Sari direct la conținut

Război în Ucraina, ziua 1092: Replici dure între Trump și Zelenski în timp ce relațiile SUA-Ucraina se înrăutățesc / Moscova îl laudă pe liderul de la Casa Albă / Nouă ofensivă rusă în Ucraina

Război în Ucraina, ziua 1092: Replici dure între Trump și Zelenski în timp ce relațiile SUA-Ucraina se înrăutățesc / Moscova îl laudă pe liderul de la Casa Albă / Nouă ofensivă rusă în Ucraina
Soldați ucraineni din Brigada 117 trag cu un obuzier D-30 în direcția Pokrovsk, regiunea Donețk, Ucraina, 17 februarie 2025. FOTO: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Președintele american Donald Trump a respins îngrijorarea Kievului cu privire la faptul că țara devastată de război a fost exclusă de la negocierile americano-ruse din Arabia Saudită, afirmând că a avut la dispoziție ani de zile pentru a încheia un acord „fără a pierde mult teren”, sugerând că Ucraina este de vină pentru conflictul sângeros început în urmă cu aproape trei ani. Liderul de la Casa Albă l-a ironizat pe omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, pe care l-a calificat drept un negociator slab şi „extrem de incompetent”. În Europa, o nouă reuniune de urgență va avea loc pe fondul discuțiilor ruso-americane, la summit-ul de la Paris România fiind reprezentată de președintele interimar, Ilie Bolojan.

Evenimentele de miercuri, ziua 1092 a războiului din Ucraina, LIVE:

Soldaților nord-coreeni desfășurați în regiunea rusă Kursk li s-a transmis că luptă împotriva forțelor sud-coreene, spun militarii luați prizonieri de armata ucraineană

Președintele Franței, Emmanuel Macron, și prim-ministrul Marii Britanii, Keir Starmer, vor merge săptămâna viitoare în vizită la Washington, în cadrul unei serii de întâlniri menite să contribuie la încheierea războiului declanșat de Rusia în Ucraina, a declarat miercuri, 19 februarie, consilierul american pentru securitate națională, Mike Waltz, potrivit The Guardian.

Zelenski, discuție cu secretarul general al NATO despre garanțiile de securitate. Președintele Ucrainei contează „pe unitatea Europei și pragmatismul Americii”

Zelenski se va întâlni joi cu emisarul SUA

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat că se va întâlni joi cu emisarul american Keith Kellogg.

Zelenski, în discursul său video de miercuri seară adresat națiunii, a declarat că speră într-o colaborare „constructivă” cu SUA.

„Mâine urmează să ne întâlnim cu generalul Kellogg și este foarte important pentru noi ca întâlnirea și activitatea noastră cu America în general să fie constructive. Împreună cu America și Europa, pacea poate fi mai fiabilă, iar acesta este obiectivul nostru”, a adăugat liderul ucrainean, potrivit The Guardian.

Planul oficialilor occidentali pentru „asigurarea” Ucrainei: Trupe europene în zone-cheie, dar nu în est / Monitorizare a frontierei și a spațiului aerian / Avioane SUA gata să intervină din România și Polonia

Zelenski: „Nu-i putem permite lui Putin să înșele din nou pe toată lumea”

Preșdintele Volodimir Zelenski spune că toți partenerii Ucrainei trebuie să „înțeleagă clar” că garanțiile puternice de securitate pentru Kiev reprezintă o prioritate pentru asigurarea unei păci cu Rusia.

Într-un mesaj publicat pe rețeaua de socializare X, președintele Ucrainei a anunțat că a avut discuții „bune și substanțiale” cu șeful NATO, Mark Rutte.

„Mesajele cheie se aliniază obiectivului nostru de a obține o pace garantată, nu doar o încetare temporară a focului”, a precizat liderul de la Kiev.

„Trebuie să existe siguranța că, în câteva luni sau ani, Putin nu se va întoarce cu războiul său”, a adăugat președintele ucrainean.

Zelenski nu s-a referit însă, în postarea lui, la ultimele acuzații făcute de Donald Trump, care a afirmat mai devreme că președintele Ucrainei este un „lider teribil de slab” și un „dictator fără alegeri”.

Trump „se aliază în mod deschis cu un criminal ca Putin”, acuză Schumer

Donald Trump este puternic criticat pentru abordarea lui față de președintele rus Vladimir Putin. Printre cei care au lansat astfel de critici cel mai recent se numără democratul Chuck Schumer, un politician care a fost anterior în conflict cu Trump.

Schumer a calificat drept „dezgustătoare” comentariile lui Trump, în care liderul american a părut să dea vina pe Ucraina pentru invazia declanșată de Rusia.

„Este dezgustător să vezi cum un președinte american se întoarce împotriva unuia dintre prietenii noștri și se aliază deschis cu un criminal precum Vladimir Putin”, a spus Scumer, citat de Sky News.

Cei doi au făcut adesea schimb de replici, în special atunci când Trump l-a etichetat pe Schumer, care este evreu, drept „palestinian” pentru că nu este de acord cu politica republicanului privind războiul din Fâșia Gaza.

O persoană a fost ucisă într-un atac ucrainean cu drone, afirmă guvernatorul regiunii Belgorod

O persoană a fost ucisă într-un atac cu drone ucrainene în regiunea Belgorod, situată la granița Rusiei cu Ucraina, a afirmat guvernatorul regional Viaceslav Gladkov, într-un comunicat pe Telegram, potrivit BBC News.

„În satul Kolykhalino, districtul Valuysky, un autobuz de serviciu a fost atacat de o dronă a Forțelor Armate Ucrainene”, scrie în comunicat.

Gladikov a precizat că o persoană a fost ucisă înainte ca medicii să ajungă la fața locului.

„Potrivit informațiilor preliminare, o altă femeie, aflată printre pasageri, a fost rănită”, a adăugat el.

Ucraina nu a comentat atacul.

Putin sugerează că Ucraina a coordonat cu aliați europeni atacul asupra oleoductului CPC

Președintele rus Vladimir Putin a sugerat miercuri că atacul ucrainean cu drone efectuat luni asupra unei stații de pompare a conductei petroliere Caspian Pipeline Consortium (CPC) a fost realizat de Ucraina în coordonare cu aliații săi europeni, scriu agențiile Reuters și EFE.

Prin oleoductul CPC companii occidentale, printre care se numără și cele americane Chevron și Exxon Mobil, exportă petrol extras din Kazahstan și transportat apoi prin Marea Neagră. Pare așadar de neînțeles decizia Ucrainei de a ataca această infrastructură și de a lovi astfel interese kazahe și americane, chiar dacă această conductă transportă și petrol rusesc.

Din acest motiv, considerând că nu ar putea fi o țintă, Rusia nici nu protejează cu sisteme antiaeriene infrastructurile conductei CPC, a explicat Putin într-o declarație acordată presei, la Sankt Petersburg.

„Aceasta nu este, în mod restrictiv, o instalație rusă, este o instalație a infrastructurii energetice internaționale”, a spus președintele rus, susținând că nu își dă seama care a fost raționamentul Kievului să atace această infrastructură, potrivit Agerpres.

El crede însă că a fost un atac în care armata ucraineană a fost asistată de aliați europeni, întrucât „astfel de atacuri sunt imposibile fără o recunoaștere spațială, iar Ucraina primește de la aliații săi occidentali date de înaltă precizie colectate de sateliți asupra țintelor”.

Atacul ucrainean a scos din funcțiune stația de pompare Kropotskinskaia, situată la aproximativ 200 de kilometri sud de orașul rus Rostov-pe-Don și care este una dintre cele mai puternice stații de-a lungul conductei petroliere ce leagă câmpul petrolier Tengiz din Kazahstan de orașul rus Novorossiisk situat pe țărmul Mării Negre.

Această conductă de 1.551 de kilometri transportă mai mult de două treimi din exporturile de petrol ale Kazahstanului, precum și petrol rusesc extras din regiunea Caspică. Operatorul conductei a estimat că în urma avariilor produse de atacul cu drone exporturile de petrol kazah ar putea fi diminuate cu aproximativ 30% în următoarele două luni.

Danemarca își crește cheltuielile pentru apărare cu 5,5 miliarde de lire sterline

Danemarca a anunțat că își mărește bugetul pentru apărare cu 5,5 miliarde de lire sterline în următorii doi ani pentru a remedia deficiențele militare, a anunțat miercuri prim-ministrul țării, potrivit Sky News.

Mette Frederiksen a afirmat că țara are nevoie de o „reînarmare masivă” pentru a evita războiul.

„Lumea pare neliniștită? Da. Există motive să credem că această situație se va termina curând? Nu”, a spus ea.

„Există un singur mesaj pentru șeful apărării: Cumpărați, cumpărați, cumpărați”, a adăugat premierul danez.

Danemarca și restul țărilor NATO au fost supuse presiunilor președintelui american Donald Trump pentru a-și spori capacitățile militare și a nu se mai baza pe banii americani.

Cele mai recente creșteri înseamnă că Danemarca va cheltui mai mult de 3% din PIB pentru apărare. Ghidul NATO sugerează că fiecare stat membru ar trebui să cheltuiască cel puțin 2% din PIB pentru apărare.

Ne vom apăra dreptul la existență – ministrul ucrainean de externe

Ministrul ucrainean de externe afirmă că poporul său și președintele Volodimir Zelenski „au refuzat să cedeze presiunii lui (Vladimir) Putin. Nimeni nu poate forța Ucraina să renunțe”.

Într-o postare pe rețeaua de socializare X, Andrii Sîbiga a scris că Ucraina „a rezistat celui mai îngrozitor atac militar din istoria modernă a Europei și celor trei ani de război total”.

„Ne vom apăra dreptul de a exista”, a insistat el, potrivit BBC News.

Reacția lui a venit la scurt timp după ce președintele american Donald Trump a atacat dur modul în care Zelenski conduce țara.

Președintele SUA, Donald Trump, a lansat un nou atac la adresa omologului ucrainean, Volodimir Zelenski, pe care l-a acuzat că este „un dictator fără alegeri”. Liderul american a menționat, totodată, că Washingtonul negociază „cu succes încheierea războiului cu Rusia”.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, l-a lăudat miercuri pe președintele american Donald Trump, spunând că acesta este primul lider occidental care a recunoscut deschis că sprijinul SUA pentru aderarea Ucrainei la NATO reprezintă principala cauză războiului, notează AFP.

Ucrainenii intervievați de Reuters au comentat declarațiile președintelui american Donald Trump, pe care l-au acuzat că „ia partea inamicului”, și au respins o eventuală organizare a alegerilor în timpul războiului, arătându-se totodată de părere că autoritățile de la Kiev ar trebui să facă eforturi pentru a obține cât mai mult sprijin european cu putință.

Ministrul german de externe Annalena Baerbock a respins miercuri afirmația președintelui american Donald Trump conform căreia Kievul a „început” luptele din Ucraina.

Într-un comunicat, citat de AFP, șefa diplomației germane a spus: „Nimeni în afară de (președintele rus Vladimir) Putin nu a început sau nu a dorit acest război în inima Europei”.

Ea a adăugat că „lucrăm cu toate forțele noastre pentru a consolida în continuare Ucraina”.

Cât adevăr este în ultimele declarații făcute de Donald Trump despre războiul din Ucraina

Ucraina nu a mai declanșat o alertă de raid aerian cu privire la apariția pe cer a avioanelor MiG-31 din 28 ianuarie. Iar chiar și în ianuarie, alarma nu a mai fost declanșată pentru MiG-uri timp de 20 de zile – între 8 și 28 ianuarie. O pauză atât de lungă este neobișnuită pentru aceste avioane ale Forțelor Aeriene Ruse, care efectuau atacuri relativ regulate inclusiv anul trecut, arată ediția în limba rusă a BBC.

Afirmațiile lui Putin privind noua ofensivă lansată dinspre regiunea Kursk sunt o „minciună” – oficial ucrainean

Kievul a calificat drept „minciună” afirmațiile lui Vladimir Putin privind noua ofensivă lansată în timpul nopții, dinspre regiunea Kursk, în regiunea ucraineană Sumî, informează AFP, citând un oficial ucrainean.

Citiți integral: Armata rusă a lansat o nouă ofensivă în Ucraina, din Kursk, anunță Putin. Kievul neagă vehement

Putin anunță că trupele ruse au intrat în regiunea Sumî din Ucraina în timpul nopții

Președintele rus Vladimir Putin a mai afirmat miercuri că o brigadă de trupe ruse a trecut pe teritoriul ucrainean în cursul nopții, sugerând un atac terestru asupra regiunii ucrainene Sumî pentru prima dată de când forțele ruse s-au retras de acolo, în 2022, scrie The Guardian.

„Mi s-a spus acum o oră că, în timpul nopții, luptători ai brigăzii 810 au trecut granița dintre Federația Rusă și Ucraina și au intrat pe teritoriul inamicului”, a spus Putin, în declarațiile sale care au fost televizate, referindu-se la o brigadă despre care presa de stat a scris că a fost desfășurată în regiunea rusă Kursk, în apropierea graniței cu regiunea ucraineană Sumî.

Ministrul german de externe, Annalena Baerbock, afirmă că „ne aflăm la o răscruce existențială pentru securitatea și pacea în Europa”, referindu-se la negocierile despre Ucraina.

Putin: Nu exclude nimeni Ucraina de la negocieri

Vladimir Putin a mai declarat miercuri că „nu exclude nimeni Ucraina” de la masa discuțiilor, adăugând că nu era nevoie de reacția „isterică” la tratativele de marți dintre oficialii americani și ceu ruși de la Riad, relatează Reuters și Sky News.

Putin a declarat: „Nu impunem nimic nimănui. Suntem pregătiți, am spus deja acest lucru de o sută de ori – dacă vor, vă rugăm să lăsați aceste negocieri să aibă loc și vom fi pregătiți să ne întoarcem la masă.”

Declarațiile liderului de la Kremlin au venit după întâlnirea dintre oficialii americani și cei ruși care a avut loc marți în Arabia Saudită pe tema încheierii războiului din Ucraina, dicuții la care Kievul și guvernele europene nu au fost invitate să participe.

Președintele rus a mai declarat că Donald Trump i-a spus că Ucraina va lua parte la viitoarele discuții.

El a mai spus că este bucuros să se întâlnească cu președintele american în urma convorbirii lor telefonice de săptămâna trecută, dar a adăugat că discuțiile trebuie încă să fie pregătite.

Putin: Rusia este pregătită să revină la negocierile privind Ucraina

Președintele rus Vladimir Putin a declarat miercuri că Moscova este pregătită să revină la negocierile cu privire la războiul din Ucraina, adăugând că o rezoluție pentru încheierea conflictului reprezintă o prioritate pentru Rusia, scriu Sky News și The Guardian.

În declarațiile lui de miercuri, citate de agenția de presă de stat TASS, Putin a precizat că scopul discuțiilor de marți dintre oficialii americani și cei ruși din Arabia Saudită a fost de a spori încrederea reciprocă.

Putin a mai declarat că delegația SUA a acționat fără părtinire sau judecăți de valoare.

Informațiile serviciilor secrete din SUA și state aliate arată că Vladimir Putin încă mai dorește să controleze toată Ucraina, au declarat patru oficiali occidentali din sectorul de intelligence și doi oficiali ai Congresului american pentru NBC News.

„Avem zero informații că Putin ar fi interesat de un acord real de pace în acest moment”, a afirmat unul dintre oficialii Congresului SUA, sub condiția anonimatului.

Camera Deputaților din Parlamentul României a adoptat legea care permite armatei să doboare dronele ce pătrund în spațiul aerian al țării, precum și legea privind desfăşurarea pe timp de pace a misiunilor militare în țară. Legile merg la votul final în Senat, iar apoi vor trebui promulgate de către președintele țării

O reprezentantă a guvernului francez a declarat că Parisul nu înțelege de ce președintele american Donald Trump a sugerat că omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, ar fi de vină pentru războiul din Ucraina, transmite Reuters.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat miercuri că armata Ucrainei este suficient de rezistentă, adăugând că majoritatea covârșitoare a ucrainenilor nu ar susține concesiile față de Rusia, informează Reuters.

