Sari direct la conținut

VIDEO Decizia PNL privind „legea Iohannis”, după ce Marcel Ciolacu l-a sunat pe Nicolae Ciucă

Marcel Ciolacu (S), prim-ministrul Romaniei si Nicolae Ciuca (D) presedintele PNL sustin o conferinta de presa pe santierul centurii Timisoara Sud, Timisoara, Vineri 22 Martie 2024. Inquam Photos / Cornel Putan
Marcel Ciolacu (S), prim-ministrul Romaniei si Nicolae Ciuca (D) presedintele PNL sustin o conferinta de presa pe santierul centurii Timisoara Sud, Timisoara, Vineri 22 Martie 2024. Foto: Inquam Photos / Cornel Putan

PNL a decis să nu pună pe ordinea de zi de luni a Biroului Permanent al Senatului dezbaterea amendamentului prin care președintele Klaus Iohannis poate candida la alegerile parlamentare, după ce liderul PSD, Marcel Ciolacu, a vorbit la telefon cu șeful liberalilor, Nicolae Ciucă.

Marcel Ciolacu l-a sunat pe Nicolae Ciucă și i-a transmis ca PSD nu va vota proiectul care i-ar permite lui Klaus Iohannis să candideze la alegerile parlamentare din 1 decembrie, au declarat surse politice pentru HotNews.ro.

„Inițial am vrut să votăm proiectul, dar s-a umflat gogoașa și ne-am răzgândit”, au declarat sursele politice, după ce mai mulți social-democrați din teritoriu au spus că nu sunt de acord.

PSD nu susține proiectul PNL

Biroul Permanent Naţional al PSD are programată luni o şedinţă pentru a discuta despre proiectul PNL, dar formațiunea condusă de Nicolae Ciucă a renunțat la punerea în dezbatere a amendamentului la legea 208/2015.

„Cu certitudine, o să vă spun după ce o să mă consult cu colegii mei. Dacă doriți părerea mea personală pe care mi-am conturat-o în acest moment, eu o să recomand colegilor din parlament să nu votăm un astfel de proiect”, a declarat Marcel Ciolacu la sediul PSD.

Social-democrații au decis în unanimitate în ședința Biroului Permanent Național să voteze împotriva amendamentului care i-ar permite lui Iohannis să candideze la Senat.

PNL a sesizat Biroul Electoral Central

PNL a sesizat Biroul Electoral Central (BEC), în baza opiniei Consiliului Legislativ, să se pronunte pe această speță.

În consecință, PNL nu va pune pe ordinea de zi a Biroului Permanent al Senatului dezbaterea amendamentului până când nu va primi un răspuns din partea BEC, au declarat reprezentanții PNL.

„PSD nu are ce vota câtă vreme amendamentul nu este pe ordinea de zi”, au declarat surse politice pentru HotNews.ro.

Consiliul Legislativ a avizat favorabil proiectul PNL, cu mai multe observaţii. „Apreciem că preşedintele României are dreptul de a candida pentru funcţia de senator sau deputat pe lista unui partid politic, unei alianţe politice sau electorale, chiar şi în lipsa normei preconizate”, se arată în avizul dat de Consiliul Legislativ.

Premierul Marcel Ciolacu anunţa pe 19 septembrie că Biroul Permanent Naţional al PSD va decide luni dacă susţine proiectul de lege depus de PNL referitor la candidatura lui Iohannis la parlamentare.

„Luni, am convocat un Birou Permanent Naţional al Partidului Social Democrat unde vom lua decizia. Avem o agendă normală, ce ţine şi de viitoarele alegeri şi de intrarea în campania electorală, dar este şi acest lucru pe ordinea de zi. Am un motiv foarte serios de a mă consulta cu colegii mei, lucru pe care l-am făcut de fiecare dată”, spunea Ciolacu.

Parlamentarii PNL Daniel Fenechiu şi Gabriel Andronache au depus, miercurea trecută, la Parlament, o propunere legislativă care prevede că preşedintele României poate candida, în ultimele 3 luni ale mandatului, ca independent pe listele unui partid sau alianţe la alegerile parlamentare. Proiectul modifică, în acest sens, articolul 52 din legea privind alegerea Senatului şi Camerei Deputaţilor.

„Preşedintele României, în funcţie de data alegerii Camerei Deputaţilor şi Senatului, dacă se află în ultimele 3 luni ale mandatului, poate candida ca independent pe listele unui partid politic, unei alianţe politice sau unei alianţe electorale pentru obţinerea unui mandat de senator sau de deputat. În cazul în care este ales senator sau deputat, preşedintele României este obligat, după validare, să opteze între calitatea de senator sau deputat şi cea de preşedinte”, stipulează proiectul.

INTERVIURILE HotNews.ro