Sari direct la conținut

De ce s-a alăturat România statelor UE care nu susțin revizuirea tratatelor așa cum vor Macron și von der Leyen

HotNews.ro
Klaus Iohannis, la Consiliul European, Foto: Consiliul European
Klaus Iohannis, la Consiliul European, Foto: Consiliul European

România nu exclude, dar nu vrea acum. Un demers de revizuire a tratatelor UE așa cum vor președintele francez Emmanuel Macron și șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, implică riscul de a întârzia găsirea unor soluții concrete la așteptările imediate ale cețățenilor în contextul actual geopolitic, susțin oficialii de la București.

România s-a asociat cu alte 12 state membre – Bulgaria, Croația, Rep. Cehă, Danemarca, Estonia, Finlanda, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Slovenia și Suedia – care nu susțin declanșarea imediată a procedurii de revizuire a tratatelor UE, ca urmare a apelului Parlamentului European în urma Conferinței privind viitorul Europei (CoFE), cel mai amplu proces de consultare publică a cetățenilor europeni.

MAE: Progrese importante pot fi realizate și în cadrul actual al Tratatelor UE

„România, alături de alte state membre, consideră că prioritatea, la acest moment, trebuie să fie acordată aspectelor concrete care preocupă cetățeanul european, așa cum au reieșit din dezbaterile CoFE, cu accent pe relansarea economică post-criză, crearea de locuri de muncă, un proces echitabil de tranziție climatică, sisteme performante de sănătate, acțiunea energică a UE în vecinătate, mai ales în contextul evoluțiilor actuale și impactului negativ generate de războiul ilegal declanșat de Rusia împotriva Ucrainei. Progrese importante pot fi realizate și în cadrul actual al Tratatelor UE și, așa cum a reieșit din dezbaterile CoFE, cetățenii europeni sunt preocupați prioritar de aspectele concrete menționate mai sus”, se arată într-o precizare a Ministerului Afacerilor Externe.

Modificarea Tratatelor UE, susține MAE, este „un exercițiu deosebit de complex, laborios și de lungă durată, care presupune un efort concentrat al instituțiilor europene și al statelor membre, ceea ce ar putea afecta capacitatea UE de a da un răspuns rapid și eficient la preocupările prioritare pentru cetățenii europeni anterior menționate, transmise de aceștia în cadrul CoFE”.

Potrivit sursei citate, România consideră util, în context, un proces de reformă care să dea prioritate preocupărilor și așteptărilor presante ale cetățenilor europeni, astfel cum au fost exprimate în cadrul Conferinței.

„Propunerile care nu sunt analizate suficient, implică riscul de a abate energia şi voința politică de la identificarea unor soluții concrete pentru preocupările la care cetățenii europeni așteaptă răspunsuri imediate și de la provocările geopolitice urgente cu care se confruntă Europa în prezent”, susține MAE.

Oficialii de la București afirmă că documentul semnat de România și celelalte 12 state membre UE „propune o abordare graduală, care prioritizează răspunsul ce poate fi dat de UE în viitorul apropiat necesităților presante ale cetățenilor europeni exprimate în cadrul Conferinței, plecând de la analizarea atentă a rezultatelor CoFE, în paralel cu analizarea tuturor opțiunilor juridice care să ducă la o acțiune mai eficientă la nivel european, ceea ce nu înlătură perspectiva unei modificări a Tratatelor UE”.

„Astfel, documentul menționează că nu se exclude nicio opțiune, pentru a veni în întâmpinarea ideilor și preocupărilor cetățenilor”, mai precizează MAE.

Aproape jumătate din statele membre, în opoziție cu Macron și von der Leyen

Președintele francez Emmanuel Macron și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-au declarat luni în favoarea modificărilor tratatelor europene pentru a face UE mai „eficientă și independentă”, propunere care se confruntă deja cu opoziție din partea a aproape jumătate din statele membre.

Demersul vine în contextul în care Parlamentul European a decis să sprijine, cu largă majoritate, propunerile Conferinței pentru viitorul Europei, un amplu proces de consultare a cetățenilor UE. Pe baza solicitărilor cetățenilor, eurodeputații au făcut apel în mod oficial pentru modificărea tratatelor Uniunii Europene.

Peste 300 de propuneri ale Conferinței pentru Viitorul Europei. DOCUMENT

Conferinţa privind viitorul Europei, un amplu proces de consultare cetăţenească lansat în urmă cu un an, a avut ca rezultat peste 300 de propuneri pentru reformarea Uniunii Europene, aprobate în cadrul unei ultime sesiuni plenare în Parlamentul European, care a făcut apel la revizuirea tratatelor.

„Orientarea subvenţiilor spre agricultura biologică”, „stabilirea de norme minimale comune în materie de îngrijire la nivelul UE” sau „desfăşurarea periodică de adunări ale cetăţenilor”: 325 de propuneri în 49 de categorii au fost reţinute la finalul acestei consultări lansate în primăvara lui 2021.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro