De ce sunt companiile aerospațiale îngrijorate de revenirea lui Trump la Casa Albă și ce solicită Europei
- Andrei Georgescu
Companiile aerospațiale au îndemnat guvernele europene să-și consolideze autonomia industriilor spațiale și de apărare și să adopte o poziție clară privind comerțul, în timp ce sectorul se pregătește pentru începerea celui de-al doilea mandat al lui Donald Trump în Statele Unite, potrivit Reutres.
Apărarea a devenit o prioritate pe agenda politică a Europei ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina din 2022 și a temerilor că Washingtonul ar putea reduce angajamentele față de securitatea europeană, în special după ce Donald Trump a fost ales noul președinte al SUA, scrie sursa citată.
Între timp, industria spațială europeană a demarat o nouă încercare de a reuni părți din industria sateliților care înregistrează pierderi în fața concurenței SpaceX a lui Elon Musk, iar firmele aerospațiale civile sunt îngrijorate de posibilele noi tarife.
Guillaume Faury, directorul general al Airbus, care a anunțat reducerea a 2.500 de locuri de muncă în sectorul spațial, a declarat, marți, că industria spațială europeană trebuie restructurată și consolidată.
„Suntem fragmentați într-o lume în care au apărut câțiva giganți, în special în SUA, dar și în China”, a declarat Faury la o conferință de presă găzduită de grupul de lobby din domeniul aerospațial și al apărării ASD Europe la Bruxelles.
Airbus AIR.PA și Thales Alenia Space, care includ Thales TCFP.PA din Franța și Leonardo LDOF.MI din Italia, au declarat că poartă primele discuții privind o posibilă asociere a activităților din domeniul sateliților, chiar dacă industria europeană de lansări dă semne de fragmentare, Italia urmând să părăsească operatorul Arianespace.
Potrivit unor persoane familiarizate cu subiectul, citate de Reuters, eforturile anterioare de colaborare în domeniul spațial au eșuat atunci când Comisia Europeană a semnalat că se opune din motive de concurență.
Directorul general al Airbuscare care săptămâna trecută a declarat că activitățile lui Elon Musk, de la rachete la sateliți, nu ar trece testul antitrust al Europei, a solicitat autorităților de reglementare să folosească piața globală ca punct de referință, mai degrabă decât să păstreze doar concurența în interiorul Europei. „Concurența este importantă, dar scara este, de asemenea, foarte importantă”, a spus el.
Micael Johansson, CEO al firmei suedeze de apărare Saab SAABb.ST, a declarat că națiunile europene trebuie, de asemenea, să colaboreze mai mult în domeniul apărării și să cumpere mai mult de la furnizorii europeni.
Cheltuielile UE pentru apărare au crescut cu 31% din 2021 și se așteaptă să ajungă la 326 miliarde de euro în 2024, potrivit noilor date ale Agenției Europene de Apărare. Asta reprezintă 1,9% din produsul intern brut al Uniunii Europene. Trump a declarat că va insista ca membrii NATO să cheltuiască mai mult pentru propria apărare, sugerând o țintă de 3% din PIB.
Potrivit Reuters, în mod tradițional, a fost necesar pentru companiile europene de armament să jongleze cu prioritățile principalilor lor plătitori naționali și cu scara transfrontalieră necesară pentru a concura la nivel global cu rivalii americani.
Fără mai multă colaborare, „nu vom deveni niciodată un concurent în comparație cu SUA și alți jucători”, a spus CEO-ul firmei suedeze de apărare.
În ceea ce privește comerțul, Faury a declarat că așteaptă detalii cu privire la tarifele radicale semnalate de Trump în timpul campaniei sale electorale, dar este important ca Europa să fie clară cu privire la agenda sa comercială.