Sari direct la conținut

De la Trump „ia partea inamicului” și până la „Ucraina are nevoie de gloanțe, nu de buletine de vot”. Reacțiile ucrainenilor după declarațiile președintelui SUA

HotNews.ro
De la Trump „ia partea inamicului” și până la „Ucraina are nevoie de gloanțe, nu de buletine de vot”. Reacțiile ucrainenilor după declarațiile președintelui SUA
Conferința de presă de sfârșit de an a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, la Kiev, în contextul invaziei Rusiei în Ucraina, 19 decembrie 2023. Sursa foto: Vladimir Sindeyeve/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Ucrainenii intervievați de Reuters au respins afirmațiile incisive pe care le-a făcut președintele american Donald Trump, spunând că nu au avut de ales decât să lupte împotriva Rusiei, în timp ce SUA, principala țară care îi susținea, a început discuțiile cu inamicul fără participarea Kievului.

Donald Trump l-a criticat marți pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski, acuzându-l că este vinovat pentru izbucnirea războiului cu Rusia, cerând organizarea de alegeri în Ucraina și susținând că actualul șef al statului se bucură de o popularitate de doar 4% – chiar dacă sondajele ucrainene arată contrariul.

Trump, acuzat că „ia partea inamicului”

În timp ce Zelenski susținea o conferință de presă în care îl acuza pe Trump că trăiește într-o „bulă a dezinformării”, ucrainenii din centrul Kievului s-au arătat profund consternați de noua abordare a Washingtonului, care era până acum cel mai important aliat al lor în contextul războiului cu Rusia.

„Cred că astea sunt politica greșită și acuzațiile eronate la adresa Ucrainei. Ei acuză victima, iar el (Trump, n.r.) ia partea inamicului nostru”, a declarat Oksana Krylova (50 de ani).

Singura opțiune a Ucrainei, consideră femeia, este să continue să lupte pentru supraviețuire. În 24 februarie se vor împlini exact trei ani de la momentul invaziei ruse.

„Nu avem altă opțiune, suntem forțați să o facem, altfel vom fi pur și simplu distruși”, a subliniat ea.

„Trebuie să contactăm Europa”

Ihor Vitek (54 de ani), un ofițer ieșit la pensie, s-a arătat de părere că Ucraina ar trebui să își urmeze propria politică, independent de SUA, și să încerce să obțină cât mai mult sprijin european cu putință.

„Dacă America nu vrea să ajute, atunci lăsați-o să rămână în propria sa sferă, lăsați-o să se ocupe de regiunea Indo-China, trebuie să contactăm Europa, în primul rând țările baltice, cu Polonia, și să ne apărăm interesele”, a declarat fostul ofițer.

Retorica din SUA și ceea ce ar putea însemna pentru perspectivele sprijinului american ar putea reprezenta un moment decisiv în război. Luptele se află într-o fază critică, pe o linie de front de 1.000 de kilometri.

Rusia ocupă aproximativ o cincime din teritoriul ucrainean, iar trupele sale înaintează încet, dar sigur, în estul țării invadate. Kievul și alte orașe sunt supuse constant atacurilor cu drone și rachete rusești. Milioane de oameni au plecat către alte zone ale Europei, inclusiv în România, pentru a scăpa de război.

„Alegerile în timpul războiului sunt imposibile”

Pentru unii ucraineni, deosebit de îngrijorător este apelul lansat de Trump către guvernul ucrainean pentru organizarea de alegeri, care nu au avut loc din cauza legii marțiale. Zelenski, a cărui cotă de încredere este la peste 50%, conform sondajelor de opinie invocate de Reuters, a promis că scrutinul se va desfășura după încheierea războiului, când va fi ridicată starea excepțională.

Locuitorii din Kiev pe care i-a intervievat Reuters și-au exprimat opoziția față de o eventuală organizare a alegerilor în timpul războiului.

„Alegerile în timpul războiului sunt imposibile. Mulți oameni au părăsit țara. Asta e o întrebare total irelevantă, să cheltui resurse pentru alegeri în timpul războiului”, a declarat Olha Yurkevych, o artistă în vârstă de 59 de ani.

Parlamentarii ucraineni au declarat în repetate rânduri că alegerile ar putea fi extrem de destabilizatoare și, de asemenea, expuse amestecului rusesc dacă sunt organizate în timpul războiului. Aceștia au invocat și probleme organizatorice, cum ar fi, de exemplu, cele referitoare la votul soldaților de pe front și al milioanelor de persoane strămutate în țară sau peste hotare.

Anton Hrushetskyi, director executiv al Institutului Internațional de Sociologie de la Kiev, susține că sondajele arată că majoritatea ucrainenilor sunt împotriva alegerilor în timpul războiului.

„Pentru ucraineni nu există nicio problemă de legitimitate acum… Există, desigur, niște voci izolate, dar sunt o minoritate absolută”, a afirmat el pentru Reuters.

Mai mulți primari, parlamentari și alți oficiali ucraineni au lansat apeluri pe rețelele sociale pentru a-i convinge pe cetățeni să arate unitate și să își exprime susținerea pentru președintele Zelenski.

„Este timpul să ne unim. Acum nu este momentul să ne pierdem încrederea în abilitățile noastre, în idealurile noastre și în țara noastră. Uniți suntem capabili de orice. Putem nu numai să rezistăm inamicului extern, ci și să depășim orice dificultăți”, a scris primarul din Harkov, Ihor Terekhov, pe Telegram.

„Ucraina are nevoie de gloanțe, nu de buletine de vot”, a declarat și președintele parlamentului ucrainean, Ruslan Stefanchuk.

Urmăriți cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro

INTERVIURILE HotNews.ro