Sari direct la conținut

De ce se tem agențiile germane de securitate că Nord Stream va deveni inutilizabil pentru totdeauna

HotNews.ro
Gazoductul Nord Stream, Foto: STEFAN SAUER / AFP / Profimedia
Gazoductul Nord Stream, Foto: STEFAN SAUER / AFP / Profimedia

Agențiile germane de securitate se tem că Nord Stream va deveni inutilizabil pentru totdeauna, după infiltrații majore atât de la Nord Stream 1, cât și de la Nord Stream 2 în Marea Baltică, au declarat surse guvernamentale pentru cotidianul german Tagesspiegel, conform The Guardian.

Tagesspiegel citează surse guvernamentale care avertizează că mari cantități de apă sărată vor pătrunde în conducte și vor provoca coroziune dacă spărturile din cele două gazoducte nu vor fi reparate rapid.

Publicația germană mai scrie că, dată fiind complexitatea atacului, experții și oficialii din cercurile guvernamentale consideră că acesta ar fi putut fi executat doar de către un actor de stat.

Ministrul german al Apărării, Christine Lambrecht, a spus că Marina germană contribuie la ancheta privind scurgerile de gaz, adăugând că situația trebuie clarificată, iar responsabilii trebuie identificați rapid.

Trei scurgeri de gaz din conductele Nord Stream 1 şi 2 ce leagă Rusia de Germania prin Marea Baltică au fost semnalate în zonele economice exclusive ale Danemarcei şi Suediei, în apropierea insulei daneze Bornholm.

Livrările de gaz prin conducta Nord Stream 1 au fost oprite de Rusia luna aceasta, iar noul gazoduct Nord Stream 2 nu a fost dat în exploatare în urma sancţiunilor europene impuse Rusiei după invazia în Ucraina. Deşi scoase din funcţiune, cele două conducte au rămas pline cu gaz.

Uniunea Europeană a promis „cel mai ferm răspuns” la acest „sabotaj”, iar guvernul danez a calificat exploziile drept „acte deliberate”. Chiar dacă UE sau Danemarca nu au precizat pe cine consideră responsabil, Ucraina a afirmat că aceste scurgeri sunt un „act terorist planificat” de Rusia împotriva ţărilor europene.

De asemenea, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a acuzat miercuri că scurgerile de la conductele de gaze ce trec pe sub Marea Baltică sunt rezultatul unor acte de „sabotaj”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro