Sari direct la conținut

De ce se imbolnavesc nefumatorii de cancer pulmonar. Predispozitia genetica, un posibil raspuns

MedLive.ro

La nivel mondial, un sfert din pacientii cu cancer pulmonar nu au fost niciodata fumatori. 15% dintre barbatii si 53% dintre femeile care dezvolta acest tip de cancer nu au fumat niciodata, sau au fumat cel mult 100 de tigari de-a lungul vietii. Aparitia cancerului pulmonar la persoanele nefumatoare ar putea fi provocata de o gena, identificata recent de o echipa de specialisti de la Mayo Clinic College of Medicine din New York, relateaza BBC.

Ei spera ca cercetarile ulterioare sa deschida drumul atat pentru elaborarea de noi tratamente cat si pentru identificarea mai eficienta a persoanelor predispuse.

Cercetarea a fost efectuata in patru etape. Mai intai au fost prelevate mostre ADN de la 754 de persoane care au fumat mai putin de 100 de tigari pe parcursul vietii. Acestea au fost scanate cu atentie, pentru a evidentia variatiile genetice care ar putea favoriza aparitia cancerului pulmonar. Rezultatele au aratat ca doua dintre aceste variatii genetice ar putea constitui cheia problemei.

Urmatoarele etape ale cercetarii au confirmat rezultatele initiale. Au fost astfel identificate doua variatii ale cromozomului 13 care sporesc cu aproape 60% la nefumatori riscul de a dezvolta un cancer la plamani. Potrivit cercetatorilor, aceste variatii genetice ar altera expresia genei GPC5, care ar contribui la dezvoltarea cancerului la plamani la nefumatori.

Specialistii avertizeaza insa cacercetarea acestui fenomen nu este insa nici pe departe finalizata. “Sunt necesare studii suplimentare care sa confirme aceste observatii preliminare”, sustine dr. Ramaswamy Govindan, de la University School of Medicine din Washington. “Aceste noi descoperiri ar putea explica motivele aparitiei cancerului, dar mai e nevoie de multa munca pentru a intelege cu exactitate mecanismul prin care aceste varatii genetice se asociaza cu cresterea riscului de cancer pulmonar”, explica dr. Kat Arney, de la Centrul de cercetari oncologice din Marea Britanie.

Citeste tot articolul si comenteaza pe MedLive.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro