Sari direct la conținut

De la începutul anului, inflația în Rusia a depășit-o de zece ori pe cea europeană

HotNews.ro
Coronavirus Rusia, Foto: Sergei Savostyanov / TASS / Profimedia
Coronavirus Rusia, Foto: Sergei Savostyanov / TASS / Profimedia

Prețurile de consum în Rusia au crescut în luna iulie a.c. cu 0,4% față de luna precedentă, iar de la începutul anului cu 3%. În același timp, în țările membre ale Uniunii Europene în luna iulie s-a înregistrat o deflație de 0,2%, iar în primele șapte luni ale acestui an inflația a fost de numai 0,3% (mai scăzută de zece ori decât în Rusia), potrivit Rosbalt, citat de Rador.

Datele au fost furnizate de Rosstat (Serviciul Federal pentru Statistică de Stat), transmite Rosbalt.

Potrivit Rosstat, prețurile de consum în Rusia în intervalul 11-17 august nu s-au schimbat după deflația de 0,1% înregistrată cu o săptămână înainte (4-10 august). De la începutul lunii august prețurile de consum au scăzut cu 0,1%, iar de la începutul anului inflația a ajuns la 2,9%.

Anul trecut prețurile de consum au crescut cu 3%. Astfel, inflația de 3% în 2019 a fost a doua cea mai mică valoare a acestui indicator, înregistrată în întreaga istorie a Rusiei moderne. Minimul absolut fusese înregistrat la sfârșitul anului 2017 – 2,5%, iar în 2018 prețurile au crescut cu 4,3%. Ministerul Dezvoltării Economice al Federației Ruse, conform macro-prognozei actualizate, așteaptă o inflație anuală în Rusia până la sfârșitul acestui an de 3,5%. La rândul său, Banca Rusiei presupune că inflația la sfârșitul anului va fi de 3,8-4,8%.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro