Sari direct la conținut

De unde vin banii pentru noile servicii medicale decontate neasiguraților? Președintele CNAS: „O îngrijorare a fost că banii celor care plătesc vor fi îndreptați către neasigurați”

HotNews.ro
Valeria Herdea, președintele CNAS, Foto: AGERPRES
Valeria Herdea, președintele CNAS, Foto: AGERPRES

​Președintele CNAS, Valeria Herdea, a explicat, joi, la Forumul Național al Asociațiilor de Pacienți, de unde vin banii pentru serviciile acordate persoanelor care nu plătesc asigurare de sănătate – care vor beneficia de noi investigații decontate începând cu data de 1 iulie. „Una dintre marile îngrijorări ale tuturor a fost că banii celor care plătesc asigurări vor fi îndreptați spre serviciile și nevoile de sănătate ale persoanelor neasigurate”, spune Valeria Herdea, în contextul temerilor din lumea medicală că bugetul CNAS nu acoperă, până la finalul anului, nici serviciile pentru asigurați.

„Suntem într-un scenariu în care întrebarea este dacă avem bani să mergem mai departe”

Valeria Herdea a ținut să sublinieze că „interesul principal al CNAS rămâne accesul pacientului la servicii medicale” și a admis că „suntem într-un scenariu în care întrebarea este dacă avem bani să mergem mai departe”.

„Anul acesta va putea fi terminat cu demnitate. Fiecare segment de asistență medicală, fiecare om va putea să beneficieze de îngrijiri medicale. Vom putea termina acest an echilibrat”, dă asigurări președintele CNAS.

Începând de la 1 iulie, prin noul Contract cadru care va intra în vigoare la această dată, persoanele neasigurate vor beneficia de investigații de diagnostic și monitorizare pentru diagnosticarea unor afecțiuni grave – precum cancer, hepatită sau HIV/SIDA la gravide, anunța în urmă cu o zi Valeria Herdea, într-o conferință de presă la sediul CNAS.

Valeria Herdea a explicat că medicii de familie vor putea să trimită „persoanele neasigurate pentru investigaţii în caz de suspiciune de afecţiuni oncologice, hepatite B şi C şi virusul HIV la gravide, servicii care vor fi decontate de Casa Naţională de Sănătate”.

Până acum, pacienții neasigurați aveau acces la tratament decontat pentru aceste boli cronice grave în cadrul Programelor naționale de sănătate, însă pentru a ajunge la diagnostic și de monitorizare, erau nevoiți să își plătească din buzunar investigațiile medicale.

Herdea: „Banii pentru neasigurați vin de la bugetul de stat”

Valeria Herdea spune însă că banii pentru aceste servicii „nu vin din FNUASS (Fondul Național Unic al Asigurărilor de Sănătate), așa cum s-a spus. Una dintre marile îngrijorări ale tuturor a fost că banii celor care plătesc asigurări vor fi îndreptați spre serviciile și nevoile de sănătate ale persoanelor neasigurate. Vă asigur că acești bani vin de la bugetul de stat, prin Ministerul Sănătății și prin bugetul Fondului.”

Președintele CNAS cere, de asemenea, solidaritate cu pacienții cu afecțiuni cronice grave: „Este esențial însă să înțelegem și că trebuie să fim solidari cu cel care suferă de o boală oncologică. O boală oncologică nu este de colo. Fiecare dintre noi, în momentul în care am ajunge la așa ceva, are nevoie de sprijinul comunității. Iar dânșii sunt în responsabilitatea noastră. Faptul că sunt neasigurați este o altă discuție și vom aborda cu altă ocazie această temă.”

„Vom avea stabilitate anul acesta și vom încerca să depunem toate eforturile pentru ca oamenii cu afecțiuni cronice să aibă acces la servicii de sănătate. Nu în ultimul rând, trebuie respectate drepturile persoanelor asigurate. Pentru mine personal este un deziderat să promovez prevenția, pentru că este cheia sănătății următorilor ani”, a încheiat Valeria Herdea.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro