Sari direct la conținut

Plafonarea prețurilor la energie până la finalul anului este „o idee prostească”. Experții spun că cei mai afectați vor fi consumatorii

HotNews.ro
Facturi la energie. Foto: Shutterstock
Facturi la energie. Foto: Shutterstock

Guvernul vrea să prelungească plafonarea prețurilor la energie până la finalul anului, însă specialiștii atrag atenția că aceasta este o idee foarte proastă, în condițiile în care în perioada iernii atât prețurile, cât și consumul sunt la niveluri ridicate. Tot consumatorii sunt cei care vor avea cel mai mult de suferit.

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat joi că actuala schemă de plafonare a prețurilor la energie și gaze va continua și după 31 martie, iar una dintre variante este prelungirea ei până la finalul acestui an.

„Este o varianta în care am putea prelungi nu pentru 3 luni, ci pentru tot anul actuala schemă de plafonare a prețurilor la energie și gaze”, a declarat premierul Marcel Ciolacu, înainte de ședința de Guvern.

„O măsură care poate fi populistă sau prostească”

Întrebat dacă această măsură este una corectă, Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, a răspuns:

„Corectă sigur nu e. Poate fi populistă sau prostească. Sunt multe considerente care susțin ceea ce am spus. În primul rând anul gazier peste tot în Europa este aprilie 2025 – aprilie 2026. Asta înseamnă că rezervările de capacitate de transport, rezervările de capacitate de înmagazinare, serviciile de distribuție se încheie pe o astfel de perioadă și orice reglementare care nu ține seama de această situație determină costuri suplimentare care ajung să fie decontate de către consumatori (sau avantajele oferite de stat să fie speculate de furnizori în detrimentul consumatorilor).

În al doilea rând, nu poți să faci o liberalizare în momentul în care prețurile sunt la nivel maxim și de asemenea consumurile, adică în plină iarnă”, a spus Chisăliță.

Consiliul Concurenței spune că 1 aprilie ar fi fost un moment bun pentru liberalizare

Această idee a fost susținută și de Dan Pascu, vicepreședintele Consiliului Concurenței, care a susținut că cel mai bun moment pentru liberalizare ar fi fost 1 aprilie.

De altfel, când a fost instituită schema de plafonare, în 2022, momentul liberalizării a fost ales în primăvară deoarece este perioada cu cele mai mici prețuri din an.

„Credem că un termen bun ar fi fost 1 aprilie. Lucrurile nu stau ca atunci când prețurile au fost plafonate. Dacă o facem peste șase luni (liberalizarea – n.r.), intrăm în iarnă, iar apoi o altă prelungire până anul viitor ar însemna 12 luni de prelungire, ceea ce este prea mult din perspectiva autorității de concurență”, a spus Pascu, în cadrul unei conferințe pe teme de energie.

„Furnizorilor li se atrofiază mușchii concurențiali, nu e bine. Avem o problemă și la nivelul consumatorului casnic, în ceea ce privește pregătirea lui să ia parte la piață”, a continuat el.

Reprezentantul Concurenței a citat un raport din piața gazelor, potrivit căruia doar 43% dintre consumatorii casnici au optat pentru dreptul de eligibilitate, adică de a încheia un contract pe piața liberă, iar, din cei 43%, 91% au rămas la același furnizor.

„Prin plafonarea prețurilor, situația nu va deveni mai bună”, a mai spus Pascu.

Guvernul a mai făcut în trecut greșeala de a liberaliza piața la 1 ianuarie

Guvernul mai făcut o dată, în trecut, greșeala de a liberaliza piața de energie la 1 ianuarie în anul 2021 și a ieșit haos, a amintit Chisăliță.

„Liberalizarea trebuie pregătită din timp, nu în luna decembrie, când toată lumea e în concediu, se pregătește de Crăciun, apoi de Revelion, iar după 1 ianuarie nu știm ce se întâmplă”.

În opinia sa, cel mai mult au de suferit consumatorii, dar în același timp sunt și alte entități care au de suferit, unii furnizori.

„Plafonarea a fost pentru unii mumă, pentru alții, ciumă. Unii au făcut profit uriaș, alții sunt în pragul insolvenței”, a precizat specialistul.

Întrebat ce crede că se va întâmpla totuși cu plafonarea, el a răspuns: „Feelingul meu este că se va prelungi până după alegeri, apoi Dumnezeu cu mila, cum s-a mai întâmplat și în alte dăți”.

Sursa foto: Dreamstime

INTERVIURILE HotNews.ro