptămâna trecută, prețurile pentru țițeiul Brent și WTI au scăzut cu 10,9%, respectiv 10,6%.
Vânzările de petrol și gaze naturale reprezintă o treime din veniturile bugetului federal al Rusiei.
Aceste vânzări au scăzut cu aproape 10% în primul trimestru al anului, ajungând la 2,64 trilioane de ruble (30,59 miliarde de dolari), pe fondul scăderii prețurilor globale ale petrolului și al întăririi rublei.
„Desigur, monitorizăm foarte atent situația, care este caracterizată în prezent ca fiind extrem de turbulentă, tensionată și încărcată emoțional”, a declarat Dmitri Pesko în cadrul unei conferințe de presă zilnice cu jurnaliștii acreditați pe lângă Kremlin.
El a pus această „turbulență” pe seama deciziei președintelui american Donald Trump de a impune taxe vamale unor țări din întreaga lume, chiar dacă Rusia a fost exceptată de administrația Trump.
„Situația din economia globală… este foarte, foarte tensionată și plină de așteptări negative, atât în rândul comunității de experți, cât și a actorilor din piețe”, a spus el.
Dmitri Medvedev jubila după ce Trump și-a anunțat taxele vamale
Comentariile lui Peskov vin după ce Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei și unul dintre cei mai influenți oficiali de la Moscova, a salutat vinerea trecută într-o postare euforică taxele vamale impuse de Trump.
„În prezent, Rusia aproape că nu mai face comerț cu SUA și UE, aproape tot comerțul fiind supus sancțiunilor. Cu toate acestea, economia noastră crește acum cu 3%”, a scris Medvedev, într-un mesaj publicat pe rețeaua de socializare „X”.
„Vom urma sfatul lui Lao Tzu și vom sta lângă râu, așteptând ca trupul inamicului să plutească pe lângă noi. Cadavrul în descompunere al economiei UE”, a adăugat oficialul rus.
Agenția Reuters amintește luni că tendința de scădere a prețurilor la petrol va fi exacerbată de faptul că grupul de state OPEC+, care reunește Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și aliații săi, inclusiv Rusia, a decis să accelereze planurile de creștere a producției de țiței.
Banca centrală a Rusiei a declarat miercuri că majorările taxelor vamale din partea SUA ar putea încetini economia globală, iar prețurile petrolului ar putea rămâne sub nivelul estimat timp de mai mulți ani, ca urmare a cererii globale reduse.
„Autoritățile noastre economice monitorizează foarte atent această situație și, desigur, fac și vor face tot ce este necesar pentru a minimiza consecințele acestei furtuni economice internaționale asupra economiei noastre”, a spus Peskov.