„Armata este destul de rezistentă, și este cea mai rezistentă din Europa… și ne garantează posibilitatea de a vorbi cu demnitate și pe picior de egalitate cu alți parteneri – aliați sau nealiați”, a declarat Zelenski la televiziunea ucraineană.

Cota de încredere a lui Zelenski în Ucraina este 57%, arată cel mai recent sondaj. Trump tocmai declarase că e de doar 4%

Cifrele noului sondaj, citate de AFP, apar în contextul declarațiilor lui Donald Trump, care a spus că omologul său are o cotă foarte mică de încredere și a sugerat că Ucraina trebuie să organizeze noi alegeri, în contextul negocierilor pentru încheierea războiului.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a reacționat, miercuri, după ce Donald Trump l-a ironizat, calificându-l drept un negociator slab şi „extrem de incompetent”.

Camera Deputaților a adoptat legea care permite armatei să doboare dronele ce pătrund în spațiul aerian al țării, precum și legea privind desfăşurarea pe timp de pace a misiunilor militare în țară. Legile merg la votul final în Senat, iar apoi vor trebui promulgate de către președintele țării.

Șeful corporației nucleare de stat ruse Rosatom a declarat miercuri că electricitatea de la o centrală nucleară din sudul Ucrainei ar putea furniza electricitate Crimeei anexate de Moscova, a relatat agenția de presă de stat RIA Novosti, potrivit Reuters.


Centrala nucleară Zaporojie, situată în teritoriul controlat de Rusia, se află în „închidere la rece” din septembrie 2022.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a vorbit, miercuri, la Moscova, despre schimbarea amplă din politica globală, afirmând că o problemă-cheie pentru Rusia este trecerea ei „către o lume multipolară”. De asemenea, el a spus că parteneriatul cu China este la un nivel fără precedent, potrivit The Guardian.

Președintele rus Vladimir Putin și omologul său american Donald Trump s-ar putea întâlni chiar înainte de sfârșitul acestei luni, deși o întâlnire față în față va necesita timp pentru pregătire, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit agențiilor de presă ruse, scrie Reuters.

Forțele aeriene ucrainene afirmă că au doborât 106 din 167 de drone în timpul unui atac rusesc în cursul nopții, potrivit France 24. Alte 56 nu și-au atins ținta, a declarat armata ucraineană, fără a preciza ce s-a întâmplat cu cele cinci drone rămase.

Ambasadorii celor 27 au aprobat un al șaisprezecelea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, care include, printre altele, o interdicție de a importa aluminiu rusesc în UE, au declarat diplomați de la Bruxelles, citați de Le Figaro.

Aceste noi sancțiuni, care urmează să fie adoptate oficial luni de miniștrii de externe ai UE, includ și noi măsuri de limitare a exporturilor de petrol rusesc, potrivit surselor citate.

Keith Kellogg, emisarul președintelui american Donald Trump pentru Ucraina, a sosit miercuri dimineață la Kiev pentru a vizita țara și a discuta cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit unui martor Reuters.

Aceasta este pentru prima sa vizită în Ucraina, la o zi după ce discuțiile dintre Rusia și Statele Unite din Arabia Saudită au fost denunțate de Kiev, a relatat televiziunea publică ucraineană, potrivit AFP.

Kellogg a sosit dimineața cu trenul din Polonia și a fost întâmpinat în gară de ambasadoarea americană Bridget Brink, a relatat postul de televiziune Suspilne.

Uniunea Europeană este pregătită să anunțe un nou ajutor militar masiv pentru Ucraina, probabil înainte de 24 februarie, potrivit Politico. Scopul: să consolideze poziția strategică a Kievului la începutul negocierilor cu Rusia conduse de SUA, potrivit a trei diplomați europeni.

Noul pachet ar include 1,5 milioane de proiectile de artilerie și sisteme de apărare antiaeriană, fiind unul dintre cele mai mari programe de ajutor militar ale UE de la invazia pe scară largă a Rusiei în 2022.

Președintele francez Emmanuel Macron a anunțat că va organiza miercuri o nouă reuniune „cu mai multe state europene și non-europene ” pe tema Ucrainei, cu scopul de a avea discuții cu toate cele 27 de state membre ale UE până la sfârșitul săptămânii, a declarat liderul de la Elysee într-un interviu acordat mai multor cotidiene regionale, printre care Le Parisien, La Provence și Sud Ouest, potrivit Le Figaro.

Palatul Elysée a precizat apoi că Emmanuel Macron îl va primi miercuri pe președintele interimar al României, Ilie Bolojan, și că vor participa apoi împreună la o „reuniune informală prin videoconferință ” cu alți lideri, a căror listă nu a fost făcută public.

O zonă rezidențială „mare” din orașul-port Odesa din sudul Ucrainei a rămas fără încălzire și fără electricitate miercuri dimineața, după un atac „masiv” care a făcut cel puțin un rănit, a anunțat primarul orașului Ghenadi Truhanov, informează AFP și Agerpres.

„În urma unui atac inamic, 14 școli, 13 grădinițe de copii și o zonă rezidențială întinsă (peste 500 de locuințe) sunt acum fără electricitate și fără încălzire”, a declarat Truhanov pe Telegram.

El a precizat că un spital pentru copii și o grădiniță de copii au fost „grav avariate” și că „o persoană rănită” este în prezent spitalizată.

Ghenadi Truhanov a evocat în comunicatul său „un atac masiv” rus „asupra unei zone dens populate”, însă fără a da alte detalii cu privire la natura acestei lovituri nocturne.

Armata rusă bombardează de trei ani infrastructura energetică și civilă ucraineană, precum și orașe și sate din Ucraina.

Acest nou atac rus are loc la o zi după primele negocieri ruso-americane din Arabia Saudită, în timpul cărora Washingtonul și Moscova au convenit să numească negociatori asupra războiului, fără participarea europenilor și nici a Kievului, care denunță o astfel de inițiativă „asupra Ucrainei și fără Ucraina”.

Fondul suveran de investiții al Rusiei se așteaptă ca un număr de companii americane să revină în Rusia încă din al doilea trimestru al anului 2025, a declarat miercuri șeful fondului, Kirill Dmitriev, citat de TASS, după discuțiile americano-ruse din Arabia Saudită, scrie Reuters.

Fondul rus de investiții directe „se așteaptă ca un număr de companii americane să revină pe piața rusă în al doilea trimestru al anului 2025”, a spus el.

„Dar procesul de întoarcere pentru companiile americane nu va fi ușor, deoarece multe nișe sunt deja ocupate”.

Ucraina a atacat peste noapte o rafinărie de petrol din orașul Sizran din regiunea rusă Samara, a declarat miercuri guvernatorul regional, transmite Reuters.

„Serviciile de urgență lucrează pe teritoriul întreprinderii. Potrivit informațiilor preliminare, nu există victime”, a scris Viaceslav Fedorișcev pe Telegram.

El nu a precizat dacă rafinăria a fost avariată. Canalele Telegram Baza și Mash au relatat că atacul a provocat un incendiu.

Ministerul rus al Apărării a declarat că sistemele de apărare aeriană au distrus nouă drone ucrainene peste noapte – deasupra regiunilor Briansk, Tatarstan și Tula și a Mării Negre.

Preşedintele Donald Trump l-a ironizat marţi pe omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, pe care l-a calificat drept un negociator slab şi „extrem de incompetent”, în timp ce tensiunile au continuat să crească în legătură cu primele discuţii directe ale administraţiei sale cu Rusia pe tema încetării războiului pe care Moscova l-a declanşat în urmă cu aproape trei ani, relatează Politico.

–––

Informațiile de marți, ziua 1091 a agresiunii ruse, au fost LIVE aici pe HotNews.ro

Ajută-ne să facem HotNews mai bun
Vrem să aflăm ce subiecte sunt importante pentru tine și cum putem îmbunătăți HotNews. Am pregătit un chestionar a cărui completare durează 5 minute şi care e anonim, dacă nu vrei să ne laşi adresa de mail. Nu e obligatoriu să răspunzi la fiecare întrebare, deși ne-am bucura. Orice contribuție ne ajută să luăm decizii mai bune.
Formular Feedback
INTERVIURILE HotNews.ro